fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Μια πρόσφατη μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης της Αυστραλίας, διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που συλλαμβάνονται μέσω θεραπείας γονιμότητας μπορεί να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής στην ενήλικη ζωή από εκείνους που έχουν γεννηθεί με φυσική σύλληψη.   

«Τα ευρήματά της έρευνας υποδηλώνουν ότι η σύλληψη με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα στην ποιότητα ζωής στους ενήλικες, ανεξάρτητα από άλλους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες», δήλωσε ηΔρ Karin Hammarberg, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.   

Η μελέτη εξέτασε μια ομάδα 193 ενηλίκων που συνελήφθησαν μέσω θεραπείας γονιμότητας και άλλη μία 86 ενηλίκων που συνελήφθησαν με φυσικό τρόπο σε δύο ξεχωριστά χρονικά σημεία της ζωής τους: όταν ήταν μεταξύ 18 και 28 ετών και στη συνέχεια ξανά μεταξύ των ηλικιών 22 και 35.  

Η ψυχολογική ευημερία των δύο ομάδων αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας τηνΠοιότητα Ζωής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – Σύντομη Αξιολόγηση (WHOQoLBREF), η οποία βασίζεται σε τέσσερις πτυχές της ευημερίας: τη σωματική (η οποία αφορά στον πόνο, τον ύπνο και τα επίπεδα ενέργειας), την ψυχοκοινωνική (η οποία περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συναισθήματα, τη μνήμη και τη μάθηση), τις κοινωνικές και στενές σχέσεις του ατόμου και τέλος το περιβάλλον του. Οι δύο ομάδες συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο, που περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την οικονομική κατάσταση, τις αντιλήψεις για το βάρος τους, τις οικογενειακές σχέσεις, τις φιλίες και την άσκηση.  

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ενήλικες που συνελήφθησαν μέσω θεραπείας γονιμότητας είχαν σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες στον τομέα των κοινωνικών σχέσεων και του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στο δεύτερο χρονικό σημείο της ζωής τους, δηλαδή στην ηλικία μεταξύ 22 και 35. 

 

Ποια είναι η εξήγηση; 

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα θετικά αποτελέσματα για τα παιδιά που συλλαμβάνονται μέσω θεραπείας γονιμότητας θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι οι γονείς τους μπορεί να έχουν πιο έντονη επιθυμία για δέσμευση στη γονική ιδιότητα. Είναι πιθανό επίσης να είναι οικονομικά πιο ανεξάρτητοι, πράγμα που εξασφαλίζει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στις οικογένειές τους.   

«Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι διαπιστώσαμε πως, ανεξάρτητα από τον τρόπο σύλληψης του ατόμου, η καλύτερη σχέση με τους γονείς, η λιγότερη ψυχολογική δυσφορία και η καλύτερη οικογενειακή οικονομική κατάσταση στη νεαρή ενήλικη ζωή συνέβαλαν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής των ενηλίκων», πρόσθεσε ο Δρ. Hammarberg, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Fertility.