Η σύλληψη μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα στην ποιότητα ζωής στην ενηλικίωση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο Human Fertility.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διεξήχθη για τη διερεύνηση της κοινωνικής ανάπτυξης ενηλίκων που έχουν γεννηθεί με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και η οποία παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα.
Σε τι υπερτερούν τα παιδιά της εξωσωματικής
Η συγκεκριμένη μελέτη περιελάμβανε 193 νεαρούς ενήλικες που συνελήφθησαν μέσω μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και 86 μέσω φυσικής σύλληψης στην Βικτώρια της Αυστραλίας. Οι συμμετέχοντες αυτοί συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια όταν ήταν ηλικίας 18-28 ετών και ξανά όταν ήταν ηλικίας 22-35 ετών με βασικούς άξονες αξιολόγησης τέσσερις τομείς ποιότητας ζωής: 1) φυσικό 2) ψυχοκοινωνικό 3) κοινωνικές σχέσεις και 4) περιβάλλον.
Αφού έγιναν στατιστικές προσαρμογές για να λαμβάνονται υπόψη άλλοι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που συντρέχουν κατά την ενηλικίωση, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ποιότητα ζωής των ατόμων που είχαν γεννηθεί με τη βοήθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συνδέθηκε με υψηλότερες βαθμολογίες από την ποιότητα ζωής των ατόμων που είχαν γεννηθεί με φυσική σύλληψη.
Στις απαντήσεις τους διαπιστώθηκε η ύπαρξη λιγότερης ψυχολογικής δυσφορίας, μια πιο θετική σχέση με τους γονείς, μια καλύτερη οικονομική κατάσταση και καλύτερη αντίληψη για το σωστό βάρος σώματος στα άτομα που είχαν γεννηθεί με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Ποια είναι η εξήγηση;
Ο επικεφαλής πάντως της έρευνας Karin Hammarberg, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας δήλωσε τα εξής: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η σύλληψη με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα στην ποιότητα ζωής στην ενηλικίωση, ανεξάρτητα από άλλους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες. Μαζί με προηγούμενα συμπεράσματα από έρευνες ότι οι ενήλικες που συλλαμβάνονται με τη βοήθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν παρόμοια σωματική υγεία με εκείνους που έχουν γεννηθεί με φυσική σύλληψη, μας βοηθά να αποκτήσουμε μια πιο συνολική εικόνα».
Οι επικεφαλής ωστόσο διαπίστωσαν πως ανεξάρτητα από τον τρόπο σύλληψης του ατόμου, η καλύτερη σχέση με τους γονείς, η λιγότερη ψυχολογική δυσφορία και η καλύτερη οικογενειακή οικονομική κατάσταση στη νεαρή ενηλικίωση συνέβαλαν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ενηλίκων. Πιθανόν λοιπόν η εξήγηση να βρίσκεται στο ότι τα ζευγάρια που καταφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι πιο ώριμα, έτοιμα και αφοσιωμένα στην υποστήριξη της οικογένειας. Τα ευρήματα θα πρέπει να ερμηνευθούν επομένως με προσοχή, καθώς η ψυχολογική ωριμότητα των γονιών φαίνεται να αποτελεί το κλειδί πίσω από τα όποια ευρήματα.