Στάδιο εξωσωματικής
Εμβρυομεταφορά
Τι είναι η εμβρυομεταφορά;
Η μεταφορά των εμβρύων μέσα στη μήτρα (εμβρυομεταφορά) είναι το τελικό στάδιο κάθε εξωσωματικής.
Η εμβρυομεταφορά γίνεται την 2η ή 3η ή 5η μέρα μετά την ωοληψία (σε ‘φρέσκους’ κύκλους).
Χρειάζεται να κάνω κάτι πριν την εμβρυομεταφορά;
Δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο.
Απλά πρέπει να έχετε σχεδόν γεμάτη την ουροδόχο κύστη, ώστε να γίνει πιο εύκολα η διαδικασία. Αν έχετε αδειάσει την κύστη πρόσφατα, πιείτε 2-3 ποτήρια νερό πριν φτάσετε στο κέντρο εξωσωματικής.
Πώς γίνεται η εμβρυομεταφορά;
Η μεταφορά των εμβρύων στη μήτρα είναι μία γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία, που δε χρειάζεται καμιά αναισθησία.
Η γυναίκα προετοιμάζεται σαν να κάνει τεστ ΠΑΠ. Φροντίζει, όμως, να έχει σχεδόν γεμάτη την ουροδόχο κύστη για να διευκολύνει την εμβρυομεταφορά.
Ο γιατρός τοποθετεί το ίδιο όργανο που χρησιμοποιείται στο τεστ ΠΑΠ στον κόλπο και καθαρίζει τον τράχηλο της μήτρας. Τα έμβρυα τοποθετούνται στη συνέχεια μέσα σε μια μικρή σύριγγα η οποία είναι προσαρτημένη σε ένα λεπτό και εύκαμπτο πλαστικό σωλήνα (‘καθετήρας’). Ο καθετήρας περνά μέσα από τον τράχηλο και όταν φτάσει στην κοιλότητα της μήτρας, το έμβολο της σύριγγας πιέζεται αργά και τα έμβρυα εναποτίθενται μέσα στη μήτρα.
Στη συνέχεια, τα έμβρυα θα εμφυτευθούν και θα σχηματίσουν μια εγκυμοσύνη.
Η όλη διαδικασία συνήθως εκτελείται με καθοδήγηση υπερήχου για να επιβεβαιωθεί επακριβώς η θέση των εναποθέσεων εμβρύων.
Στη συνέχεια, η γυναίκα παίρνει κάποια φάρμακα και συστήνεται ήπια και χαλαρή δραστηριότητα για τις επόμενες μέρες.
Μετά από 12-14 μέρες, γίνεται εξέταση χοριακής στο αίμα για να διαπιστωθεί η ύπαρξη εγκυμοσύνης.
Μετά από άλλες 2 εβδομάδες, γίνεται το πρώτο υπερηχογράφημα για να επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη μέσα στη μήτρα με την αναγνώριση καρδιακής λειτουργίας.
H εγκυμοσύνη μετά από εξωσωματική δε διαφέρει από την εγκυμοσύνη με φυσικό τρόπο κι επομένως δε χρειάζεται η λήψη κάποιων ιδιαίτερων προφυλακτικών μέτρων.
Πώς αποφασίζεται πότε και πόσα έμβρυα θα μεταφερθούν;
Η ημέρα που γίνεται η εμβρυομεταφορά εξαρτάται από τον αριθμό και την ποιότητα των διαθέσιμων εμβρύων.
Αν έχουν προκύψει πολλά καλής ποιότητας έμβρυα, επιλέγεται συνήθως η μεταφορά σε στάδιο βλαστοκύστης την 5η μέρα. Σε διαφορετική περίπτωση, η εμβρυομεταφορά γίνεται την 2η ή 3η μέρα.
Η απόφαση για τον αριθμό των εμβρύων που θα μεταφερθούν πρέπει να ικανοποιεί όσο το δυνατόν δύο αλληλοσυγκρουόμενους στόχους:
- Αύξηση της πιθανότητας εγκυμοσύνης (που επιτυγχάνεται με αύξηση του αριθμού των μεταφερόμενων εμβρύων)
- Αποφυγή των πολύδυμων κυήσεων (π.χ. δίδυμα, τρίδυμα) που μπορεί να συνοδεύονται από προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και αργότερα (που επιτυγχάνεται με μείωση του αριθμού των μεταφερόμενων εμβρύων)
Η σχετική απόφαση παίρνεται μετά από συζήτηση του ζευγαριού με τον ειδικό γονιμότητας και τον εμβρυολόγο.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική νομοθεσία θέτει ανώτατα όρια στον αριθμό των εμβρύων που μπορούν να μεταφερθούν ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας:
- Σε γυναίκες ηλικίας μέχρι 40 ετών μπορούν να μεταφερθούν μέχρι και 3 έμβρυα (από δικά τους ωάρια)
- Σε γυναίκες πάνω από 40 έτη μπορούν να μεταφερθούν μέχρι και 4 έμβρυα (από δικά τους ωάρια)
Αξίζει να τονιστεί ότι τα έμβρυα καλής ποιότητας που δεν επιλέγονται για εμβρυομεταφορά, καταψύχονται για να παραμείνουν στη διάθεση του ζευγαριού για τυχόν χρήση τους στο μέλλον.
Τι πρέπει να κάνω μετά την εμβρυομεταφορά;
Αμέσως μετά την εμβρυομεταφορά, η κλασική συμβουλή είναι να παραμείνετε ξαπλωμένη για 20-30 λεπτά. Αλλά νεότερες έρευνες αμφισβητούν την αξία αυτής της συμβουλής και οι γιατροί είναι διχασμένοι.
Τις επόμενες μέρες συστήνεται ξεκούραση, αλλά χωρίς υπερβολές. Καλό είναι να αποφεύγεται η σωματική κόπωση (όπως δουλειές στο σπίτι), η πολύωρη ορθοστασία, η ψυχική ένταση καθώς και η σεξουαλική επαφή. Δε χρειάζεται αποχή από την εργασία, αρκεί αυτή να μην είναι κουραστική.
Άλλωστε, οι γυναίκες που συνεχίζουν την καθημερινότητά τους μετά την εμβρυομεταφορά, μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος που συνεπάγεται η διαδικασία της εξωσωματικής. Είναι γνωστό ότι το διάστημα των 2 εβδομάδων μέχρι το τεστ κυήσεως περνά πολύ αργά και είναι το πιο ψυχοφθόρο κομμάτι της εξωσωματικής για πολλά ζευγάρια.
Γι αυτό και το ζευγάρι πρέπει να κάνει στο διάστημα αυτό ό,τι το ευχαριστεί και να προσπαθεί να κρατά το μυαλό του απασχολημένο.
Πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση για ένα καλό αποτέλεσμα είναι η συνεχής λήψη των συνιστώμενων φαρμάκων μετά την εμβρυομεταφορά, σύμφωνα με τις οδηγίες από τον θεράποντα ιατρό.
Αθανάσιος Σιώζος MD, MRCOG
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Μέλος Βρετανικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων
Εξειδίκευση στην Υπογονιμότητα και στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία