fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Όλες τις πληροφορίες για το πώς μπορούν να διατηρήσουν την γονιμότητά τους

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία» (https://karkinaki.gr) εξέδωσε πρόσφατα έναν πρακτικό Οδηγό  για Γονείς και Φροντιστές, για θέματα επιβίωσης παιδιών και εφήβων που νόσησαν με καρκίνο.

Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τα παιδιά και εφήβους που θεραπεύτηκαν από τον καρκίνο, το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, σε συνεργασία με το Ιατρείο Μακροχρόνιας Παρακολούθησης της Πανεπιστημιακής Αιματολογικής Ογκολογικής Μονάδας (Π.Ο.Αι.Μ/ΚΕΘ) της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με διευθυντή τον Αντώνη Καττάμη, Καθηγητή ΕΚΠΑ Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Υπεύθυνο Πανεπιστημιακής Αιματολογικής Ογκολογικής Μονάδας (Π.Ο.Αι.Μ /ΚΕΘ) Νοσοκομείο Παίδων «Αγ.Σοφία», ERN-PaedCan Center, προχώρησαν στην έκδοση του Οδηγού, ο οποίος περιλαμβάνει χρηστικές οδηγίες για όλα τα θέματα (ιατρικά και ψυχοκοινωνικά) που καλείται να αντιμετωπίσει το παιδί και η οικογένειά του μετά το τέλος της θεραπείας.

Όταν τελειώσει η θεραπεία και η ίαση είναι πια πραγματικότητα, μια καινούργια περίοδος ξεκινά για τα παιδιά και τους οικογένειές τους.  Σε αυτή την περίοδο, τα τραύματα –σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά– που έχει επιφέρει ο καρκίνος και η θεραπεία του, πρέπει να επουλωθούν και οι αγωνίες για την επόμενη ημέρα πρέπει να καταλαγιάσουν.  Η διαχείριση των προβλημάτων αυτών είναι δύσκολη και μακροχρόνια. Βασικά στοιχεία για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα είναι η σωστή παρακολούθηση και η καλή ενημέρωση.

 

Ειδική ενότητα για τη διαφύλαξη της γονιμότητας

Παρόλο που οι παιδιατρικοί καρκίνοι είναι σπάνιοι, ωστόσο κάθε χρόνο έχουμε 35.000 νέες διαγνώσεις και 6.000 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν μόνο στην Ευρώπη, καθιστώντας τον καρκίνο την πρώτη αιτία θανάτου από ασθένεια στην παιδική ηλικία. Την ίδια ώρα, χάρη στα υψηλά ποσοστά ίασης, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν 500.000 επιβιώσαντες από παιδιατρικό καρκίνο.

Ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς είναι η διατήρηση της γονιμότητας των παιδιών τους που νόσησαν από καρκίνο. Γι’ αυτό και στον πρακτικό οδηγό υπάρχει ειδική ενότητα πάνω σε αυτό το θέμα με πληροφορίες για τα αγόρια και τα κορίτσια που έχουν νοσήσει από καρκίνο.

 

Πού μπορούν οι γονείς να βρουν τον οδηγό

Τον Οδηγό μπορείτε να βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή στο https://karkinaki.gr/wp-content/uploads/2023/05/praktikos-odigos-karkinaki-2023.pdf