fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Η χρήση μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση στην ψυχική υγεία των παιδιών που γεννιούνται με εξωσωματική ούτε κατά την εφηβεία ούτε κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή τους. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το Karolinska Institutet στη Σουηδία.  

Στη μελέτη συμμετείχαν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1994 και 2006. Οι 31.565 από αυτούς είχαν γεννηθεί με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 12 και 25 ετών όταν ολοκληρώθηκε η μελέτη και από τη μελέτη διαπιστώθηκε ξεκάθαρα ότι η χρήση μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν είχε σχεδόν καμία αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία των παιδιών κατά την εφηβική και ενήλικη ζωή τους. Αυτά τα δεδομένα προέκυψαν αφού οι ερευνητές πήραν τις πληροφορίες που χρειάζονταν σχετικά με το οικογενειακό ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών από τους συμμετέχοντας της έρευνας.  

Οι επικεφαλής της έρευνας εντόπισαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής στα άτομα που συμμετείχαν στην μελέτη και είχαν γεννηθεί με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Το εύρημα αυτό όμως δεν συσχετιζόταν με το οικογενειακό ιστορικό και εικάζεται ότι οφείλεται στην ανατροφή των παιδιών αυτών, που έχουν συχνότερα πιο υπερπροστατευτικούς γονείς, πράγμα που ευνοεί την εμφάνιση της συγκεκριμένης διαταραχής. Το γενικό συμπέρασμα όμως της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry, ήταν ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με εξωσωματική δεν είναι δυνητικά πιο επιρρεπή στο να εμφανίσουν κάποια ψυχική διαταραχή.