Με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, η μεσογειακή διατροφή έχει από καιρό επικροτηθεί για τα πολλαπλά οφέλη της για την υγεία. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να ενισχύσει και τη γονιμότητα, καθιστώντας την μια μη παρεμβατική και προσιτή στρατηγική για ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν.
Η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Monash, το Πανεπιστήμιο της Sunshine Coast και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, έκανε μια ανασκόπηση από διάφορες μελέτες διαπιστώνοντας ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα και να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επίσης έδειξε ότι βελτιώνει και την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες.
Κατανόηση της σχέσης μεταξύ αντιφλεγμονώδους διατροφής και γονιμότητας
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μιας μεσογειακής διατροφής μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες σύλληψης των ζευγαριών.
Η επικεφαλής ερευνήτρια του UniSA, Δρ. Evangeline Mantzioris, λέει ότι η τροποποίηση της διατροφής πριν από σύλληψη είναι ένα μη επεμβατικό και δυνητικά αποτελεσματικό μέσο για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των θεραπειών για την υπογονιμότητα.
«Η έρευνα έδειξε ξεκάθαρα ότι η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, επηρεάζοντας την ποιότητα του σπέρματος, τους εμμηνορροϊκούς κύκλους και την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. Έτσι, σε αυτή τη μελέτη θελήσαμε να δούμε πώς μια δίαιτα που μειώνει τη φλεγμονή – όπως η μεσογειακή διατροφή – μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα γονιμότητας. Διαπιστώσαμε ότι ακολουθώντας το ζευγάρι μια αντιφλεγμονώδη διατροφή -δηλαδή μια δίαιτα που περιλαμβάνει πολλά πολυακόρεστα ή αλλιώς υγιή λίπη, φλαβονοειδή (όπως φυλλώδη πράσινα λαχανικά) και περιορισμένη ποσότητα κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος — μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητά του», αναφέρει η Δρ. Μantzioris.
Τι αλλαγές πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι που προσπαθεί να συλλάβει στη διατροφή του
Η μεσογειακή διατροφή είναι κυρίως φυτική και περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, φασόλια και όσπρια, ξηρούς καρπούς, βότανα και μπαχαρικά. Γιαούρτι, τυρί, και άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρι, κοτόπουλο ή αυγά και κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα καταναλώνονται μόνο σε μικρές ποσότητες.
Συγκριτικά, μια Δυτική διατροφή περιλαμβάνει υπερβολικά κορεσμένα λίπη, εξευγενισμένους υδατάνθρακες και ζωικές πρωτεΐνες, καθιστώντας την ενεργειακά πυκνή και χωρίς διαιτητικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Συνήθως μια Δυτική διατροφή σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής.
Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Monash, Simon Alesi, εξηγεί ότι η κατανόηση της σχέσης μεταξύ των αντιφλεγμονωδών μοντέλων διατροφών, όπως η μεσογειακή διατροφή, και της γονιμότητας, θα μπορούσε να είναι μια σημαντική παράμετρος για την ενίσχυση της γονιμότητας σε ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό η μεσογειακή διατροφή να υιοθετείται και από τα δυο μέλη του ζευγαριού κατά την περίοδο που προσπαθούν να συλλάβουν κι όχι μόνο από τον έναν. Όπως τονίζει ο ίδιος:
«Η μεσογειακή διατροφή κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των πιο υγιεινών διατροφών στον κόσμο. Αλλά το να γνωρίζεις ότι μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητές σου να συλλάβεις και να αποκτήσεις παιδί είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο».