fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Αρκετές γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με προβλήματα υπογονιμότητας φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους εάν οι εργοδότες τους μάθουν ότι κάνουν θεραπείαεξωσωματικής γονιμοποίησης για να γίνουν μητέρες. 

Νέα έρευνα, που διεξήχθη από την Zurich Insurance, αποκάλυψε ότι από τις 250 γυναίκες του Ηνωμένου Βασιλείου που συμμετείχαν, το 58% αποκάλυψε ότι δεν νιώθει ασφαλής να συζητήσει με τον εργοδότη το γεγονός ότι ακολουθεί θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, το 26% των γυναικών ανησυχούσε ότι η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης θα τις έκανε να φαίνονται λιγότερο αφοσιωμένες στα επαγγελματικά τους καθήκοντα, ενώ το 32% ανησυχούσε ότι η δουλειά τους θα τεθεί σε κίνδυνο. 

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι περισσότερες από μία στις δέκα γυναίκες (12%) που υποβάλλονται σε εξωσωματική εγκαταλείπουν τελικά τη δουλειά τους λόγω περιορισμένης υποστήριξης από τον εργοδότη τους, ενώ σχεδόν μία στις επτά (14%) περιορίζει τελικά τις ώρες εργασίας της. Επιπλέον, το 13% των γυναικών αναλαμβάνουν ρόλους με μειωμένη αμοιβή για να αντισταθμίσουν αυτές τις πιέσεις.  

 

Πόσες είναι οι γυναίκες που «κρύβουν» την εξωσωματική από τους εργοδότες τους 

Από τις γυναίκες που ερωτήθηκαν, το 52% δήλωσε ότι δεν θα ήταν πρόθυμες να αποκαλύψουν πληροφορίες που αφορούσαν τα σχέδιά τους να κάνουν εξωσωματική στους εργοδότες τους.   

 

Τι ισχύει για τα ομόφυλα ζευγάρια 

Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα της εν λόγω μελέτης ανέδειξε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποβιβαστούν επαγγελματικά σε σύγκριση με τις γυναίκες από ετεροφυλόφιλα ζευγάρια (27% έναντι 13%) σε περίπτωση που ακολουθούσαν διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να γίνουν γονείς.  

Ο Steve Collinson, Chief HR Officer στη Zurich UK, δήλωσε τα εξής: «Το ταξίδι για τη δημιουργία οικογένειας είναι μοναδικό για όλους, όμως η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να είναι συναισθηματικά και σωματικά στρεσογόνα. Ανεξάρτητα από το πώς ένα άτομο επιλέγει να γίνει γονέας, δεν πρέπει ποτέ να φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του ή θα μείνει χωρίς υποστήριξη στον χώρο εργασίας επειδή ακολουθεί μια θεραπεία».  

Παρά το σχόλιο του, όμως, και καθώς σημειώνεται αύξηση των εργαζόμενων γυναικών που χρειάζεται να κάνουν εξωσωματική, είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζονται να γίνουν δομικές αλλαγές στον τρόπο που θα αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες τους ώστε να μην νιώθουν εργασιακή ανασφάλεια.