Η υπερβολική χρήση του smartphone μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη εφηβεία
Η έκθεση στο μπλε φως μέσω της τακτικής χρήσης smartphones μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών και να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρης εφηβείας, σύμφωνα με στοιχεία από μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο 6ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας. Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη διάρκεια έκθεσης στο μπλε φως συσχετίστηκε με την πρώιμη έναρξη της εφηβείας σε θηλυκούς αρουραίους, όπου επίσης παρατηρήθηκαν μειωμένα επίπεδα μελατονίνης, αυξημένα επίπεδα ορισμένων αναπαραγωγικών ορμονών και αλλαγές στις ωοθήκες τους.
Τι ξέραμε μέχρι τώρα;
Ότι η χρήση κινητών συσκευών που εκπέμπουν μπλε φως έχει συνδεθεί στο παρελθόν με διαταραγμένες συνήθειες ύπνου στα παιδιά. Η εφηβεία εξάλλου είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει τον συντονισμό πολλών συστημάτων του σώματος και ορμονών. Σε ό,τι αφορά το μπλε φως, σχετίζεται με το βιολογικό ρολόι του σώματός και αναστέλλει τη βραδινή αύξηση των επιπέδων της ορμόνης μελατονίνης, η οποία προετοιμάζει το σώμα μας για ξεκούραση και ύπνο. Τα επίπεδα μελατονίνης είναι υψηλότερα συνολικά κατά τη διάρκεια της προ-εφηβείας από ότι στην εφηβεία και φαίνεται να παίζουν ρόλο στην καθυστέρηση της έναρξης της εφηβείας. Επομένως, τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν πρόσθετοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη των παιδιών και τη μελλοντική τους γονιμότητα. Κι αυτό γιατί –κατά κανόνα– όσο πιο γρήγορα θα μπει σε εφηβεία ένα κορίτσι, τόσο πιο σύντομα θα έρθει η εμμηνόπαυση, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα αναπαραγωγικά της σχέδια.
Περισσότερα για τη μελέτη
Σε αυτή τη μελέτη, η Δρ Aylin Kilinç Uğurlu και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας στη Τουρκία χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο αρουραίων για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της έκθεσης στο μπλε φως στα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών και τον χρόνο έναρξης της εφηβείας. Οι αρουραίοι που εκτέθηκαν στο μπλε φως είχαν επίσης μειωμένα επίπεδα μελατονίνης, αυξημένα επίπεδα ειδικών αναπαραγωγικών ορμονών (οιστραδιόλη και ωχρινοτρόπος ορμόνη) και φυσικές αλλαγές στον ωοθηκικό ιστό τους, όλα συμβατά με την έναρξη της εφηβείας. Στις 12 ώρες έκθεσης, οι αρουραίοι έδειξαν επίσης κάποια σημάδια κυτταρικής βλάβης και φλεγμονής στις ωοθήκες τους.
Τι συστήνουν οι ειδικοί
Η Δρ Aylin Kilinç Uğurlu σχολιάζει: «Διαπιστώσαμε ότι η έκθεση στο μπλε φως, μπορεί να μεταβάλει τα επίπεδα μελατονίνης, να αλλάξει τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών και να προκαλέσει πρόωρη έναρξη της εφηβείας στο μοντέλο αρουραίων μας. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση, τόσο νωρίτερα γίνεται η έναρξη της εφηβείας».
Αν και η Δρ Aylin Kilinç Uğurlu προειδοποιεί: «Επειδή για την εν λόγω μελέτη χρησιμοποιήθηκαν αρουραίοι, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα ευρήματα θα ισχύουν και στους ανθρώπους. Παρόλα αυτά, τα συγκεκριμένα δεδομένα που προέκυψαν υποδηλώνουν ότι η έκθεση στο μπλε φως θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παράγοντας κινδύνου για την πρώιμη έναρξη της εφηβείας και για αυτό συστήνουμε να ελαχιστοποιηθεί η χρήση συσκευών εκπομπής μπλε φωτός σε παιδιά πριν από την εφηβεία, ειδικά το βράδυ, όταν η έκθεση μπορεί να έχει ισχυρότερη επίδραση στο ορμονικό σύστημα των κοριτσιών.
Ποια η σχέση της πανδημίας με το όλο θέμα
Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει αυξήσεις στην πρώιμη έναρξη της εφηβείας για τα κορίτσια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η σχέση μεταξύ της έκθεσης στο μπλε φως και των μειωμένων επιπέδων μελατονίνης υποδηλώνει ότι η αύξηση στον χρόνο οθόνης που επήλθε κατά τη διάρκεια της πανδημίας πιθανό να έπαιξε κάποιον ρόλο.