fbpx
Επιλογή Σελίδας

Θεραπεία υπογονιμότητας

Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Τι είναι η μικρογονιμοποίηση (ICSI);

Η μικρογονιμοποίηση ICSI (ή ενδο-ωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίου, όπως αλλιώς λέγεται) είναι μια παραλλαγή της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Δηλαδή ακολουθούνται όλα τα στάδια της κλασικής εξωσωματικής, με μόνη διαφορά το στάδιο της γονιμοποίησης του ωαρίου από το σπερματοζωάριο, που γίνεται με πιο επεμβατικό τρόπο.

Αυτή η τεχνική πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Πότε προτιμάται η μικρογονιμοποίηση σε σχέση με την κλασική εξωσωματική;

Η μικρογονιμοποίηση προσπαθεί να δώσει λύση όταν το σπερματοζωάριο δυσκολεύεται ή αδυνατεί να γονιμοποιήσει από μόνο του το ωάριο και χρειάζεται λίγο ‘σπρώξιμο’.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι ακόλουθες:

  • Αδύναμο σπέρμα
  • Μεγάλος αριθμός αντισπερμικών αντισωμάτων στο σπέρμα
  • Προηγούμενη ανεξήγητη φτωχή γονιμοποίηση μετά από κλασική εξωσωματική
  • Σπέρμα μετά από βιοψία όρχη ή επιδιδυμίδας

 

Πώς γίνεται πρακτικά η μικρογονιμοποίηση;

Η μικρογονιμοποίηση γίνεται την ίδια μέρα με την ωοληψία.

Ο εμβρυολόγος με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού και χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο τοποθετεί ένα σπερματοζωάριο μέσα στο ωάριο ώστε να γίνει γονιμοποίηση.

Σε αντίθεση δηλαδή με την κλασική εξωσωματική, όπου η φύση διαλέγει το πιο ‘δυνατό’ σπερματοζωάριο για να γονιμοποιήσει το ωάριο, με τη μικρο-γονιμοποίηση είναι ο εμβρυολόγος που επιλέγει ένα σπερματοζωάριο ανάμεσα σε εκατοντάδες παρόμοια.

Με άλλα λόγια, σήμερα σχεδόν κάθε άνδρας μπορεί να έχει το δικό του παιδί, ακόμα και αν το σπέρμα του είναι αδύναμο.

 

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρω για τη μικρογονιμοποίηση (ICSI);

  • Η ICSI βοηθάει πολύ, αλλά δεν είναι λύση για όλα τα προβλήματα γονιμότητας

Ακόμα και μετά την είσοδο του σπερματοζωαρίου μέσα στο ωάριο που επιτυγχάνεται με την ICSI, δεν υπάρχει 100% σιγουριά ότι θα γίνει και γονιμοποίηση του ωαρίου. Το μέσο ποσοστό γονιμοποίησης μετά από ICSI είναι 70-80%.

Επιπλέον, σε ένα πολύ μικρό ποσοστό (2-3%) το ωάριο μπορεί να καταστραφεί κατά τη διάρκεια των χειρισμών που απαιτούνται για τη διαδικασία της μικρογονιμοποίησης.

  • Τα παιδιά που συλλαμβάνονται με μικρογονιμοποίηση είναι σχεδόν το ίδιο υγιή με τα παιδιά που συλλαμβάνονται με κλασική γονιμοποίηση ή με φυσιολογική σύλληψη

Μελέτες δείχνουν ότι ΜΠΟΡΕΙ να υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με το αναπαραγωγικό δυναμικό των αγοριών που γεννιούνται μετά από ICSI. Αυτό συνδέεται με την πιθανότητα η υπογονιμότητα στους άνδρες να είναι σε ένα βαθμό κληρονομική. Επομένως, υπάρχει πιθανότητα οι πατέρες να μεταφέρουν την υπογονιμότητα στα αγόρια τους, τα οποία μπορεί να χρειαστούν βοήθεια για να τεκνοποιήσουν με τη σειρά τους.

Με άλλα λόγια, με τη μικρογονιμοποίηση μπορούν άνδρες που ‘κανονικά’ δεν θα έκαναν παιδιά να τεκνοποιήσουν κι αυτό μπορεί να έχει το μειονέκτημα ότι τα αγόρια τους θα έχουν παρόμοια προβλήματα γονιμότητας.

Η έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζεται.

 

Αθανάσιος Σιώζος MD, MRCOG

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Μέλος Βρετανικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων

Εξειδίκευση στην Υπογονιμότητα και στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία

www.siozos.com