fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Μαρία Ζερβού – Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Συγγραφέας
Master Practitioner on Eating Disorders

Το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας, το οποίο έχει αρχίσει να λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις παγκοσμίως

Θεωρείται πολυπαραγοντική νόσος και οφείλεται κυρίως σε μη ισορροπημένες συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής (κακές διατροφικές συνήθειες, καθιστικός τρόπος ζωής) και σε γενετικούς παράγοντες.
Πώς ορίζεται η παχυσαρκία;
Ένας εύκολος τρόπος για να αξιολογηθεί το σωματικό βάρος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα:
•Αν το άτομο έχει ΔΜΣ≥ 25 kg/m2 θεωρείται υπέρβαρο.
•Αν το άτομο έχει ΔΜΣ≥ 30 kg/m2 θεωρείται παχύσαρκο.

Παχυσαρκία και γονιμότητα
Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών, η παχυσαρκία φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα φυσικής σύλληψης και σχετίζεται με την υπογονιμότητα τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών. Όσον αφορά τους άνδρες, η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με στυτική δυσλειτουργία, κακή ποιότητα σπέρματος, μειωμένη παραγωγή και κινητικότητα σπέρματος, καθώς και με διαταραγμένη παραγωγή ορμονών.
Όσον αφορά τις γυναίκες, η παχυσαρκία φαίνεται να διαταράσσει την παραγωγή ορμονών, τον αριθμό και την ποιότητα των ωαρίων, καθώς και τη λειτουργία του κύκλου.
Επιπλέον, ένας υψηλότερος ΔΜΣ μπορεί να επηρεάσει την επιτυχή έκβαση μιας προσπάθειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Αντιμετώπιση
Το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπιστούν, κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα! Έχει φανεί ότι η μείωση του σωματικού βάρους βελτιώνει την αναπαραγωγική υγεία, αυξάνει τις πιθανότητες για φυσική σύλληψη και τελειόμηνη εγκυμοσύνη και σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση τις παχυσαρκίας περιλαμβάνει αλλαγές στις συνήθειες του τρόπου ζωής. Ακολουθούν ορισμένες απλές συμβουλές:
•Μειώστε την κατανάλωση ενεργειακά πυκνών τροφίμων, επεξεργασμένων υδατανθράκων, ζάχαρης, σακχαρούχων ροφημάτων, καθώς και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
•Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης
•Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και στραφείτε προς φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως είναι τα όσπρια.
•Πείτε ναι στο σπιτικό φαγητό, καθώς μπορείτε να καθορίσετε τη θρεπτική του αξία, βάσει των συστατικών που επιλέγετε.
•Καταναλώστε συνειδητά τα γεύματά σας (αναγνώριση σημείων πείνας και κορεσμού, αποφυγή τσιμπολογήματος, αργός ρυθμός κατανάλωσης τροφής)
•Δώστε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας
•Ενυδατωθείτε επαρκώς: Όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα συμβάλλουν στην ενυδάτωσή μας και το μεγαλύτερο μέρος πρέπει να προέρχεται από το νερό.
•Κινηθείτε περισσότερο: Επιλέξετε μια δραστηριότητα που σας ταιριάζει και σας ευχαριστεί! Ακόμα και το απλό περπάτημα είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης. Ξεκινήστε θέτοντας ένα μικρό στόχο και αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Ένα βήμα την φορά!
Χωρίς αμφιβολία, πέραν από τις ατομικές προσπάθειες χρειάζονται και αλλαγές στο περιβάλλον που ζούμε, διευκολύνοντας και δημιουργώντας ευκαιρίες για τη σωματική δραστηριότητα και υποστηρίζοντας τις ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες!

Τι να κρατήσετε
Οι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους, μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχή ρύθμιση του σωματικού βάρους και κατ΄ επέκταση σε πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ένας πτυχιούχος διαιτολόγος με άδεια άσκησης επαγγέλματος μπορεί να είναι σύμμαχος στην προσπάθειά σας!

 

Μαρία Ζερβού – Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Συγγραφέας
Master Practitioner on Eating Disorders