Το καμπανάκι του συναγερμού χτυπά για την κρίση υπογεννητικότητας της Ιαπωνίας που αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο λόγω της επιδημίας Covid 19.
Το Υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι πιθανότατα θα υπάρχουν 845.000 γεννήσεις φέτος, 20.000 λιγότερες από πέρυσι, που ήταν το πέμπτο συνεχές έτος ελάττωσης του αριθμού των γεννήσεων.
Ο δείκτης γονιμότητας πέρυσι ήταν 1,36 παιδιά ανά γυναίκα, πολύ κάτω από το νούμερο που απαιτείται για τη διατήρηση του πληθυσμού σε σταθερό επίπεδο, που υπολογίζεται στα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα.
Ο αριθμός των αναφερόμενων τοκετών σε εθνικό επίπεδο μειώθηκε κατά 11,4% μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
“Νομίζω ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού ανησυχεί πολλά ζευγάρια και τους αποθαρρύνει από το να κάνουν παιδιά”, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο κ. Τετσούσι Σακαμότο, υπουργός της Ιαπωνίας.
Η οικονομική αστάθεια, καθώς και οι οδηγίες για κοινωνική απόσταση λόγω κορωνοϊού, οδήγησαν επίσης σε λιγότερους γάμους, με τον αριθμό μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου να πέφτει κατά 37% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτό πιθανότατα θα επιταχύνει την κρίση υπογεννητικότητας, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών στην Ιαπωνία γεννιούνται εντός γάμου.
Καθώς όλο και περισσότερα ζευγάρια καθυστερούν τον γάμο και τη δημιουργία οικογένειας, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιοσιχάιντ Σούγκα πιέζει για νομοθεσία που θα επιτρέπει την κάλυψη των θεραπειών γονιμότητας από το εθνικό σύστημα υγείας.
Μια τέτοια τακτική θα μπορούσε να αποτελέσει ανάχωμα στην υπογεννητικότητα που μαστίζει την Ιαπωνία.