Τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με δότη ή δότρια αντιπροσωπεύουν πλέον 1 στις 170 γεννήσεις, με τον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται από δωρεά σπέρματος να έχει υπερτριπλασιαστεί από το 2006, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA) στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μεγαλώνουν ευτυχισμένα τα παιδιά που προέρχονται από δότες;
Τα παιδιά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μεγαλώνουν μια χαρά, σύμφωνα με μια μελέτη που παρακολουθεί την επίδραση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από τρίτους στην ανατροφή των παιδιών και την προσαρμογή τους σε όλη τη διαδρομή από τη βρεφική ηλικία έως την ενήλικη ζωή. Αυτά τα αποτελέσματα είναι η τελευταία φάση μιας μακροπρόθεσμης μελέτης παρακολούθησης που έκανε ανάλογες αξιολογήσεις σε παιδιά ηλικίας 1, 2, 3, 7, 10 και 14 ετών.
Η μελέτη, με επικεφαλής το Κέντρο Οικογενειακής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δεν διαπίστωσε καμία διαφορά στην ψυχολογική ευημερία ή την ποιότητα των οικογενειακών σχέσεων στην ηλικία των 20 ετών μεταξύ των παιδιών που γεννιούνται με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και εκείνων που γεννιούνται φυσιολογικά.
Παρά τις ανησυχίες των ανθρώπων που κάνουν εξωσωματική με τη βοήθεια δότη, οι οικογένειες με παιδιά που γεννιούνται μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από τρίτους – είτε πρόκειται για δότη ωαρίων, δότη σπέρματος ή παρένθετη μητέρα – φαίνεται ότι εξελίσσονται πολύ καλά από ψυχολογικής άποψης.