fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Mία νέα πραγματικότητα φαίνεται ότι αφορά τα άτομα που χρειάζονται να καταφύγουν στη δωρεά σπέρματος για να γίνουν γονείς. Η έλλειψησπέρματοςδότη έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις θεραπείες γονιμότητας και έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση για εναλλακτικές επιλογές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Η πανδημία SarsCoV-2 έχει αναγκάσει σε σημαντική καθυστέρηση τις υπηρεσίες των κέντρων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πράγμα που μεταξύ άλλων έχει οδηγήσει σε μείωση των δωρεών σπέρματος. Ιδιωτικές τράπεζες αναφέρουν πτώση στην προσέλευση δωρητών, καθώς υπηρεσίεςτου NHS στην Αγγλία έχουν κληθεί να σταματήσουν τη συλλογή σπέρματος. Από την άλλη, ηΑρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA)ανέφερε ότι το ένα πέμπτο των κλινικών του NHS έχουν παγώσει ένα μέρος των υπηρεσιών γονιμότητας που παρέχουν. Αυτή η μειωμένη διαθεσιμότητα για σπέρμα δότη φαίνεται ότι έχει οδηγήσει αρκετούς επίδοξους γονείς σε ομάδες δωρητών σπέρματος στο Facebook. 

 

Η λίστα αναμονής αυξάνεται 

Η Gwenda Burns, διευθύνουσα σύμβουλος του Δικτύου Γονιμότητας, δήλωσεστη Sunday Times ότι από τη μία τα κέντρα  και οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση λόγω περιορισμών και λόγω έκτακτων μέτρων ασφαλείας να συνεργαστούν, ενώ από την άλλη ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μπει σε λίστα αναμονής για δωρεές συνεχίζει να αυξάνεται. 

 

Από πού εισάγει σπέρμα το Ηνωμένο Βασίλειο 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το www.bionews.org.uk, το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό να στρατολογήσει δότες σπέρματος για να καλύψει τη ζήτηση. Οι κύκλοιεξωσωματικής γονιμοποίησηςπου περιλαμβάνουν σπέρμα δότη έχουν τετραπλασιαστεί από το 2005, αλλά ο αριθμός των δοτών έχει διπλασιαστεί την ίδια περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για τις εξωσωματικές που απαιτούν σπέρμα δότη από τις τράπεζες σπέρματος από άλλες χώρες, προκειμένου να αναπληρώσει το έλλειμμα. Πιο συγκεκριμένα, εισάγει περισσότερα από 7000 δείγματα κάθε χρόνο, το 49% από Αμερικανούς και το 45% από Δανούς δότες. 

 

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο 

Η πτώση του διαθέσιμου σπέρματος μέσω κλινικών γονιμότητας έχει οδηγήσει εκείνους που χρειάζονται δότη σπέρματος προκειμένου να συλλάβουν, να στραφούν σε εναλλακτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων δωρητών σπέρματος στο Facebook, που φαίνεται αυτή τη στιγμή να απαριθμούν χιλιάδες μέλη. 

Η Τζόις Χάρπερ, καθηγήτρια αναπαραγωγικής επιστήμης στο Ινστιτούτο Για την Υγεία των Γυναικών, University College London, δήλωσε στο ίδιο άρθρο των Sunday Times ότι οι συγκεκριμένες ομάδες φαίνεται να είναι ένα βήμα μπροστά από την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά τα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σχετικά με την ανωνυμία του δότη και θα μπορούσαν να έχουν οφέλη για όσους επιθυμούν να έχουν μια συνεχή σχέση με τον δότη, κάτι που δεν είναι δυνατό μέσω μιας τράπεζας σπέρματος. 

 

Οι κίνδυνοι για την λήπτρια είναι μεγάλη 

Ωστόσο, ανέφερε, ότι τα κίνητρα μερικών από αυτούς τους δότες είναι αμφισβητήσιμα. Μαρτυρίες γυναικών που αναζητούν δότη σπέρματος αναφέρονται σε περιπτώσεις όπου ο απώτερος στόχος του δότη είναι το σεξ, αφού κάποιοι επιζητούν τη σεξουαλική συνεύρεση ως τρόπο δωρεάς του πολυπόθητου σπέρματος. Να τονιστεί ότι οι ομάδες αυτές δεν υπόκεινται στους κανονισμούς της HFEA που διέπουν τις αδειοδοτημένες τράπεζες σπέρματος. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει επίσημος έλεγχος για γενετικές διαταραχές ή σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Επιπλέον, σε μια άναρχη ομάδα, ενδέχεται να μην είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών του υποψήφιου δότη. 

 

Όμως ο κίνδυνος αφορά και τους δότες 

Τέτοιες άτυπες ρυθμίσεις πάντως ενέχουν κινδύνους και για τους δότες. Η έλλειψη απόδειξης ότι ο σύζυγος ή ο σύντροφος της υποψήφιας μητέρας σκοπεύει να είναι ο νόμιμος γονέας οποιουδήποτε παιδιού που συλλαμβάνεται θα μπορούσε να αφήσει τον δότη με ανεπιθύμητες νομικές ευθύνες και πιθανή ευθύνη για τη διατροφή του παιδιού που θα προκύψει από μια εγκυμοσύνη. Και φυσικά, άλλα πολλά σκοτεινά σενάρια μπορούν να έχουν θέση σε ένα τέτοιου είδους άναρχο πλαίσιο.