fbpx
Επιλογή Σελίδας
Πώς να διαλέξω κέντρο εξωσωματικής

Το πιο συχνό λάθος που κάνουν τα ζευγάρια παρακινούμενα από την ανησυχία και τη βιασύνη τους όταν δεν μπορούν να συλλάβουν, είναι το εξής: ένα ραντεβού στην πιο γνωστή Κλινική Γονιμότητας (ή κέντρο εξωσωματικής) που βρίσκουν στο Google.
Επειδή η υπογονιμότητα αποτελεί μια πολύ συχνή εσωτερική πάλη, τα περισσότερα ζευγάρια από τη μία πλευρά δεν ξέρουν πού θα πρέπει να απευθυνθούν και από τη άλλη, διστάζουν να συμβουλευτούν κάποιο άτομο στη ζωή τους, καθώς δεν αισθάνονται άνετα να συζητούν για το συγκεκριμένο θέμα έστω και αν οι άλλοι μπορούν να τους βοηθήσουν. Παρόλα αυτά, αν γνωρίζετε συγγενείς ή φίλους σας που έχουν περάσει από το ίδιο στάδιο, μπορείτε να τους συμβουλευτείτε για την επιλογή της Κλινικής.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα, τα οποία προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικά όταν ένα ζευγάρι διαλέγει Κλινική Γονιμότητας:

 

Βεβαιωθείτε ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι η μόνη επιλογή θεραπείας που συστήνεται από την Κλινική

Αφού μελετήσετε την ιστοσελίδα των Κλινικών Γονιμότητας, ελέγξτε αν προσφέρουν μόνο εξωσωματική γονιμοποίηση ή αν την προωθούν περισσότερο, συγκριτικά με άλλες, λιγότερο δαπανηρές θεραπευτικές επιλογές.
Πολλές περιπτώσεις υπογονιμότητας δεν απαιτούν εξωσωματική, ούτε καν σπερματέγχυση, αλλά μονάχα κάποια χάπια και προγραμματισμένες επαφές. Αν η Κλινική έχει τακτική να συστήνει απευθείας την εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος, τότε αυτό είναι λιγάκι ύποπτο.

 

Μάθετε τι καλύπτει η ασφάλειά σας και ποιο είναι το συνολικό κόστος

Κάντε ενδελεχή έλεγχο και θεωρήστε το κόστος ως έναν αpό τους πιο σημαντικούς παράγοντες κατά την λήψη της απόφασής σας. Τα φάρμακα εξωσωματικής είναι αρκετά κοστοβόρα και καλύπτονται από το υπάρχον σύστημα υγείας, το οποίο επίσης παρέχει και ένα σχετικό επίδομα.
Προσέξτε αν τυχόν -με δόλωμα το μικρότερο κόστος εξωσωματικής- η Κλινική σας παρασύρει σε πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις που δεν έχουν καμία ή ελάχιστη επίδραση στη θεραπεία σας.

 

Αναλύστε σωστά τα ποσοστά επιτυχίας των Κλινικών

Αν δεν μπορείτε να βρείτε εύκολα τα ποσοστά επιτυχίας της Κλινικής απευθείας από την ιστοσελίδα της, ίσως τότε η Κλινική να μην αξίζει το χρόνο σας. Ιδανικά, όλες οι Κλινικές Γονιμότητας θα πρέπει να αναφέρουν τα ποσοστά επιτυχίας τους στην εξωσωματική γονιμοποίηση (αλλά και στη σπερματέγχυση), κατανεμημένα ανά ηλικία της γυναίκας και αριθμό μεταφερόμενων εμβρύων.
Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να δώσετε στα ποσοστά γεννήσεων και όχι απλά στο ποσοστό των κύκλων που καταλήγουν σε εγκυμοσύνες (διότι κάποιες από αυτές καταλήγουν σε αποβολές).
Όταν πρόκειται για τους πραγματικούς αριθμούς, η Κλινική Γονιμότητας με τα υψηλότερα ποσοστά μοιάζει λογικά η καλύτερη επιλογή, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Γι’ αυτό και πρέπει να δώσετε προσοχή στον αριθμό των μεταφορών ενός εμβρύου που εκτελούνται έναντι της μεταφοράς δύο εμβρύων. Τα αυξημένα ποσοστά μεταφοράς ενός εμβρύου (και όχι δύο) υποδηλώνουν ότι η Κλινική ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν γίνει αποδεκτές και έχει τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό για να τις υποστηρίξει.
Κατανοώ ότι πολλά ζευγάρια θα προτιμούσαν ίσως την απόκτηση διδύμων μετά από μάχη με την υπογονιμότητα. Οι διεθνείς όμως οδηγίες συμβουλεύουν ότι το ιδανικό σενάριο είναι να αποκτήσεις ένα ζωντανό και υγιές μωρό.

 

Το μέγεθος της Κλινικής έχει σημασία

Όπως συμβαίνει σχεδόν παντού, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες Κλινικές. Οι μεγάλες Κλινικές τείνουν να έχουν καλύτερη και πιο σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή. Οι μικρές Κλινικές από την άλλη, χαρακτηρίζονται συνήθως από τη ζεστή ατμόσφαιρα και την ανάπτυξη μιας πιο προσωπικής σχέσης με τα ζευγάρια. Ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά και επιλέξτε την κλινική που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας ανάγκες.

 

Η τοποθεσία της Κλινικής δεν πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα

Προσωπικά, πιστεύω ότι η τοποθεσία της Κλινικής δεν πρέπει να αποτελεί παράγοντα υψίστης σημασίας. Θα πρέπει να είναι ΕΝΑΣ παράγοντας, αλλά όχι Ο παράγοντας.
Αν πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα στο να ταξιδέψετε μια ώρα (ή δύο) για να δείτε τον κορυφαίο ειδικό στην περιοχή σας έναντι ταξιδίου 15 λεπτών για να επισκεφθείτε τη δεύτερη ή την τρίτη επιλογή σας, η απάντηση κατά τη γνώμη μου είναι προφανής:
Αγνοήστε την απόσταση.
Ναι, είναι μπελάς. Κανείς δεν αγαπά την οδήγηση, ειδικά τις μεγάλες αποστάσεις. Και ναι, θα πρέπει να πάρετε άδεια από τη δουλειά σας. Μακροπρόθεσμα όμως, θα ανταμειφθείτε γι’ αυτό.

 

Αναλύστε κριτικά το ραντεβού σας στην Κλινική

Μόλις καταλήξετε σε μια Κλινική Γονιμότητας που φαίνεται καλή στα χαρτιά, προγραμματίστε μια αρχική συνάντηση, αλλά πηγαίνετε με μια κριτική νοοτροπία.
Αντιμετωπίστε το σαν μια συνέντευξη για δουλειά όπου εσείς είστε ο εργοδότης. Πρέπει να ενδιαφέρεστε κυρίως για τον εαυτό σας, το σύντροφό σας και το μελλοντικό σας παιδί και όχι για την Κλινική.
Η χημεία με τον γιατρό που θα συζητήσετε είναι εξαιρετικά σημαντική, δεν είναι όμως αρκετή.
Πέρα από μια σύνδεση με τον γιατρό, τι άλλο θα πρέπει να αναζητήσετε;
Το προσωπικό φαίνεται ζεστό και φιλόξενο;
Δέχονται ασθενείς επτά ημέρες την εβδομάδα; Για μένα, αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Η ιδανική στιγμή για να εκτελέσετε μια σπερματέγχυση ή μια εμβρυομεταφορά (για εξωσωματική) δεν πρέπει να προσπερνάται απλά επειδή το κέντρο δεν λειτουργεί τη συγκεκριμένη μέρα.
Πώς καθορίζουν την “επιτυχία”; Όπως προανέφερα, θα πρέπει να αναλύσετε σωστά τα ποσοστά επιτυχίας τους.
Πώς επικοινωνούν με τους ασθενείς;
Πόσο προσβάσιμοι είναι μετά τις εργάσιμες ώρες;
Τι άλλες υπηρεσίες παρέχουν; Προσφέρουν ομάδες υποστήριξης ή συμβουλευτική;
Ποιο νοσοκομείο τους καλύπτει σε περίπτωση επιπλοκών;
Ποιες είναι οι διαθέσιμες οικονομικές επιλογές;
Τι διαγνωστικές εξετάσεις σκοπεύουν να εκτελέσουν;
Αν χρειαστεί εξωσωματική γονιμοποίηση, πόσα έμβρυα προτείνουν να μεταφερθούν;
Είναι αισιόδοξοι για την περίπτωσή σας; Θα πρέπει να φύγετε από αυτό το ραντεβού νιώθοντας ενέργεια.

 

Έχουν μια αίσθηση επείγοντος;

Ας υποθέσουμε ότι έχετε βρει μια κλινική που πέρασε το αρχικό τεστ διαβούλευσης και έχετε μόλις ολοκληρώσει τη διαγνωστική φάση των εξετάσεων, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο κύκλους ανάλογα με το πόσο βαθιά πρέπει να ψάξουν, για να αποκαλύψει τα υποκείμενα θέματά σας. Σε αυτό το σημείο, το μόνο άτομο που θα πρέπει να είναι πιο ενθουσιασμένο και έτοιμο να ξεκινήσει με ένα σχέδιο θεραπείας, εκτός από εσάς, θα πρέπει να είναι ο γιατρός σας. Αν δεν έχει αίσθηση του επείγοντος και δεν σας προτρέπει με ένα σαφές σχέδιο δράσης αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, πάρτε τα αποτελέσματά σας και μεταφερθείτε σε άλλη κλινική.

 

Γελάνε και κλαίνε μαζί σου;

Είναι περιττό να πω πόσο συναισθηματικά φορτισμένη είναι αυτή η διαδικασία. Καταλαβαίνω επίσης ότι κάποιες φορές, οι γιατροί πρέπει να μην επηρεάζονται από τα συναισθήματά τους. Αλλά αν η ομάδα σου δεν είναι πραγματικά χαρούμενη για την επιτυχία σου ή αντιστρόφως, δεν στεναχωριέται μετά από μια αναποδιά, είναι ώρα να αποχωρήσεις και να ψάξεις κάτι άλλο.

 

Γίνε ο δικηγόρος του εαυτού σου.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα να κρατάτε άφθονες σημειώσεις κατά τη διάρκεια κάθε ραντεβού και να ερευνάτε περαιτέρω κάθε θέμα όταν βρίσκεστε σπίτι. Θα πρέπει επίσης να καταγράφετε μια λίστα ερωτήσεων που προκύπτουν από την έρευνά σας, ώστε να στέλνετε email στην κύρια επαφή σας ή να τις αποθηκεύετε για το επόμενο ραντεβού σας.
Δεν υπάρχει χαζή ερώτηση. Μην περιμένετε τίποτα λιγότερο από το να σας πάρουν στα σοβαρά. Σε περίπτωση που έχετε βρει μια ιατρική μελέτη που έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο του γιατρού σας, μη φοβάστε να προκαλέσετε τη σκέψη του. Κάντε τον να σας δώσει να καταλάβετε τα πάντα σε κάθε βήμα της διαδικασίας.
Αν πάλι, φτάσετε ποτέ σε σημείο όπου αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε τον γιατρό σας ή αμφισβητείτε συχνά τη συμβουλή του, πάρτε μια δεύτερη γνώμη. Αυτός που ξέρει καλύτερα το σώμα του, είναι ο ίδιος μας ο εαυτός και όχι ο γιατρός μας!

Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας

Εν κατακλείδι, θα ολοκληρώσω με το εξής: ποτέ μην αισθάνεστε ότι δεν έχετε επιλογές όταν πρόκειται για την Κλινική Γονιμότητάς σας. Δεν τους χρωστάτε μια μακροπρόθεσμη σχέση. Αν έχετε αμφιβολίες, εμπιστευθείτε το ένστικτό σας

 

Dr Στέλιος Παπαδόπουλος, (Επισκεφθείτε το προφίλ του γιατρού)
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός στη Διερεύνηση της Υπογονιμότητας και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή