fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Dr Στέλιος Παπαδόπουλος

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

 

Σήμερα η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία γονιμότητας που διαθέτουμε, όμως πολλά ζευγάρια συχνά αποθαρρύνονται από τις προσπάθειες της συμβατικής εξωσωματικής γονιμοποίησης, λόγω της διαδικασίας ή του κόστους.

H Mini IVF αποτελεί μία άκρως πρωτοποριακή μέθοδο στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας, θέλουν να υποβληθούν σε θεραπεία, αλλά επιθυμούν μια πιο φυσική προσέγγις, περιορίζοντας την ποσότητα των φαρμάκων που λαμβάνουν.

Η μέθοδος Mini IVF (ή Minimal Stimulation IVF – Εξωσωματική με Ελάχιστη Διέγερση), είναι μία αξιόπιστη εναλλακτική μέθοδος αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, όχι όμως για όλες περιπτώσεις.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η μέθοδος Mini IVF

Η Mini IVF συστήνεται αρχικά σε γυναίκες με προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία (άνω των 40 ετών) ή στα πρόθυρα της πρόωρης εμμηνόπαυσης ή σε γυναίκες που έχουν μικρή ανταπόκριση στην ορμονική διέγερση σε προηγούμενες εξωσωματικές και χαμηλή ωοθηκική εφεδρεία (AMH κάτω από 1 ng/ml).

Μία άλλη κατηγορία γυναικών, που ενδείκνυται η μέθοδος αυτή, είναι η υποψία κινδύνου ανάπτυξης συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών.

Οι αποτυχίες εμφύτευσης μετά από συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελούν ένα ακόμα λόγο η γυναίκα να προσπαθήσει τη μέθοδο της Mini IVF.

Τέλος, ζευγάρια που δεν έχουν τη οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, τους δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους με σημαντικά μειωμένο κόστος.

 

Ποια είναι η διαδικασία της Mini IVF

Η διαδικασία είναι ίδια με τη συμβατική εξωσωματική, με κύρια διαφορά τη λιγότερη χρήση φαρμάκων, με λήψη κυρίως από το στόμα.

Πιο αναλυτικά, την 1η ημέρα του κύκλου πραγματοποιούνται υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος, ενώ τη 2η ημέρα του κύκλου και για πέντε ημέρες η γυναίκα λαμβάνει ένα χάπι το οποίο προκαλεί ήπια διέγερση των ωοθηκών.

Ανά 3-5 μέρες απαιτούνται επίσης υπέρηχοι, σε συνδυασμό με εξετάσεις αίματος, για να ελεγχθεί αν τα ωοθυλάκια αναπτύσσονται ομαλά.

Όταν το μέγεθος των ωοθυλακίων, το πάχος του ενδομητρίου και η τιμή των ορμονών στο αίμα είναι ικανοποιητικά, προκαλούμε τεχνητά την τελική ωρίμανση των ωαρίων με χορήγηση ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης hCG.

Μετά από 26-28 ώρες πραγματοποιείται η ωοληψία και η σπερμοληψία και ξεκινά η γονιμοποίηση των ωαρίων από τα σπερματοζωάρια στο εργαστήριο από τους εμβρυολόγους.

 

Ποια είναι η διαδικασία της ωοληψίας

Η διαδικασία της ωοληψίας είναι η ίδια με τη συμβατική εξωσωματική, δηλαδή η γυναίκα βρίσκεται υπό ελαφρά μέθη και με μία ειδική βελόνα υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση ανακτώνται τα ωάρια.

Με τη θεραπεία Mini IVF συλλέγονται 1 έως 3 ωάρια, τα οποία όμως έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν υψηλής ποιότητας έμβρυα, σε αντίθεση με τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση όπου συλλέγονται 7-14 ωάρια εκ των οποίων 6 περίπου είναι υψηλής ποιότητας.

 

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας

Λόγω του περιορισμένου αριθμού των ωαρίων, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες γονιμοποίησης και για να έχουμε περισσότερα έμβρυα διαθέσιμα, επιλέγουμε να γονιμοποιήσουμε τα ωάρια με μικρογονιμοποίηση ICSI, όπου ένα μόνο σπερματοζωάριο εγχύεται σε κάθε ωάριο με στόχο τη γονιμοποίησή του.

Σε περίπτωση που συνυπάρχει και ο ανδρικός παράγοντας, εφαρμόζουμε τεχνικές όπως ο συνδυασμός PICSI/IMSI, ώστε να καταστεί δυνατή η επιτυχής επιλογή του καταλληλότερου σπερματοζωαρίου (μειωμένη κατάτμηση DNA και πλήρως ωριμασμένο σπερματοζωάριο) για κάθε ωάριο.

 

Πως γίνεται η εμβρυομεταφορά

Η εμβρυομεταφορά πραγματοποιείται 5 ημέρες μετά. Σε περίπτωση που ο κύκλος δεν είναι κατάλληλος ορμονικά για εμβρυομεταφορά ή το ζευγάρι επιθυμεί την εμβρυομεταφορά περισσοτέρων εμβρύων από αυτά που έχουν προκύψει από τον κύκλο Mini IVF, τα έμβρυα καταψύχονται. Τα έμβρυα αποψύχονται και η εμβρυομεταφορά θα γίνει στον επόμενο φυσικό κύκλο (χωρίς τη χρήση φαρμάκων για διέγερση) ή όταν ο αριθμός των εμβρύων είναι ο επιθυμητός.

Μετά από ένα χρονικό διάστημα 12-14 ημερών από την εμβρυομεταφορά, πραγματοποιείται η εξέταση β-χοριακής γοναδοτροπίνης, για να διαπιστωθεί εάν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

 

Πιθανές παρενέργειες της Mini IVF

Οι παρενέργειες της mini IVF περιορίζονται σε ήπια κεφαλαλγία και/ή κόπωση, που διαρκεί μόνο λίγες ημέρες σε αντίθεση με τη συμβατική εξωσωματική που παρατηρούνται πόνος, φούσκωμα και δυσφορία της γυναίκας από τη χρήση των φαρμάκων.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου Mini IVF;

Το ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης ανά κύκλο της Mini IVF είναι 20-35%, όταν για τα γόνιμα ζευγάρια που προσπαθούν να πετύχουν εγκυμοσύνη με φυσικό τρόπο το αντίστοιχο ποσοστό ανά μήνα είναι 20-25% (στις γυναίκες ηλικίας έως 30 ετών). To ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά σε γυναίκες που ξεπερνούν την ηλικία των 40 ετών.

 

Πλεονεκτήματα της μεθόδου Mini IVF

Η μέθοδος Mini IVF συγκεντρώνει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση, όπως:

  1. Δεν υπάρχει πιθανότητα υπερδιέγερσης των ωοθηκών
  2. Παράγονται ωάρια υψηλής ποιότητας, απολύτως κατάλληλα για γονιμοποίηση
  3. Οι γυναίκες αποφεύγουν τις καθημερινές ενέσεις που απαιτούνται σε μία κλασική εξωσωματική. Τα φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών χορηγούνται από το στόμα, με ελάχιστη ή και χωρίς καθόλου χρήση ενέσιμων φαρμάκων
  4. Αποτελεί μια εξατομικευμένη θεραπεία ειδικά προσαρμοσμένη στις προσωπικές ανάγκες κάθε γυναίκας
  5. Μειώνεται η πιθανότητα πολύδυμης κύησης
  6. Ελαχιστοποιούνται οι παρενέργειες οι οποίες περιορίζονται σε ήπια κεφαλαλγία και/ή κόπωση για λίγες ημέρες
  7. Το κόστος της μεθόδου mini IVF είναι χαμηλότερο
  8. Αποτελεί θεραπεία εκλογής σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου

H Mini IVF, είναι άλλη μία επιστημονική εναλλακτική προσέγγιση που έχουν τα υπογόνιμα ζευγάρια για την απόκτηση παιδιού. Η επιλογή της θα πρέπει να γίνεται μετά από ενδελεχή ιατρική εξέταση και συζήτηση με τον γιατρό προκειμένου να πραγματοποιηθεί.

 

Dr Στέλιος Παπαδόπουλος – Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός στη Διερεύνηση της Υπογονιμότητας και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή