Έως και το 30% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή, που ορίζεται ως απώλεια εγκυμοσύνης πριν από τις 20 εβδομάδες της κύησης. Περίπου οι μισές αποβολές είναι ανεξήγητες αιτίες, ενώ υπάρχουν λίγοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για αυτές τις απώλειες εγκυμοσύνης, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχή μετατραυματικού στρες, κατάθλιψη και άγχος.
Τώρα, μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUSPH) διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος αποβολής μπορεί να αυξηθεί τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Epidemiology, διαπίστωσε ότι οι έγκυες στη Βόρεια Αμερική είχαν 44% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης αποβολής (τις πρώτες οκτώ εβδομάδες της κύησης) τους καλοκαιρινούς μήνες – ιδιαίτερα στα τέλη Αυγούστου- από ότι τους χειμερινούς. Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος αποβολής σε οποιαδήποτε εβδομάδα της εγκυμοσύνης ήταν 31% υψηλότερος στα τέλη Αυγούστου, σε σύγκριση με τα τέλη Φεβρουαρίου. Γεωγραφικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έγκυες στο Νότο και στη Μεσοδυτική Αμερική, όπου τα καλοκαίρια είναι πιο ζεστά, ήταν πιο πιθανό να βιώσουν αυτή την απώλεια στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα.
Γιατί όμως;
Μια υπόθεση είναι ότι η καλοκαιρινή αύξηση του κινδύνου αποβολής οφείλεται στην έκθεση στη ζέστη. «Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τη συσχέτιση μεταξύ θερμότητας και κινδύνου αποβολής, επομένως αυτό είναι σίγουρα ένα θέμα που δικαιολογεί περαιτέρω διερεύνηση», εξηγούν οι επικεφαλής της έρευνας υποστηρίζοντας ότι οι κλινικοί γιατροί, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ειδικοί στο κλίμα θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να μετριάσουν τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση στη θερμότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
«Γνωρίζουμε ότι η ζέστη σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για άλλα προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως ο πρόωρος τοκετός, το χαμηλό βάρος γέννησης και η θνησιγένεια. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για την κατανόηση των πιθανών ρόλων της υπερβολικής ζέστης και άλλων περιβαλλοντικών εκθέσεων ή αλλαγές στον τρόπο ζωής σε απροσδόκητη απώλεια της εγκυμοσύνης”, τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Amelia Wesselink,, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο BUSPH.