Η μεγαλύτερη ανάλυση που έχει γίνει μέχρι τώρα στις ΗΠΑ για τα αποτελέσματα διατήρησης της γονιμότητας των γυναικών μέσω της κατάψυξης κατέληξε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Διαπίστωσε ότι το 70% των γυναικών που κατέψυξαν τα ωάριά τους όταν ήταν μικρότερες από την ηλικία των 38, κατάφεραν να ξεπαγώσουν τουλάχιστον 20 ωάρια σε μεταγενέστερο χρόνο και απέκτησαν τουλάχιστον ένα μωρό.
Με επικεφαλής ειδικούς της Ιατρικής Σχολής NYU Grossman και του Κέντρου Γονιμότητας NYU Langone, το νέο εύρημα βασίστηκε σε 15 χρόνια μελέτης περιπτώσεων γυναικών που είχαν καταψύξει και αποψύξει τα ωάριά τους. Δημοσιευμένη στο ιατρικό περιοδικό Γονιμότητα και Στειρότητα, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σημαντικός αριθμός των γυναικών που μελετήθηκε είχε περισσότερα από ένα παιδιά μέσω της διατήρησης ωαρίων. Συνολικά η μελέτη αναφέρει 211 μωρά από την κατάψυξη ωαρίων.
Σε σύγκριση με τις γυναίκες που χρησιμοποίησαν φρέσκα ωάρια ή φρέσκα έμβρυα, προχωρώντας αμέσως στη διαδικασία εξωσωματικής σε ηλικία 40 ετών, λιγότερο από το 30% πέτυχε εγκυμοσύνη και λιγότερο από το 20% γέννησε μωρό, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα Κέντρα Νόσου και Πρόληψης από σχεδόν 500 κλινικές γονιμότητας της Αμερικής. Αντίθετα, φάνηκε ότι η κατάψυξη και η απόψυξη των ωαρίων σε μεταγενέστερο χρόνο παρείχε υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας εγκυμοσύνης, υποστηρίζουν οι επικεφαλής της μελέτης.
Στο πλαίσιο της μελέτης, συμμετείχαν 543 γυναίκες με μέση ηλικία 38 ετών κατά τη στιγμή της πρώτης κατάψυξης ωαρίων, η οποία είναι μεγαλύτερη από τη βέλτιστη ηλικία για την κατάψυξη ωαρίων που συνίσταται να είναι μικρότερη από 35 ετών. Αυτές οι γυναίκες υποβλήθηκαν συνολικά σε 800 κύκλους κατάψυξης ωαρίων, 605 αποψύξεις ωαρίων και 436 εμβρυομεταφορές μεταξύ 2005-2020.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι συνολικά το 39% των γυναικών μεταξύ 27-44 ετών, με την πλειοψηφία μεταξύ 35-40 ετών, απέκτησαν τουλάχιστον ένα παιδί από τα κατεψυγμένα ωάριά τους. Σε όλες τις ηλικίες, οι γυναίκες που ξεπαγώνουν περισσότερα από 20 ωάρια είχαν ποσοστό γεννήσεων 58%. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι ο προεμφυτευτικός έλεγχος πριν από την εμβρυομεταφορά εμβρύων που προέκυψαν από κατεψυγμένα και τελικά αποψυγμένα ωάρια, είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά αποβολής και υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων ανά εμβρυομεταφορά.
Γιατί, όμως;
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Sarah Druckenmiller Cascante, MD, συνεργάτης στο Τμήμα Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας και Στειρότητας, στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο NYU Langone, εξηγεί ότι τα κατεψυγμένα ωάρια και έμβρυα που αποψύχονται υφίστανται πιο προσεκτικό έλεγχο πριν εμφυτευτούν, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής.
«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για όσους εξετάζουν τη διατήρηση των ωαρίων και αποδεικνύουν ότι η τεχνολογία κατάψυξης ωαρίων ενδυναμώνει τις γυναίκες παρέχοντας μεγαλύτερη αναπαραγωγική αυτονομία», τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης James A. Grifo, MD, PhD, διευθυντής του Τμήματος Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας και Υπογονιμότητας και του Κέντρου Γονιμότητας NYU Langone.