fbpx
Επιλογή Σελίδας
Ένα χρονοδιάγραμμα της πανδημίας Coronavirus 
 31 Δεκεμβρίου 2019: Πνευμονία άγνωστης αιτίας 

Οι κινεζικές αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με δεκάδες περιπτώσεις πνευμονίας άγνωστης αιτίας. Μέρες αργότερα, ερευνητές στην Κίνα εντόπισαν έναν νέο ιό που έχει μολύνει δεκάδες ανθρώπους στην Ασία. Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι ο ιός διαδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

 

11 Ιανουαρίου 2020: Πρώτος θάνατος στην Κίνα 

Η Κίνα ανέφερε τον πρώτο θάνατό της από ασθένεια που προκλήθηκε από τον ιό, ο οποίος είχε μολύνει δεκάδες ανθρώπους. Ο 61χρονος άνδρας που πέθανε ήταν τακτικός πελάτης στην αγορά του Γουχάν. Η αναφορά του θανάτου του ήρθε λίγο πριν από μια από τις μεγαλύτερες διακοπές της Κίνας, όταν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα. 

 

20 Ιανουαρίου 2020: Περιπτώσεις εκτός Κίνας 

Οι πρώτες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις εκτός της ηπειρωτικής Κίνας σημειώθηκαν στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση στις Ηνωμένες Πολιτείες ήρθε την επόμενη μέρα όταν ένας άντρας στα 30 του εμφάνισε συμπτώματα μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στη Γουχάν. 

 

23 Ιανουαρίου 2020: Καραντίνα στη Γιουχάν 

Η Γουχάν, μια πόλη άνω των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, μπήκε σε καραντίνα από τις κινεζικές αρχές. Σε αυτό το χρονικό σημείο, τουλάχιστον 17 άνθρωποι είχαν πεθάνει και περισσότεροι από 570 είχαν μολυνθεί, συμπεριλαμβανομένων ασθενών στην Ταϊβάν, την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

 

24 Ιανουαρίου 2020: Πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη 

Τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη ανακοινώθηκαν στη Γαλλία. 

 

30 Ιανουαρίου 2020: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης 

Ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε τους ταξιδιώτες να αποφύγουν να ταξιδεύουν στην Κίνα.  

 

5 Φεβρουαρίου 2020: Το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess 

Μετά από ταξίδι δυο εβδομάδων, περίπου 3.700 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess μπήκαν σε καραντίνα έξω από το λιμάνι της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία. Περισσότεροι από 700 επιβάτες ήταν θετικοί στον ιό και 14 πέθαναν. Η καραντίνα κράτησε σχεδόν ένα μήνα. 

 

7 Φεβρουαρίου 2020: Ο ήρωας Κινέζος γιατρός 

Ο Δρ. Λι Γουενλιάνγκ, ένας Κινέζος γιατρός, προσπαθούσε να προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των ασθενών λόγω της καινούριας ασθένειας μπορεί να βγει εκτός ελέγχου. Οι κινεζικές αρχές τον τιμώρησαν για διασπορά ψευδών ειδήσεων και τον έβαλαν να υπογράψει δήλωση απόσυρσης των προειδοποιήσεών του. Τελικά κόλλησε κορωνοϊό στο νοσοκομείο που δούλευε και πέθανε στα 34 του. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε θλίψη και οργή. 

 

11 Φεβρουαρίου 2020: Και το όνομα αυτού… 

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε το επίσημο όνομα του νέου αγνώστου ιού: SARS-CoV-2 και η νόσος που προκαλεί ονομάζεται Covid-19. Πρόκειται για μια ονοματοδοσία που αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τόπους ή ζώα, για να μην τα στιγματίσει. 

 

 15 Φεβρουαρίου 2020: Πρώτος θάνατος σε ευρωπαϊκό έδαφος 

Ένας 80χρονος Κινέζος τουρίστας πέθανε σε νοσοκομείο στο Παρίσι. Ήταν ο τέταρτος θάνατος από τον ιό εκτός της Κίνας, όπου περίπου 1.500 άνθρωποι είχαν πεθάνει, οι περισσότεροι από αυτούς στην επαρχία Χουμπέι. 

 

23 Φεβρουαρίου 2020: Εκρηκτική αύξηση στην Ιταλία 

Η Ευρώπη αντιμετώπισε την πρώτη μεγάλη έκρηξή κρουσμάτων, καθώς ο αριθμός τους στην Ιταλία αυξήθηκε από λιγότερα από 5 σε περισσότερα από 150. Στην περιοχή της Λομβαρδίας, αξιωματούχοι έβαλαν σε καραντίνα 10 πόλεις. Τα σχολεία έκλεισαν και οι αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. 

 

29 Φεβρουαρίου 2020: Πρώτος θάνατος στις ΗΠΑ 

Στις 29 Φεβρουαρίου, οι αρχές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ένας ασθενής κοντά στο Σιάτλ είχε πεθάνει από τον κορωνοϊό, που πιστεύεται ότι ήταν ο πρώτος θάνατος στις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη την εποχή. Στην πραγματικότητα, δύο άτομα είχαν πεθάνει νωρίτερα, αν και οι διαγνώσεις τους δεν ανακαλύφθηκαν παρά μόνο μήνες αργότερα. 

 

11 Μαρτίου 2020: Πανδημία 

Ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία. Ωστόσο το 90% των κρουσμάτων καταγραφόταν σε 4 μόνο χώρες. 

 

14 Μαρτίου 2020: Περισσότερα lockdown 

Η Γαλλία και η Ισπανία ακολούθησαν το παράδειγμα της Ιταλίας και επέβαλαν επίσης lockdown. Δεκάδες χώρες απαγόρευσαν την είσοδο σε ξένους ταξιδιώτες για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού. 

 

17 Μαρτίου 2020: Κλείσιμο των συνόρων στην Ευρώπη 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα σχεδόν σε όλους τους επισκέπτες από τον υπόλοιπο κόσμο για τουλάχιστον 30 ημέρες.  

 

23 Μαρτίου 2020: Ελληνικό lockdown 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα μας μπαίνει σε καραντίνα.  

 

24 Μαρτίου: Αναβολή Ολυμπιακών Αγώνων 

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβάλλονται (για ένα έτος), κάτι που έχει ξανασυμβεί -λόγω πολέμων- μόνο 3 φορές στην παγκόσμια ιστορία. 

 

26 Μαρτίου 2020: Πρωτεία ΗΠΑ 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν επίσημα η χώρα που επλήγη περισσότερο από την πανδημία, με τουλάχιστον 81.321 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις και περισσότερους από 1.000 θανάτους.  

 

6 Απριλίου 2020: Στην εντατική ο Τζόνσον 

Δέκα ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της μόλυνσής του από κορωνοϊό, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον της Μ. Βρετανίας μεταφέρθηκε στην εντατική για προληπτικούς λόγους. Παρέμεινε εκεί για 6 ημέρες. 

 

8 Απριλίου 2020: Τέλος η καραντίνα για τη Γιουχάν 

Οι 11 εκατομμύρια πολίτες της μπορούσαν και πάλι να βγουν από το σπίτι τους. 

 

13 Απριλίου 2020: Χαλάρωση περιορισμών 

Η Ισπανία εκκίνησε τον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ η Ιταλία και η Αυστρία επέτρεψαν σε καταστήματα να ανοίξουν.  

 

23 Απριλίου 2020: Χαοτικές δηλώσεις Τραμπ 

Οι δηλώσεις Τραμπ για τη χρήση απολυμαντικών ή υπεριώδους ακτινοβολίας ως θεραπείας κατά του νέου κορωνοϊού προκάλεσαν αναστάτωση. 

 

26 Απριλίου 2020: 200.000 θάνατοι παγκοσμίως 

Ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων ξεπέρασε τις 200.000. 

 

5 Μαΐου 2020: Πολύ νωρίτερα στην Ευρώπη ο κορωνοϊός 

Ο κορωνοϊός έφτασε στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, δήλωσαν οι γιατροί, καθώς ανακάλυψαν ότι ένας ασθενής που υποβλήθηκε σε θεραπεία για πνευμονία στα τέλη Δεκεμβρίου είχε τελικά μολυνθεί από κορωναϊό. Αυτή η διάγνωση ξαναγράφει το χρονοδιάγραμμα της επιδημίας. 

 

13 Μαΐου 2020: Ενδημικός ο ιός; 

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ο ιός ενδεχομένως να καταστεί ενδημικός (όπως ο HIV) και να μην φύγει ποτέ. 

 

14 Μαΐου 2020: Κρίση ψυχικής υγείας 

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν για κρίση ψυχικής υγείας, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με συνθήκες απομόνωσης, φτώχειας και αγωνίας εν μέσω της πανδημίας. 

 

17 Μαΐου 2020: Πρωτοφανείς οικονομικές επιπτώσεις παγκοσμίως 

Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έπεσε σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2015. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έπεσε επίσης σε ύφεση.  

 

29 Μαΐου 2020: Αποχώρηση ΗΠΑ από ΠΟΥ 

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον ΠΟΥ, τον οποίο και κατηγορεί ότι ελέγχεται από την Κίνα. 

 

15 Ιουνίου 2020: Ανοίγουν τα αεροδρόμια στη χώρα  

Στην Ελλάδα ανοίγουν τα αεροδρόμια σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει ο τουρισμός και να θεωρηθεί η χώρα ως “ασφαλής προορισμός”. 

 

28 Ιουνίου 2020: 500.000 θάνατοι παγκοσμίως 

Ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως φτάνει στις 500.000.  

 

7 Ιουλίου 2020: Θετικός ο Μπολσονάρο 

Ο Πρόεδρος Μπολσονάρο της Βραζιλίας αποκάλυψε ότι είχε μολυνθεί από τον ιό. Η είδηση ήρθε μετά από μήνες άρνησης της σοβαρότητας της πανδημίας και κατάργησης των προστατευτικών μέτρων και μετά από περισσότερους από 65.000 Βραζιλιάνους που είχαν πεθάνει. 

 

10 Ιουλίου 2020: Τρίτο κύμα στο Χονγκ Κονγκ 

Το Χονγκ Κονγκ έκλεισε τα σχολεία εν μέσω τρίτου κύματος, στην προσπάθεια να συγκρατήσει ένα τρίτο κύμα μολύνσεων. 

 

16 Ιουλίου 2020: Τα μικρά παιδιά μεταδίδουν λιγότερο τον ιό 

Μια μελέτη στη Νότια Κορέα διαπίστωσε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά μεταδίδουν τον ιό παρόμοια με τους ενήλικες. Διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 και 19 ετών μπορούν να μεταδώσουν τον ιό τουλάχιστον όπως και οι ενήλικες, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα γυμνάσια και τα λύκεια μπορεί να δημιουργήσουν νέες πηγές μόλυνσης. Τα παιδιά κάτω των 10 ετών μεταδίδουν πολύ λιγότερο, σύμφωνα με τη μελέτη, αν και ο κίνδυνος δεν είναι μηδενικός. 

 

21 Ιουλίου 2020: Ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πακέτο τόνωσης 700 δισεκατομμυρίων ευρώ για να σώσουν τις οικονομίες των χωρών τους από τα ερείπια που προκλήθηκαν από την πανδημία. 

 

11 Αυγούστου 2020: Έγκριση εμβολίου στη Ρωσία 

Η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ύστερα από ένα σχετικά μικρό διάστημα κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. 

 

22 Αυγούστου 2020: 800.000 οι θάνατοι παγκοσμίως 

Οι παγκόσμιοι θάνατοι ξεπέρασαν τις 800.000, καθώς εκδηλώθηκαν νέες μολύνσεις στην Ευρώπη και υψηλός αριθμός θανάτων καταγράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής Αμερικής. 

 

2 Σεπτεμβρίου 2020: Αυξάνουν πάλι τα κρούσματα 

Τα ημερήσια κρούσματα στην Ευρώπη επέστρεψαν στα επίπεδα Μαρτίου, ως αποτέλεσμα της δυναμικής επανεμφάνισης του κορωνοϊού. 

 

18 Σεπτεμβρίου 2020: Δεύτερο lockdown στο Ισραήλ 

Στις 18 Σεπτεμβρίου, την παραμονή της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς, το Ισραήλ ξεκίνησε ένα εθνικό lockdown που κράτησε για τρεις εβδομάδες. Το δεύτερο lockdown ήρθε σχεδόν τέσσερις μήνες μετά το πρώτο lockdown του Ισραήλ. 

 

28 Σεπτεμβρίου 2020: 1.000.000 οι θάνατοι παγκοσμίως 

Οι παγκόσμιοι θάνατοι έφτασαν το 1 εκατομμύριο – έναν συγκλονιστικό αριθμό που υπολογίστηκε από επίσημα στατιστικά στοιχεία, αλλά κι έναν αριθμό που πολύ πιθανό υποτιμά πόσοι πολλοί έχουν πραγματικά πεθάνει λόγω του κορωνοϊού. 

 

2 Οκτωβρίου 2020: Θετικός ο Τραμπ 

Ο Πρόεδρος Τραμπ βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και είχε πυρετό, συμφόρηση και βήχα. Γι αυτό και νοσηλεύτηκε στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed όπου έλαβε εξειδικευμένη θεραπεία. Επέστρεψε στον Λευκό Οίκο στις 5 Οκτωβρίου. 

 

5 Νοεμβρίου 2020: Lockdown στη Μ. Βρετανία 

Η Μ. Βρετανία μπήκε σε εθνικό lockdown συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των παμπ, των εστιατορίων και των περισσότερων καταστημάτων λιανικής, που έληξε στις 2 Δεκεμβρίου. 

 

9 Νοεμβρίου 2020: Πρώτη ελπίδα για εμβόλιο 

Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό τους έχει αποτελεσματικότητα 90%. 

 

11 Νοεμβρίου 2020: Τα καλά νέα συνεχίζονται 

Στο 90% υπολογίστηκε η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. 

 

16 Νοεμβρίου 2020: Καλύτερα νέα για το τρίτο εμβόλιο 

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της αμερικανικής Moderna βρέθηκε να είναι 94,5%. 

 

21 Νοεμβρίου 2020: Άδεια χρήσης για τα μονοκλωνικά αντισώματα 

Το F.D.A. χορήγησε άδεια έκτακτης ανάγκης για την πειραματική θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων, που ανακαλύφθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron και που -αποτελούμενη από ένα κοκτέιλ δύο ισχυρών αντισωμάτων- δόθηκε στον Πρόεδρο Τραμπ λίγο μετά τη θετική του διάγνωση για κορωνοϊό.  

 

23 Νοεμβρίου 2020: Αποτελέσματα του εμβολίου της Οξφόρδης 

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της παρουσίασε αποτελεσματικότητα 62%. Μετά από λάθος στις δόσεις σε μερίδα εθελοντών, η αποτελεσματικότητα έφτασε στο 90%. 

 

2 Δεκεμβρίου 2020: Πρώτη έγκριση εμβολίου 

Η Μ. Βρετανία έδωσε επείγουσα άδεια στις 2 Δεκεμβρίου στο εμβόλιο της Pfizer, για να γίνει η πρώτη δυτική χώρα που επέτρεψε μαζικούς εμβολιασμούς. Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν 6 μέρες αργότερα, ενώ στις 11 Δεκεμβρίου έδωσε έγκριση για το εμβόλιο και ο F.D.A. στις ΗΠΑ. 

 

14 Δεκεμβρίου 2020: Ο κορωνοϊός πιο φονικός από τις καρδιακές παθήσεις 

Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις 300.000 στις 14 Δεκεμβρίου. Ο Covid-19 ξεπέρασε τις καρδιακές παθήσεις ως την κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Robert Redfield. 

 

18 Δεκεμβρίου 2020: Έγκριση του εμβολίου της Moderna 

Το F.D.A. ενέκρινε στις ΗΠΑ το εμβόλιο που κατασκευάστηκε από τη Moderna για επείγουσα χρήση, επιτρέποντας την αποστολή εκατομμυρίων δόσεων σε ολόκληρη τη χώρα. 

 

20 Δεκεμβρίου 2020: Αυστηρό lockdown στο Λονδίνο 

Το Λονδίνο μπήκε σε αυστηρό lockdown, με εντολή του Μπόρις Τζόνσον. Χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη άρχισαν να κλείνουν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

 

27 Δεκεμβρίου 2020: Πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα 

Μια νοσηλεύτρια ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.