fbpx
Επιλογή Σελίδας

Για γυναίκες

Αυξάνω τη γονιμότητά μου

Αύξηση γονιμότητας για γυναίκες

Πολλές γυναίκες ενδιαφέρονται για τη γονιμότητά τους και προσπαθούν να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για το τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να συλλάβουν.

Συγκεντρώσαμε σε αυτήν τη σελίδα όλες τις σχετικές πληροφορίες για τη γυναικεία γονιμότητα και τους τρόπους που κάθε γυναίκα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές της.

1. Μάθετε ποιες είναι οι γόνιμες μέρες σας

Είναι σημαντικό να ξέρει κάθε γυναίκα πότε έχει ωορρηξία, καθώς αυτό θα τη βοηθήσει να υπολογίσει τις γόνιμες μέρες της.

Ένας από τους πιο ‘φυσικούς’ τρόπους υπολογισμού της ωορρηξίας είναι με την καταγραφή της βασικής θερμοκρασίας σώματος (ΒΘΣ). Η BΘΣ είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία του σώματός σας και μετριέται όταν είστε σε πλήρη ηρεμία. Την ημέρα που θα έχετε ωορρηξία, η ΒΘΣ αυξάνεται κατά 0,5 έως 1 βαθμό Κελσίου και παραμένει ανεβασμένη μέχρι να έρθει η επόμενη περίοδος. Έτσι, όταν η ΒΘΣ βρεθεί αυξημένη για πρώτη φορά στον κύκλο, αυτό σημαίνει ότι έχετε ωορρηξία (με την προϋπόθεση ότι δεν έχετε ταυτόχρονα κρυολογήσει!) Για να είναι οι μετρήσεις ακριβείς, θα πρέπει να ελέγχετε τη ΒΘΣ χρησιμοποιώντας θερμόμετρο κάθε πρωί ΠΡΙΝ ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Καταγράψτε τη ΒΘΣ για μερικούς μήνες για να καταλάβετε πότε έχετε ωορρηξία και για να κανονίσετε αναλόγως τις επαφές. Αυτός είναι ένας απλός και φτηνός τρόπος ελέγχου της ωορρηξίας, αλλά μπορεί να δημιουργήσει άγχος από τις επαναλαμβανόμενες μετρήσεις.

Άλλος τρόπος υπολογισμού της ωορρηξίας είναι με τη χρήση μιας εφαρμογής στο κινητό (υπάρχουν πολλές διαθέσιμες) που λαμβάνει υπόψη το μήκος του κύκλου σας. Αυτός είναι ένας πρακτικός και εύκολος τρόπος, που όμως χρειάζεται σταθερό κύκλο για να είναι αξιόπιστος.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάστε τεστ ωορρηξίας που είναι διαθέσιμα σε φαρμακεία και χρησιμοποιούν ειδικές ταινίες. Τα τεστ αυτά ελέγχουν τα επίπεδα μιας ορμόνης -που λέγεται LH- στα ούρα και δουλεύουν όπως και τα τεστ κύησης. Απλά στα τεστ ωορρηξίας ανιχνεύεται η ορμόνη LH η οποία αυξάνεται όταν πλησιάζει η ωορρηξία. Για να τα χρησιμοποιήσετε, μπορείτε είτε να κατουρήσετε στην άκρη της ταινίας (που είναι ένα λεπτό στενό χαρτί) είτε να κατουρήσετε σε ένα φλιτζάνι και στη συνέχεια να βυθίσετε την ταινία στα ούρα σας. Οι ειδικές ταινίες έχουν δύο γραμμές. Μια γραμμή είναι η γραμμή ελέγχου που απλά σας ενημερώνει ότι η ταινία είναι λειτουργική και δουλεύει σωστά. Η δεύτερη γραμμή είναι η γραμμή δοκιμής. Όταν η γραμμή δοκιμής είναι σκούρα (ή πιο σκούρα) από τη γραμμή ελέγχου, αυτό σημαίνει ότι η LH αυξάνεται και η ωορρηξία θα γίνει στις επόμενες 24-36 ώρες. Υπάρχουν επίσης και ψηφιακά τεστ ωορρηξίας που βασίζονται κι αυτές στη μέτρηση LH στα ούρα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά το τεστ από την 9η-10η μέρα του κύκλου (για κύκλο 28 ημερών). Απλά καλό είναι να γνωρίζετε ότι αυτά τα τεστ δεν είναι 100% αξιόπιστα (έχουν ακρίβεια 80-90%) και μπορεί να κοστίζουν αρκετά αν χρησιμοποιηθούν για πολλούς μήνες. Υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά αρκετά διαφορετικά τεστ που κοστίζουν 20-50 ευρώ για χρήση 7-10 ημερών.

Επιπλέον, μπορείτε να παρατηρήσετε την τραχηλική σας βλέννα για να υπολογίσετε τη μέρα της ωορρηξίας. Η τραχηλική βλέννα αυξάνεται και γίνεται πιο διαυγής, λεπτή και ελαστική (σαν το ασπράδι του αυγού) λίγο πριν την ωορρηξία, ώστε να βοηθά τα σπερματοζωάρια να προχωρήσουν πιο εύκολα μέσα από τον τράχηλο προς τη μήτρα.

Τέλος, κάποιες γυναίκες μπορεί να δουν και λίγο αίμα (που είναι απολύτως φυσιολογικό) ή να νιώσουν κάποια ελαφρά πονάκια χαμηλά στην κοιλιά κοντά στην ωορρηξία.

Όλα τα παραπάνω δεν χρειάζονται ιατρική επίβλεψη. Αν, όμως,  χρειάζεστε απόλυτη σιγουριά για το αν γίνεται ωορρηξία καλής ποιότητας, τότε θα χρειαστείτε τη βοήθεια γυναικολόγου που θα χρησιμοποιήσει τις μεθόδους του υπερηχογραφήματος και της μέτρησης προγεστερόνης.

 

2. Διατηρήστε το βάρος σας σε υγιεινά επίπεδα

Ελέγξτε τον ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) που συσχετίζει το βάρος με το ύψος σας. Είναι σημαντικό να προσπαθήστε ώστε ο ΔΜΣ σας να βρίσκεται ανάμεσα στο 19 και τα 25. Τιμές του ΔΜΣ έξω από αυτά τα όρια θα πρέπει να σας προβληματίσουν, καθώς το αυξημένο βάρος μπορεί να προκαλέσει αδυναμία ωορρηξίας στη γυναίκα και προβλήματα στο σπέρμα του άνδρα.

Αλλά και το μειωμένο βάρος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ωορρηξία, καθώς το σώμα λαμβάνει το σήμα ότι ζει σε περιβάλλον ασιτίας κι αρχίζει να κάνει οικονομία στην ενέργεια.

 

3. Φροντίστε τη διατροφή σας

Μια ισορροπημένη και πλήρης διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης και προετοιμάζει τη γυναίκα για μια υγιή εγκυμοσύνη. Η ανθυγιεινή διατροφή έχει αναγνωριστεί ως ένας παράγοντας που συμβάλλει στην υπογονιμότητα, διότι μπορεί να χαλάσει τον κύκλο και να επηρεάσει σημαντικά την ωορρηξία.

Φροντίστε η διατροφή σας να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες C και D, επειδή οι ελλείψεις σε αυτές τις θρεπτικές ουσίες έχουν συνδεθεί με διαταραχές του κύκλου (και επομένως λιγότερο συχνή ωορρηξία) και με υψηλότερο κίνδυνο αποβολής στα αρχικά στάδια μιας εγκυμοσύνης. Συνεπώς, προτείνονται τα φρούτα και τα λαχανικά, η άπαχη πρωτεΐνη, καθώς και τα γαλακτοκομικά και όλες οι υγιεινές πηγές λιπαρών. Ψάξτε για τροφές με βιταμίνη Β6, που έχει ήδη αποδειχθεί ότι αυξάνει τη γονιμότητα και τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών.

Συστήνεται να αποφεύγετε τα ψάρια ανοιχτής θάλασσας που είναι πιθανό να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο (όπως ξιφίας, τόνος, γαλέος, σολομός). Καλό θα ήταν επίσης, όταν αρχίσετε τις προσπάθειες για εγκυμοσύνη, να αποφεύγετε ορισμένες τροφές: ωμά ή όχι καλά ψημένα κρέατα, ψάρια ή πουλερικά, ωμά αυγά, μη παστεριωμένο γάλα, όπως και τυριά και γιαούρτια φτιαγμένα με μη παστεριωμένο γάλα. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες λοιμώξεις, όπως λιστερίωση, σαλμονέλα ή τοξοπλάσμωση.

 

4. Παραμείνετε σωστά ενυδατωμένη

Το σώμα σας πρέπει να καθαρίσει και να αποτοξινωθεί. Γι αυτό και πρέπει να πίνετε πολλά υγρά κάθε μέρα (6-8 ποτήρια νερό) καθώς και φρέσκους χυμούς. (Το τσάι και ο καφές δε συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία, καθώς προκαλούν διούρηση και απώλεια υγρών).

Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι τα τραχηλικά υγρά, τα οποία βοηθούν το σπέρμα να κολυμπήσει προς τη μήτρα, ελαττώνονται όταν δεν πίνετε αρκετό νερό.

Ένας τρόπος για να διαπιστώνετε αν καταναλώνετε αρκετό νερό και είστε επαρκώς ενυδατωμένη είναι να παρατηρείτε το χρώμα από τα ούρα σας. Όταν τα ούρα σας είναι ανοικτά κίτρινα, είστε σε καλό δρόμο.

 

5. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας

Η υγεία του στόματος και των δοντιών σας μπορεί να επηρεαστεί μόλις μείνετε έγκυος, καθώς η αιμάτωση των ούλων αλλάζει στην εγκυμοσύνη. Επίσης, η ουλίτιδα κατά τη διάρκεια της κύησης έχει συσχετισθεί με μικρού βάρους μωρά ή και πρόωρο τοκετό. Για να διασφαλίσετε ότι το στόμα σας χαίρει άκρας υγείας, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε.

 

6. Διαχειριστείτε το άγχος σας

Το άγχος και η στενοχώρια επηρεάζουν τη γονιμότητα. Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι η ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο της. Κλασικό παράδειγμα αποτελούν οι διαταραχές στον κύκλο που συμβαίνουν σε περίοδο εξετάσεων (σε μαθήτριες/φοιτήτριες) ή μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που έχουν αυξημένα επίπεδα άγχους έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Η προσπάθεια να μείνετε έγκυος μπορεί να προκαλέσει στρες. Ειδικά αν έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πόσο γρήγορα θα πετύχετε εγκυμοσύνη. Γι αυτό και είναι σημαντικό να μην έχετε την αίσθηση ότι οι προσπάθειες κάθε μήνα είναι μια μηχανική, επαναλαμβανόμενη ρουτίνα.

Θα ωφεληθείτε επίσης αν αρχίσετε την άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα προσφέρει πολλά οφέλη, τόσο στην υγεία όσο και στη διάθεση. Έτσι, αρχίζοντας μια δραστηριότητα που σας αρέσει, θα μειωθεί αρκετά το άγχος και το στρες, θα αποφορτιστείτε και θα αυξήσετε την πιθανότητα σύλληψης.

Μπορείτε ακόμα να δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως διαλογισμό, βελονισμό ή γιόγκα.

 

7. Ασκηθείτε τακτικά, αλλά όχι εντατικά

Είναι χρήσιμο να ασκείστε τακτικά. Η άσκηση διατηρεί το βάρος του σώματος σε υγιεινά επίπεδα, δημιουργεί αίσθημα ευεξίας και περιορίζει το άγχος που έχουν πολλές γυναίκες όταν προσπαθούν να συλλάβουν. Επίσης, η φυσιολογική άσκηση αυξάνει την αντοχή και τη διάθεση για σεξ που μπορούν με τη σειρά τους να βοηθήσουν στη σύλληψη.

Αλλά όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο! Η υπερβολική και έντονη άσκηση μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο σας, καθώς επιδρά αρνητικά στην ωορρηξία. Γι’ αυτό και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι γυναίκες που ασχολούνται με κάποια μορφή πολύ έντονης γυμναστικής (π.χ. μπαλαρίνες, γυμνάστριες) να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην σύλληψη.

 

8. Ελέγξτε τα φάρμακα που παίρνετε

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη τη σύλληψη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα -που πολλές γυναίκες αγνοούν- είναι μια κατηγορία από παυσίπονα που λέγονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή ΜΣΑΦ (π.χ. Ponstan, Mesulid, Nurofen, Algofren, ασπιρίνη κτλ.). Τα φάρμακα αυτά όταν λαμβάνονται κοντά στην ωορρηξία, εμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία των ορμονών που σχετίζονται με αυτή και μειώνουν τις πιθανότητες σύλληψης. Γι αυτό και κάποιες γυναίκες μπορεί να δουν μια προσωρινή διαταραχή στην επόμενη περίοδό τους όταν πάρουν ΜΣΑΦ.

 

9. Πετάξτε το λιπαντικό

Ορισμένα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται στις επαφές για να διευκολύνουν τη διείσδυση, μπορούν να σκοτώνουν το σπέρμα ή να αλλάξουν το pH του κόλπου και να δυσκολέψουν τη σύλληψη. Εάν χρειάζεστε λίγη λίπανση για να αισθανθείτε πιο άνετα κατά την επαφή, δοκιμάστε ένα λιπαντικό που είναι φιλικό προς το σπέρμα ή χρησιμοποιήστε λάδι κανόλα.

 

10. Ελαττώστε την καφεΐνη

Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μειώνει τη γονιμότητα και δυσκολεύει τη σύλληψη. Η μεγάλη κατανάλωση καφέ έχει επίσης συσχετισθεί με αύξηση του ποσοστού αποβολών στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης.

Γι αυτό και συστήνεται να ελαττώσετε τον καφέ (το ντεκαφεϊνέ δεν πειράζει), το τσάι και τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη τύπου κόλα. Περιορίστε την κατανάλωση καφέ σε 1-2 δύο φλιτζάνια την ημέρα. Επίσης να θυμάστε ότι η καφεΐνη βρίσκεται (εκτός από τον καφέ) στο τσάι, σε πολλά ποτά (π.χ. Red Bull) και στη σοκολάτα.

 

11. Αποφύγετε το αλκοόλ

Είναι γνωστό ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την προσπάθεια σύλληψης στις γυναίκες. Αλλά ακόμα και αν επιτευχθεί εγκυμοσύνη, το αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα αποβολών και άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το έμβρυο.

Για μικρότερες ποσότητες αλκοόλ, τα υπάρχοντα δεδομένα δεν είναι ξεκάθαρα. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η μικρή κατανάλωση αλκοόλ δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά. Αλλά για να είστε σίγουρη, καλύτερα να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ όταν προσπαθείτε να συλλάβετε ή να το περιορίσετε σε ένα ποτό την εβδομάδα.

 

12. Κόψτε το κάπνισμα

Αν καπνίζετε, εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει να κόψετε αυτή τη συνήθεια για χάρη της υγείας σας, της γονιμότητάς σας και ενός υγιούς μωρού. Εξίσου επιβλαβές θεωρείται και το παθητικό κάπνισμα.

Το κάπνισμα σας καθιστά επιρρεπείς σε εξωμήτριες κυήσεις (όταν ένα έμβρυο εμφυτεύεται εκτός της μήτρας, όπως στη σάλπιγγα) και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης.

Επίσης, οι τοξίνες που περιέχονται στο τσιγάρο (π.χ. νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα) δηλητηριάζουν τις ωοθήκες και επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα των ωαρίων. Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα επιδρά αρνητικά και στην ποσότητα των ωαρίων. Αυτό σημαίνει ότι -κατά μέσο όρο- οι ωοθήκες μιας καπνίστριας είναι λιγότερο ‘γεμάτες’ από ωάρια από τις ωοθήκες μιας μη καπνίστριας της ίδιας ηλικίας. Γι αυτό και -κατά μέσο όρο- στις καπνίστριες η εμμηνόπαυση έρχεται 2-4 χρόνια νωρίτερα από τις μη καπνίστριες.

 

13. Πάρτε τις κατάλληλες βιταμίνες

Ρωτήστε το γυναικολόγο σας για το ποια είναι η προγεννητική βιταμίνη που χρειάζεται να πάρετε. Μπορεί να σας προτείνει να πάρετε φολικό οξύ ή μια βιταμίνη που περιέχει φολικό οξύ. Το φολικό οξύ συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης και άλλων ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα στα μωρά.

Πάντως χρειάζεται προσοχή: Μια βιταμίνη που σε αυξημένες δόσεις μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα -και που πρέπει να αποφεύγεται- είναι η βιταμίνη A, που συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες στο μωρό.

 

14. Αποφύγετε τις χημικές ουσίες και την ακτινοβολία

Πρέπει να αποφεύγετε να βάφετε τα μαλλιά σας αν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, αλλά και μέχρι τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Παρομοίως, όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, να αποφεύγετε χώρους με έντονες τοξικές μυρωδιές (π.χ. κομμωτήρια), χλωρίνη, μπογιές κτλ. Καλό θα είναι επίσης να μη χρησιμοποιείτε καλλυντικές κρέμες που περιέχουν ρετινόλη. Με την ίδια λογική, πρέπει να είστε βέβαιη ότι δεν είστε έγκυος προτού κάνετε ακτινογραφίες και σπινθηρογραφήματα.

Φαίνεται επίσης ότι η έκθεση σε μόλυβδο, κάδμιο, φυτοφάρμακα και διαλύτες έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμοποιητική ικανότητα των γυναικών (αλλά και των ανδρών).

Στα ζευγάρια που τελικά χρειάζονται σπερματέγχυση ή εξωσωματική, η εξάλειψη όλων των παραπάνω τοξικών παραγόντων μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης.

 

15. Κάντε πολύ σεξ!

Κάνοντας σεξ τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να μείνετε έγκυος πιο γρήγορα. Δεν χρειάζεται να προσπαθείτε κάθε μέρα (γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει αχρείαστο άγχος), καθώς είναι προτιμότερο να έρχεστε σε επαφή ανά δύο μέρες. Με τον τρόπο αυτό και θα έχετε τη δυνατότητα να διατηρήσετε σε υψηλότερο επίπεδο την ευχαρίστηση στις ερωτικές σας επαφές και δε θα αισθάνεστε ότι το σεξ είναι μια καταναγκαστική υποχρέωση.

Αξίζει να τονιστεί ότι δεν υπάρχουν (και είναι δύσκολο να γίνουν άλλωστε!) μελέτες για τις καλύτερες στάσεις στο σεξ.

Επίσης δεν χρειάζεται να αγχώνεστε αν δε φτάσετε σε οργασμό, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες σύλληψης.

 

16. Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις

Οι κολπικές πλύσεις μπορεί να αλλοιώσουν τη φυσιολογική προστατευτική χλωρίδα του κόλπου, θέτοντας τη γυναίκα σε κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας. Τέτοιες λοιμώξεις έχουν συνδεθεί με πρόωρο τοκετό και μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής και υπογονιμότητας.

Η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη εάν τυχόν παρατηρηθούν συμπτώματα κολπίτιδας (π.χ. φαγούρα, κάψιμο, ασυνήθιστη βλέννη, έλκη κλπ).

 

Αθανάσιος Σιώζος MD, MRCOG

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Μέλος Βρετανικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων

Εξειδίκευση στην Υπογονιμότητα και στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία

www.siozos.com