fbpx
Επιλογή Σελίδας

Εξετάσεις που μπορείτε να κάνετε

Εξετάσεις για τη γυναίκα

Εξετάσεις για τη γυναίκα

Όταν ένα ζευγάρι δυσκολεύεται να συλλάβει, καλό είναι να γίνουν κάποιες εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή απλά η εγκυμοσύνη είναι θέμα χρόνου.

Εξετάσεις πρέπει να γίνονται τόσο στη γυναίκα όσο και στον άνδρα.

Η διερεύνηση της γονιμότητας στη γυναίκα περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα αναλόγως με το ιστορικό και τα ευρήματα από τη γυναικολογική εξέταση.

Η διερεύνηση πρέπει πάντα να αρχίζει με το ιστορικό, που ξεκινάει από την ηλικία της γυναίκας και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τυχόν εγκυμοσύνη στο παρελθόν, μηνιαίο κύκλο, χρήση αντισύλληψης, περιοδικότητα επαφών σε σχέση με τις γόνιμες μέρες, χειρουργικές επεμβάσεις, παθολογικές καταστάσεις και λήψη φαρμάκων.

Απαραίτητο είναι ένα πρόσφατο τεστ ΠΑΠ με καλλιέργειες κόλπου και τραχήλου, καθώς και μαστογραφία σε ηλικία πάνω από τα 35.

Μεγάλη σημασία έχει ένα σωστό υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων που συνοδεύεται από τρισδιάστατη απεικόνιση (3D υπερηχογράφημα ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα).

Σε περιπτώσεις αβεβαιότητας για την τυχόν ύπαρξη ενδομήτριου πολύποδα ή υποβλεννογόνιου ινομυώματος, μπορεί να ζητηθεί υδροϋπερηχογράφημα (sonohysterogram) ή ακόμα και υστεροσκόπηση.

Υπάρχουν κάποιες ορμονικές εξετάσεις που είναι βασικές για τη διερεύνηση της γονιμότητας (και πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου), όπως  FSH, LH, οιστραδιόλη, προγεστερόνη και προλακτίνη, θυρεοειδικός έλεγχος με TSH, Τ3, T4 και αντιθυρεοειδικά αντισώματα, ενώ κάποιες άλλες εξετάσεις ζητούνται σε ειδικές περιπτώσεις (SHBG, DHEAS, τεστοστερόνη, ανδροστενεδιόνη).

Ξεχωριστή αναφορά χρειάζεται να γίνει στη μέτρηση της AMH (Anti-Mullerian Hormone) για να υπολογιστεί το απόθεμα των ωοθηκών σε ωάρια, δηλαδή οι ωοθηκικές εφεδρείες.

Η υστεροσαλπιγγογραφία ανήκει στις απαραίτητες εξετάσεις και ελέγχει τη βατότητα των σαλπίγγων. Μπορεί να γίνει είτε με την κλασική μέθοδο σε ακτινολογικό εργαστήριο είτε με τη νεότερη μέθοδο της υπέρηχο-σαλπιγγογραφίας.

Υπάρχουν κι άλλες εξετάσεις που μπορεί να χρειαστούν, αναλόγως της περίπτωσης, όπως λαπαροσκόπηση, καρυότυπος, έλεγχος θρομβοφιλίας, υπέρηχος θυρεοειδούς, ανοσολογικός έλεγχος και γενετικές εξετάσεις (π.χ. μεταλλάξεις κυστικής ίνωσης).