Μια διατροφή πριν από τη σύλληψη και στην αρχή της εγκυμοσύνης που περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, αυγά και δημητριακά μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου αποβολής, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ σε συνεργασία με ερευνητική ομάδα του Tommy‘s National Centre for Miscarriage Research, ανέλυσαν 20 μελέτες που διερεύνησαν τις διατροφικές συνήθειες των γυναικών πριν και λίγο μετά τη σύλληψη ενός μωρού, για να δουν αν αυτές επιβεβαιώνουν στοιχεία συσχέτισης με ελαττωμένη ή αυξημένη πιθανότητα αποβολής.
Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι μια διατροφή πλούσια στις τροφές που προαναφέρονται μειώνει τον κίνδυνο αποβολής, καθώς πρόκειται για τρόφιμα που συνήθως συνθέτουν καλά ισορροπημένες δίαιτες, με προηγούμενα στοιχεία να δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας διατροφής που είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει σημαντικά οφέλη.
Όχι μόνο τα φρούτα, αλλά και τα λαχανικά μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο αποβολής
Η ανασκόπηση της έρευνας διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με τη μειωμένη κατανάλωση, η αυξημένη πρόσληψη φρούτων από μόνη της μπορεί να σχετίζεται με μείωση κατά 61% του κινδύνου αποβολής, ενώ αυξημένη πρόσληψη λαχανικών μπορεί να σχετίζεται με μείωση κατά 41%. Για τα γαλακτοκομικά προϊόντα η μείωση ήταν 37%, ενώ για τα δημητριακά, τα θαλασσινά και τα αυγά 19%.
Επομένως, διατροφή που περιέχει υγιεινές τροφές συνολικά ή τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου αποβολής για τις γυναίκες.
Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Η εν λόγω έρευνα έδειξε ότι ίδιο ισχύει και για μια διατροφή χαμηλή σε προ-φλεγμονώδη τρόφιμα που εξαιρεί ανθυγιεινές ομάδες τροφίμων. Μια τέτοιου είδους διατροφή δηλαδή, δρα προστατευτικά στον κίνδυνο αποβολής.
Αντίθετα, μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα αποδείχθηκε ότι σχετίζεται με διπλασιασμό του κινδύνου αποβολής.
Γιατί απαιτείται περαιτέρω έρευνα πάνω στο θέμα
Στη μελέτη εξετάστηκαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή από 63.838 υγιείς γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Απαιτούνται, ωστόσο, περισσότερες έρευνα πάνω στο θέμα σύμφωνα με τους επικεφαλής, καθώς θα πρέπει να εξεταστεί αν συγκεκριμένες τροφές ή τρόφιμα έχουν αιτιώδη σχέση με τον κίνδυνο αποβολής.