Θεραπεία υπογονιμότητας
Διέγερση ωοθηκών
Διέγερση ωοθηκών
Ένα από τα πολλά όπλα που έχουν διαθέσιμα οι γιατροί για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι η διέγερση των ωοθηκών με φάρμακα.
Με τη μέθοδο αυτή, γίνεται μια παρέμβαση στη φυσική ορμονική λειτουργία της γυναίκας.
Η ήπια διέγερση των ωοθηκών μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν δεν υπάρχει τακτική ωορρηξία.
Ειδικά για γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες που δεν έχουν τακτικό κύκλο, η ήπια διέγερση των ωοθηκών είναι μία από τις πρώτες επιλογές τους.
Ο στόχος της ήπιας διέγερσης είναι να ωριμάσει τουλάχιστον ένα ωάριο σε ένα κύκλο. Όταν ωριμάζουν περισσότερα ωάρια, αυξάνονται οι πιθανότητες σύλληψης (αλλά και οι πιθανότητες διδύμων, τριδύμων, κτλ).
Η ήπια διέγερση ωοθηκών πραγματοποιείται με την χορήγηση φαρμάκων από το στόμα, όπως η κλομιφαίνη και η λετροζόλη (ή μπορεί να γίνει με μικρές δόσεις των ορμονών που χρησιμοποιούνται και στην εξωσωματική).
Η πιο συνηθισμένη δόση είναι 2 χάπια κλομιφαίνης την ημέρα (ένα το πρωί και ένα το βράδυ) για 5 μέρες ξεκινώντας από τη 2η ή την 3η μέρα του κύκλου.
Επειδή όμως κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, ο κύκλος πρέπει να παρακολουθηθεί με υπέρηχο ή και εξετάσεις αίματος, ώστε να εκτιμήσει ο γιατρός πώς ανταποκρίνονται οι ωοθήκες στη θεραπεία. Αν η ανταπόκριση είναι πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη, τότε η δόση πρέπει να αυξηθεί ή να ελαττωθεί αντιστοίχως.
Όταν το ωάριο (ή τα ωάρια) ωριμάσει αρκετά, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει μία ένεση ώστε η ωορρηξία να γίνει σίγουρα.
Το ζευγάρι μπορεί τότε να προσπαθήσει να συλλάβει με τον φυσικό τρόπο ή να δοκιμάσει με σπερματέγχυση.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Επειδή η κλομιφαίνη είναι ένα σχετικά απλό και φτηνό φάρμακο, κάποιες γυναίκες μπαίνουν στον πειρασμό να το πάρουν μόνες τους με δική τους πρωτοβουλία.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.
Ποτέ δεν πρέπει να παίρνετε φάρμακα χωρίς ιατρική σύσταση ή παρακολούθηση.
Αθανάσιος Σιώζος MD, MRCOG
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Μέλος Βρετανικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων
Εξειδίκευση στην Υπογονιμότητα και στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία