fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Συνήθως αυτό που πιστεύουμε είναι το ακριβώς αντίθετο. Ότι οι καθιστικές δραστηριότητες λόγω της χρήσης κινητών και tablet από τα παιδιά είναι ένας από τους λόγους που οδηγούν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Κι όμως, όπως φαίνεται ένα κινητό μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, αν χρησιμοποιηθεί σωστά.  

Την Πληροφορική και την Τεχνητή Νοημοσύνη (SmartphoneSmartwatch) επιστρατεύουν οι επιστήμονες στον ακήρυκτο πόλεμο κατά της παιδικής παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. 

 

Κι αυτό γιατί: 

41 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας (<5 ετών) είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, 

– 340 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5-19 ετών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, 

– 124 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι είναι παχύσαρκοι, 

– 2,8 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο πεθαίνουν λόγω υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας, 

τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. 

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η κυρίαΕυαγγελία Χαρμανδάρη, Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ,κατά τη διάρκειατης δεύτερης διαδικτυακής διάλεξης του7ου Κύκλου Διαλέξεωντου Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με θέμαΠαχυσαρκία & Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 σε Παιδιά και Εφήβους. 

«Η ανάπτυξη Ευφυών Πολυεπίπεδων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εξειδικευμένων Αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης (Smartphone, Smartwatch) αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά τόσο στην επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος όσο και στην διαμόρφωση κατάλληλων πολιτικών υγείας για την πρόληψη της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους», ανέφερε η κυρία Χαρμανδάρη,προσθέτοντας ότι η χώρα μας συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμαBigO(Big data against childhood Obesity)μαζί με την Σουηδία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Ισπανία. Στόχος του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν 2000 παιδιά και έφηβοι από την Ελλάδα, ήταν η συλλογή δεδομένων σχετικά με τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, τον ύπνο, καθώς και στοιχείων που αφορούν στο περιβάλλον τους.  

 

Τι είναι το σύστημα BigO 

Το σύστημα συλλογής δεδομένων περιελάβανε την τεχνολογική πλατφόρμαBigO, η οποία διασυνδέεται με ένα έξυπνο κινητό (Smartphone) και ένα έξυπνο ρολόι (Smartwatch), τα οποία οι συμμετέχοντες φορούσαν όλη την ημέρα και για τουλάχιστον 3 νύχτες. 

Η τεχνολογική πλατφόρμαBigOκατέγραφε δεδομένα για κάθε παιδί, με αντικειμενικό τρόπο (χρήση αδρανειακών αισθητήρων και GPS), τα οποία στη συνέχεια διαβίβαζε στους διακομιστές BigO,για να εξαχθούν δείκτες συμπεριφοράς σχετικά με τη φυσική του δραστηριότητα, τις διατροφικές του συνήθειες (επισκέψεις σε ταχυφαγεία, γεύματα στο σπίτι) και τις συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο ζει και κινείται. 

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης θα προωθηθούν σε φορείς δημόσιας υγείας, ώστε να ορίσουν στοχευμένες πολιτικές αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας. 

«Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο διήρκησε 4 χρόνια, ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αναμένονται σύντομα τα οριστικά αποτελέσματα από την ανάλυση των δεδομένων. Ωστόσο, η πρώτη εντύπωση που λαμβάνουμε είναι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που συμμετείχαν, αντιλαμβανόμενοι τις συνήθειες ενός υγιεινού τρόπου ζωής θα βοηθήσουν οι ίδιοι στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους», τόνισε η κυρία Χαρμανδάρη. 

ΤοBigOαναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, διότι για πρώτη φορά θα επιτρέψει την ταυτόχρονη καταγραφή συμπεριφορών παιδιών, εφήβων και του περιβάλλοντός τους με αντικειμενικό τρόπο κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους ζωής. 

 

Η παχυσαρκία αυτή τη στιγμή σε παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα 

Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων υπερβαίνει πλέον το30-35%και είναι υψηλότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά που παρατηρούνται τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. 

Με δεδομένο ότι στη χώρα μας έχουμε περίπου 100.000 γεννήσεις ετησίως, και κατά συνέπεια 1.800.000 παιδιά και εφήβους, την παρούσα χρονική στιγμή, 540.000 – 630.000 παιδιά και έφηβοι (ποσοστό 30-35%) στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.