fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Οι άνδρες και οι γυναίκες με απλές έως μέτριες συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες δεν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπογονιμότητα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. 

Αυτό επιβεβαίωσε έρευνα που διεξήχθη στη Δανία και είναι η πρώτη που αξιολογεί τον κίνδυνο υπογονιμότητας σε άτομα με συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες σε σύγκριση με άτομα χωρίς αυτές.  

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Heart Association, έδειξαν ότι ενώ ο αριθμός των ατόμων με συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες που έγιναν γονείς ήταν χαμηλότερος από τον γενικό πληθυσμό, εκείνοι που είχαν παιδιά είχαν κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό παιδιών με εκείνους του υπόλοιπου πληθυσμού της Δανίας. 

 

Γιατί τα άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες έχουν πιο λίγα παιδιά 

Μέχρι τώρα υπήρχαν λίγα δεδομένα σχετικά με τη γονιμότητα αυτής της ομάδας ασθενών, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι – ιδιαίτερα γυναίκες ασθενείς – εξέφραζαν ανησυχίες πάνω σε αυτό το θέμα», δήλωσε ηΔρ. Louise Udholm,Καθηγητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. 

Από την άλλη, ο Δρ. Yonatan Buber, αναπληρωτής Διευθυντής του προγράμματος για την Υπηρεσία Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, τόνισε ότι πολλές από τις ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες εκφράζουν την ανησυχία τους, δηλώνοντας ότι νομίζουν πως δεν μπορούν να μείνουν έγκυες, ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το μητρώο υγείας της Δανίας για να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα από σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1977 και 2000. Εντόπισαν 8679 άνδρες και γυναίκες που διαγνώστηκαν με συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες. Οι μισοί είχαν μια μορφή ελαφριάς συγγενούς καρδιοπάθειας, το 34% είχε μέτρια και μόνο ένα 7% είχε σοβαρή μορφή. Η μελέτη μέτρησε σε όλες τις ομάδες τις περιπτώσεις που είχαν υπογονιμότητα και τις συνέκρινε με τον υπόλοιπο υγιή πληθυσμό.Συνέκριναν επίσηςτα ποσοστά γεννήσεων, τα ποσοστά των ατόμων που γίνονται γονείς ή παραμένουν άτεκνοι και τον αριθμό των παιδιών ανά γονέα. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στα άτομα με απλές έως μέτριεςσυγγενείς καρδιακές ανωμαλίες δεν παρατηρήθηκε μεγαλύτερος κίνδυνος υπογονιμότητας σε σύγκριση με τον μη προσβεβλημένο πληθυσμό.  

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αξιολογήσουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας για τα άτομα με σοβαρές συγγενείς καρδιοπάθειες, επειδή η ομάδα ήταν πολύ μικρή αριθμητικά.  

 

Ψυχολογικοί λόγοι μπορεί να αναστέλλουν την απόφαση τεκνοποίησης  

Οι επικεφαλής της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ψυχολογικοί λόγοι, όπως η φοβία και ανησυχία για την υγεία τους, θα μπορούσαν να αναστείλουν την απόφαση για τεκνοποίηση σε άτομα με συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες. Ο Δρ. Udholm δήλωσε σχετικά: «Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι πρέπει να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα για εφήβους με καρδιακές ανωμαλίες και στους γονείς τους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτοί οι νέοι ασθενείς να μην έχουν περιττό άγχος που επηρεάζει τις αποφάσεις τους σε ευαίσθητες πτυχές της ζωή τους, όπως στις σχέσεις, στο σεξ και στην αναπαραγωγή.