fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

 

Η κατάψυξη ωαρίων και η απόψυξή τους σε μεταγενέστερη ημερομηνία παρέχει υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας εγκυμοσύνης από τη χρήση φρέσκων εμβρύων κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης αμερικανικής μελέτης που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και το Κέντρο Γονιμότητας Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.  

Με λίγα λόγια, οι γυναίκες που σκοπεύουν να καθυστερήσουν τη μητρότητα έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν μητέρες αν έχουν κάνει κατάψυξη ωαρίων από το να προχωρήσουν σε εξωσωματική με φρέσκα ωάρια.  

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 70% των γυναικών που κατέψυξαν τα ωάριά τους όταν ήταν νεότερες από την ηλικία των 38 (και κατάφεραν να κρυοσυντηρήσουν τουλάχιστον 20 ωάρια) απέκτησαν τελικά αργότερα ένα μωρό. 

Το νέο εύρημα βασίστηκε σε 15 χρόνια παρακολούθησης γυναικών που είχαν καθυστερήσει την τεκνοποίηση και αντιμετώπισαν φυσική μείωση της γονιμότητας που σχετίζεται με την ηλικία. 

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Fertility and Sterility, διαπιστώθηκε ότι ένας σημαντικός αριθμός των γυναικών που συμμετείχαν απέκτησαν περισσότερα από ένα παιδιά μέσω κρυοσυντήρησης ωαρίων.  Πιο συγκεκριμένα, 211 μωρά γεννήθηκαν συνολικά μετά από κατάψυξη ωαρίων. 

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε το Κέντρο Νοσημάτων και Πρόληψης από 500 κλινικές γονιμότητας, μόνο το 30% των γυναικών ηλικίας 40 ετών που προσπαθούσαν να συλλάβουν χρησιμοποιώντας φρέσκα ωάρια κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση έμειναν έγκυες και λιγότερο από το 20% έφτασε στο τοκετό.  

 

Ποια είναι η εξήγηση 

Ένας λόγος που τα κατεψυγμένα ωάρια υπερέχουν βασίζεται στην καλύτερη ποιότητά τους λόγω ηλικίας, ιδιαίτερα αν η κατάψυξη έχει γίνει πριν τα 35 χρόνια της γυναίκας.  

Από την άλλη, η επικεφαλής συγγραφέας Sarah Druckenmiller Cascante, MD,συνεργάτης στο Τμήμα Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας και Υπογονιμότητας, στοΤμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίαςστο NYU Langone, τονίζει τα εξής: «Τα ευρήματά της μελέτης ρίχνουν φως στους παράγοντες που αφορούν την επιτυχία της εξωσωματικής με τη χρήση κατεψυγμένων ωαρίων, οι οποίοι περιλαμβάνουν προσεκτικό έλεγχο των εμβρύων που πρέπει να αποψυχθούν και να εμφυτευτούν κι αυτός ίσως είναι ένα πιθανός λόγος που το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής υπερτερεί σε σχέση με τα φρέσκα ωάρια. Είναι σαφές ωστόσο ότι απαιτείται μεγαλύτερη έρευνα για να φτάσουμε σε πιο σαφή συμπεράσματα».