fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

 

Γιατί είναι πιο πιθανά ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης στα μωρά που προέρχονται
από εξωσωματική;  

Τα παιδιά που συλλαμβάνονται μέσω θεραπείας γονιμότητας είναι πιο πιθανό να γεννηθούν πρόωρα και με χαμηλότερο βάρος γέννησης. Ωστόσο, οι αιτίες πίσω από αυτές τις δυσμενείς αυτές εκβάσεις είναι ασαφείς. 

Σε μια συγκριτική μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα οικογενειών που είχαν συλλάβει τόσο φυσικά όσο και μέσω ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και βρήκαν περιορισμένα στοιχεία για τις επιδράσεις της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα αποτελέσματα των γεννήσεων στην ανάλυση σύγκρισης αδελφών. 

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικόObstetrics &Gynecologyανέλυσε 248.013 τοκετούς μεταξύ 2009 και 2017 στη Γιούτα. Περίπου το 5% των γεννήσεων ήταν από κυήσεις που είχαν προκύψει από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Πιο επεμβατικές μέθοδοι, όπως ηεξωσωματική γονιμοποίηση,συσχετίστηκαν με χειρότερα αποτελέσματα γέννησης, όπως το χαμηλό βάρος γέννησης ή ο πρόωρος τοκετός. 

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υγεία των μητέρων έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαφορές στα αποτελέσματα των γεννήσεων. 

 

Ποια είναι η πιθανή εξήγηση 

Οι ερευνητές τότε εξέτασαν μόνο μια υποομάδα γυναικών που συνέλαβαν αδέλφια τόσο μέσω φυσικής σύλληψης όσο και μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αφού ελήφθησαν υπόψη διάφοροι παράγοντες, όπως η διαφορά μεταξύ του βάρους γέννησης των αδελφών και τα χαρακτηριστικά της εγκυμοσύνης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που εξηγούν τις ανεπιθύμητες εκβάσεις στα μωρά που συλλαμβάνονται μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως πιθανά προβλήματα υγείας της μητέρας που προϋπάρχουν της εγκυμοσύνης και επιβαρύνουν την ανάπτυξη του μωρού και την έκβαση της εγκυμοσύνης 

Όπως εξηγεί η Δρ Alina Pelikh, ερευνήτρια στο Κέντρο Διαχρονικών Μελετών στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Λονδίνου (UCL), είναι πιθανό διάφορα υποκείμενα προβλήματα υγείας που προκαλούν μεταξύ άλλων και προβλήματα γονιμότητας να είναι αυτά που ευθύνονται για τις δυσμενείς εκβάσεις της εγκυμοσύνης στις γυναίκες που έχουν κάνει εξωσωματική.  

Το αποτέλεσμα της εν λόγω μελέτης πάντως ενισχύει το επιχείρημα ότι τυχόν δυσμενείς εκβάσεις στη γέννηση παιδιών που έχουν συλληφθεί με ιατρική βοήθεια είναι απίθανο να οφείλονται στην ίδια την αναπαραγωγική μέθοδο.