Η ορμόνη κισπεπτίνη (kisspeptin) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία γυναικών και ανδρών που υποφέρουν από μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.
Πιο συγκεκριμένα, δυο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open, διαπίστωσαν ότι η χορήγηση κισπεπτίνης μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλική διάθεση σε γυναίκες και άνδρες που έχουν διαταραχή μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας.
Πόσους άνδρες και γυναίκες αφορά η διαταραχή
Η διαταραχή μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας επηρεάζει έως και το 10% των γυναικών και το 8% των ανδρών παγκοσμίως και μπορεί να έχει επιβαρυντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Είναι μια κατάσταση που, εκτός του ότι είναι ενοχλητική για το άτομο, μπορεί να πλήξει τις συντροφικές του σχέσεις και τη γονιμότητα, καθώς μειώνει τον αριθμό σεξουαλικών συνευρέσεων και ως εκ τούτου τις ευκαιρίες για σύλληψη στα ζευγάρια που θα ήθελαν να τεκνοποιήσουν.
Η κισπεπτίνη είναι μια φυσική ορμόνη
Οι δυο μελέτες, που διεξήχθησαν από κλινικούς γιατρούς και επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου και στο Imperial College Healthcare NHS Trust και χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας (NIHR) και το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας, έδειξαν ότι η κισπεπτίνη – που είναι μια φυσική ορμόνη που διεγείρει την απελευθέρωση άλλων αναπαραγωγικών ορμονών μέσα στο σώμα- μπορεί να ενισχύσει τις αντιδράσεις στα σεξουαλικά ερεθίσματα και να ενισχύσει τις εγκεφαλικές οδούς έλξης.
Σε αυτές τις δύο κλινικές δοκιμές συμμετείχαν 32 γυναίκες και 32 άνδρες με τη διαταραχή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χορήγηση κισπεπτίνης βελτίωσε τη σεξουαλική διάθεση τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, με αποτέλεσμα θετικές επιδράσεις στη σεξουαλική συμπεριφορά σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Αυτές είναι οι πρώτες κλινικές μελέτες που διερευνούν την ικανότητα της κισπεπτίνης στην ενίσχυση της σεξουαλικής επιθυμίας σε γυναίκες και άνδρες που υποφέρουν από μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.
Οι επιπτώσεις της διαταραχής στη γονιμότητα
Ο Δρ. Αλέξανδρος Κομνηνός, από το Τμήμα Μεταβολισμού, Πέψης και Αναπαραγωγής στο Imperial College του Λονδίνου, Σύμβουλος Ενδοκρινολόγος στο Imperial College Healthcare NHS Trust και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:
«Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να μην είναι απλώς ενοχλητική. Μπορεί να έχει σημαντικό επιζήμιο αντίκτυπο στις σχέσεις, την ψυχική υγεία και τη γονιμότητα. Παρόλο που είναι σχετικά συχνή διαταραχή, οι επιλογές θεραπείας στις γυναίκες είναι περιορισμένες, έχουν σημαντικές παρενέργειες και περιορισμένη αποτελεσματικότητα, ενώ στους άνδρες δεν υπάρχουν επί του παρόντος αδειοδοτημένες θεραπείες. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια πραγματική ανάγκη να βρεθούν νέες, ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες για αυτήν την διαταραχή. Οι δύο μελέτες μας παρέχουν τις πρώτες ενδείξεις ότι η κισπεπτίνη είναι μια δυνητικά ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες με χαμηλή σεξουαλική επιθυμία. Επιπλέον, στους άνδρες αποδεικνύεται ότι η κισπεπτίνη μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στον εγκέφαλο, αλλά και στο πέος, ενισχύοντας τη στύση, ενώ στις γυναίκες αναφέρθηκε ότι αισθάνονταν «πιο σέξι» κατά τη διάρκεια της θεραπείας με κισπεπτίνη σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο».
Τέλος, ο Δρ. Comninos και ο Καθηγητής Waljit Dhillo, ανώτερος ερευνητής του NIHR, επίσης από το Τμήμα Μεταβολισμού, Πέψης και Αναπαραγωγής στο Imperial College του Λονδίνου, Σύμβουλος Ενδοκρινολόγος στο Imperial College Healthcare NHS Trust και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να προωθήσουν μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας σε διαφορετικούς πληθυσμούς με στόχο τη χρησιμοποίηση της κισπεπτίνης ως θεραπείας τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες με σεξουαλικές διαταραχές.