fbpx
Επιλογή Σελίδας

Στάδιο ανάπτυξης του εμβρύου

Η βλαστοκύστη

Τι είναι η βλαστοκύστη;

Πολλά ζευγάρια θέλουν να έχουν όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες για τη θεραπεία της υπογονιμότητάς τους.

Ένα από τα πιο εξειδικευμένα θέματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι και η βλαστοκύστη.

Η βλαστοκύστη είναι ένας ιατρικός όρος που περιγράφει ένα συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης του εμβρύου μετά από 5 ημέρες καλλιέργειας στο εργαστήριο.

 

Στο στάδιο αυτό το έμβρυο αποτελείται από 50-200 κύτταρα, τα οποία σχηματίζουν δύο ομάδες: την τροφοβλάστη (από την οποία θα σχηματιστεί ο πλακούντας) και τον εμβρυϊκό πόλο (από τον οποίο θα σχηματιστεί το έμβρυο).

 

Γιατί είναι σημαντικό το στάδιο της βλαστοκύστης;

  • Ένα έμβρυο που αναπτύσσεται καλά και φτάνει σε στάδιο βλαστοκύστης θεωρείται ότι είναι καλύτερης ποιότητας σε σχέση με ένα έμβρυο που σταματάει την ανάπτυξή του πριν φτάσει σε αυτό το στάδιο
  • Η βλαστοκύστη έχει περισσότερες πιθανότητες να δώσει εγκυμοσύνη σε σχέση με ένα έμβρυο σε προηγούμενο στάδιο ανάπτυξης
  • Το ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας) θεωρείται ότι είναι πιο φιλικό προς τα έμβρυα την 5η μέρα ανάπτυξης (στάδιο βλαστοκύστης) σε σχέση με την 2η ή 3η μέρα ανάπτυξης και αυτό αυξάνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης μετά την εμβρυομεταφορά
  • Η βλαστοκύστη επιτρέπει πιο εύκολα τον προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο (αν χρειάζεται)

 

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρω για την βλαστοκύστη;

  • Δεν προχωράνε όλα τα έμβρυα σε βλαστοκύστεις

Μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις στην εξωσωματική είναι ποια μέρα θα γίνει η εμβρυομεταφορά.

Γνωρίζουμε ότι κάποια έμβρυα σταματάνε την ανάπτυξή τους πιο νωρίς από το στάδιο της βλαστοκύστης. Αν αυτό συμβεί σε όλα τα έμβρυα, τότε δεν θα απομείνει κανένα έμβρυο για εμβρυομεταφορά.

Κατά μέσο όρο (και ανάλογα με τον αριθμό των εμβρύων που προκύπτουν και την ηλικία της γυναίκας), μόνο 1 στα 2 ή 1 στα 3 έμβρυα θα φτάσουν σε στάδιο βλαστοκύστης.

Επομένως, η απόφαση για το αν θα επιτρέψουμε να προχωρήσει η καλλιέργεια των εμβρύων μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης ή όχι εξαρτάται από τον αριθμό και την ποιότητα των εμβρύων την 2η ή 3η μέρα της καλλιέργειάς τους.

Αν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα έμβρυα την 2η ή 3η μέρα, συνήθως τα αφήνουν να προχωρήσουν, ελπίζοντας ότι κάποια από αυτά θα γίνουν βλαστοκύστεις.

Αν τα έμβρυα 3ης μέρας είναι λίγα σε αριθμό, συνήθως μεταφέρονται τότε στη μήτρα, δηλαδή στο φυσικό τους περιβάλλον, όπου έχουν καλύτερες πιθανότητες να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη.

Με άλλα λόγια, το να αφεθούν τα έμβρυα να προχωρήσουν την ανάπτυξή τους, είναι ένα είδος τεστ για την ποιότητά τους – μόνο τα καλύτερα προχωράνε και γίνονται βλαστοκύστεις, ενώ τα λιγότερο ποιοτικά σταματάνε την ανάπτυξή τους.

 

  • Μια λογική ερώτηση εδώ θα ήταν η εξής:

Αφού η βλαστοκύστη είναι ένα τεστ για την ποιότητα των εμβρύων, γιατί δεν καλλιεργούνται όλα τα έμβρυα μέχρι το στάδιο αυτό, ώστε να ξεχωρίσουν τα ποιοτικά από τα μη ποιοτικά; Κι αν δεν φτάσει κανένα έμβρυο σε αυτό το στάδιο, μήπως αυτό σημαίνει ότι κανένα έμβρυο δεν ήταν αρκετά καλό ώστε να δώσει εγκυμοσύνη έτσι κι αλλιώς;’

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι λίγο πολύπλοκη:

Τα έμβρυα επωάζονται μέσα σε ειδικούς κλιβάνους με ειδικά καλλιεργητικά υγρά που φιλοδοξούν να αντιγράψουν το περιβάλλον των σαλπίγγων και της μήτρας.

Ωστόσο, παρά τις προόδους της επιστήμης και τις συνεχείς βελτιώσεις, η καλλιέργεια στο εργαστήριο δεν είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η ίδια με τη φυσιολογική ανάπτυξη των εμβρύων μέσα στο γυναικείο σώμα.

Επομένως, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια έμβρυα να αναπτύσσονταν καλύτερα αν είχαν τοποθετηθεί στη μήτρα νωρίτερα από το να αφήνονταν να περάσουν μεγαλύτερο χρόνο σε παρατεταμένη καλλιέργεια στον κλίβανο.

Συμπερασματικά, η βλαστοκύστη δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όλα τα ζευγάρια.

 

  • Η βλαστοκύστη δεν είναι σε καμιά περίπτωση εγγύηση ότι το έμβρυο είναι πραγματικά καλής ποιότητας και πλήρως υγιές

Έχουν βρεθεί περιπτώσεις που μωρά που προήλθαν από έμβρυα που έφτασαν σε στάδιο βλαστοκύστης στο εμβρυολογικό εργαστήριο αποδείχτηκαν ότι είχαν χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Για παράδειγμα, ένα μωρό με σύνδρομο Down που προήλθε από φυσική σύλληψη, ξεκίνησε ως ένα έμβρυο που αναπτύχθηκε κανονικά σε όλα τα στάδιά του, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου της βλαστοκύστης. Κάτι παρόμοιο μπορεί επίσης να συμβεί με ένα έμβρυο που προέρχεται από εξωσωματική -μπορεί επίσης να έχει χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ακόμα κι αν φαίνεται τέλειο στο στάδιο της βλαστοκύστης.

Επομένως, η βλαστοκύστη είναι απλά ένα προχωρημένο στάδιο στην ανάπτυξη του εμβρύου που δημιουργεί περισσότερες ελπίδες για εγκυμοσύνη και τίποτα παραπάνω.