fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Μια δίαιτα πριν από τη σύλληψη, αλλά και στις αρχές της εγκυμοσύνης, που περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, αυγά και δημητριακά μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου αποβολής, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση έρευνας. 

Η αποβολή είναι συχνή, με εκτιμήσεις που δείχνουν ότι 1 στις 6 εγκυμοσύνες καταλήγει σε αποβολή και υπάρχουν πολλές γνωστές αιτίες, από προβλήματα με τα χρωμοσώματα του μωρού έως λοιμώξεις στη μήτρα. 

Ωστόσο, σχεδόν το 50% των πρώιμων απωλειών εγκυμοσύνης παραμένουν ανεξήγητες. 

Υπάρχει ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που δείχνουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής – συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη διατροφή, της διακοπής του καπνίσματος και της μη κατανάλωσης αλκοόλ – πριν από τη σύλληψη και στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης – μπορεί να έχουν αντίκτυπο. Αυτό είναι ο λόγος που όλο και περισσότεροι ειδικοί στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ενθαρρύνουν τα ζευγάρια που κάνουν εξωσωματική να εξετάσουν τη σημασία των θετικών επιλογών τρόπου ζωής όταν προγραμματίζουν σύλληψη. 

 

Τι αποκάλυψε η έρευνα 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που χρηματοδοτήθηκαν από το Tommys National Centre for Miscarriage Research, ανέλυσαν 20 μελέτες που διερεύνησαν τις διατροφικές συνήθειες των γυναικών πριν και λίγο μετά τη σύλληψη ενός μωρού, για να δουν αν αυτές οι μελέτες έδειξαν στοιχεία συσχέτισης με χαμηλότερη ή υψηλότερη πιθανότητα αποβολής. Στην έρευνα συμμετείχαν 63.838 υγιείς γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, που έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους μέσω ερωτηματολογίων. 

Γράφοντας στο περιοδικό Fertility and Sterility, η ερευνητική ομάδα του Tommys National Centre for Miscarriage Research κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και δημητριακά μειώνει τον κίνδυνο αποβολής. 

Αυτά είναι τρόφιμα που συνήθως συνθέτουν υγιεινές καλά ισορροπημένες δίαιτες, με προηγούμενα στοιχεία να δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας διατροφής που είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική. 

 

Σε τι ποσοστό μειώνεται η πιθανότητα αποβολής 

Η ανασκόπηση της έρευνας διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με τη χαμηλή κατανάλωση, η υψηλή πρόσληψη φρούτων μπορεί να σχετίζεται με μείωση κατά 61% του κινδύνου αποβολής, ενώ η υψηλή πρόσληψη λαχανικών μπορεί να σχετίζεται με μείωση κατά 41% του κινδύνου αποβολής. Για τα γαλακτοκομικά προϊόντα η αντίστοιχη μείωση είναι 37%, 33% για τα σιτηρά και 19% για τα θαλασσινά και τα αυγά. 

Με επικεφαλής τον Δρ. Yealin Chung, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εάν προκαθορισμένοι τύποι διατροφής, όπως η μεσογειακή διατροφή, θα μπορούσαν επίσης να συνδεθούν με μειωμένο κίνδυνο αποβολής. Δεν μπόρεσαν όμως να εντοπίσουν στοιχεία ότι μετά από οποιαδήποτε από αυτές τις δίαιτες μειώθηκε ή αυξήθηκε ο κίνδυνος. 

 

Η διατροφή που αντίθετα αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής 

Η εν λόγω έρευνα έδειξε επίσης ότι μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζεται με διπλασιασμό του κινδύνου αποβολής. 

Γνωρίζοντας ότι οι θετικές επιλογές τρόπου ζωής μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στη μείωση του κινδύνου αποβολής, τα ζευγάρια μπορούν να αισθάνονται καλύτερα οχυρωμένα απέναντι στον κίνδυνο αποβολής.