fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η πιο κοινή ορμονική διαταραχή μεταξύ των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, επηρεάζοντας έως και το 10% των γυναικών, σύμφωνα με τοΔίκτυο Ορμονικής Υγείας. 

Οι γυναίκες με ΣΠΩ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για υπογονιμότητα και, εάν μείνουν έγκυες, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων της αποβολής και του πρόωρου τοκετού, καθώς και κίνδυνο εκδήλωσης μιας μορφής διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που ονομάζεται διαβήτης κύησης.  

Μελέτη που διεξήχθη από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Trondheim της Νορβηγίας έδειξε ότι η χορήγηση από του στόματος ενός φαρμάκου για τον διαβήτη που ονομάζεται μετφορμίνη μειώνει την πιθανότητα αποβολής σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης και πρόωρου τοκετού στις γυναίκες με ΣΠΩ.  

 

Σε ποιες χώρες διεξήχθη η μελέτη 

Συνολικά 487 έγκυες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συμμετείχαν στη μελέτη σε 14 ερευνητικά κέντρα στη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ισλανδία. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 29 έτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα εμφάνισης αποβολής σε προχωρημένη εγκυμοσύνη (στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο) και πρόωρου τοκετού μειώθηκε σχεδόν στο μισό στις γυναίκες που έλαβαν μετφορμίνη έναντι εικονικού φαρμάκου. 

Μόνο 9 από τις 211 γυναίκες που ολοκλήρωσαν τη μελέτη στην ομάδα μετφορμίνης είχαν αποβολή ή πρόωρο τοκετό, σε σύγκριση με 23 (από τις 223 γυναίκες) που έλαβαν το εικονικό φάρμακο, ανέφεραν οι ερευνητές. 

 

Καλύτερος έλεγχος βάρους για τις υπέρβαρες 

Η ίδια έρευνα ανέδειξε κι ένα ακόμα θετικό εύρημα. Η θεραπεία με μετφορμίνη συσχετίστηκε με μικρότερη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Loevvik τονίζει ότι αυτό είναι ένα θετικό εύρημα, επειδή οι γυναίκες με ΣΠΩ είναι συχνά υπέρβαρες.  

Ο Δρ. Loevvik τόνισε ωστόσο ότι η χορήγηση μετφορμίνης δε φάνηκε να έχει καμία επίδραση στη μείωση του κινδύνου διαβήτη κύησης, ο οποίος από μόνος του μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επιπλοκών της εγκυμοσύνης. 

«Αυτό το εύρημα είναι απογοητευτικό, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη, αφού είναι σύμφωνο με τα αποτελέσματα δύο προηγούμενων μελετών από την ερευνητική μας ομάδα», δήλωσε ο Δρ. Loevvik 

 

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρετε για τη μετφορμίνη 

Υπενθυμίζουμε ότι οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν μετφορμίνη για γυναίκες με ΣΠΩ για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, ενώ το φάρμακο έχει εγκριθεί για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις σκανδιναβικές χώρες και επίσης για τον διαβήτη κύησης στις σκανδιναβικές χώρες.