fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Η προσπάθεια για σύλληψη μπορεί να είναι μια συναρπαστική αλλά και αγχωτική περίοδος για πολλά ζευγάρια. Ενώ δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την επίτευξη εγκυμοσύνης, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιστοποιήσετε τις πιθανότητες φυσικής σύλληψης.

Κατανοήστε τον κύκλο σας
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να κατανοήσετε τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο και να εντοπίσετε τις πιο γόνιμες μέρες σας. Συνήθως, η ωορρηξία συμβαίνει περίπου 14 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι οι πιο γόνιμες ημέρες σας είναι συνήθως 2-3 ημέρες πριν και μετά την ωορρηξία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που έχουν επαφές κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα κατά τη διάρκεια αυτών των γόνιμων ημερών έχουν τα υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης. Ωστόσο, συνιστάται να περιορίζετε τις επαφές σε μία φορά την ημέρα κατά τη διάρκεια του γόνιμου παραθύρου.

Εάν ο προγραμματισμός της σεξουαλικής επαφής δεν είναι ευχάριστος ή εφικτός,προσπαθήστε να έχετε επαφές σε όλη τη διάρκεια του κύκλου σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια τακτική σεξουαλική ρουτίνα, η οποία θα σας ακολουθήσει και στις γόνιμες ημέρες.

 

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους πριν από τη σύλληψη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της μελλοντικής υγείας και ανάπτυξης του μωρού σας. Ένας Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) μεταξύ 20 και 25 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απόκτησης μωρού με χαμηλό βάρος γέννησης και επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

 

Ενσωματώστε την άσκηση
Η ένταξη της σωματικής άσκησης στη ρουτίνα σας είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της υγείας και της γονιμότητάς σας. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, ειδικά για όσους πάσχουν από παχυσαρκία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη γονιμότητα. Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να μειώσει το άγχος, κάτι σημαντικό όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα υπογονιμότητας.

 

Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή
Μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη θρεπτικά τρόφιμα και λαχανικά μπορεί να βελτιστοποιήσει την απόδοση του σώματός σας και να αποτρέψει προβλήματα υπογονιμότητας που μπορεί να επιδεινωθούν από επιβλαβή συστατικά. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να επιλέγετε φρέσκα, ολόκληρα τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

Κάντε υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής
Η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης και η αποφυγή του καπνίσματος μπορούν να βελτιώσουν τη γενική σας υγεία και να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης και απόκτησης ενός υγιούς μωρού.

 

Προσέξτε την έκθεση σε τοξίνες
Ορισμένες βιομηχανικές χημικές ουσίες, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η ακτινοβολία είναι γνωστό ότι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα. Για παράδειγμα, η δηλητηρίαση από μόλυβδο έχει συσχετιστεί εδώ και καιρό με υπογονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

 

Λάβετε υπόψιν την ηλικία
Καθώς οι γυναίκες και οι άνδρες μεγαλώνουν, η ικανότητά τους να τεκνοποιήσουν μειώνεται, αν και ο ακριβής χρόνος έναρξης αυτής της μείωσης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η ηλικία μιας γυναίκας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη γονιμότητά της, με τα κορυφαία αναπαραγωγικά χρόνια να είναι μεταξύ της εφηβείας και της δεκαετίας των 20. Στους άνδρες, η ποιότητα του σπέρματος τείνει να μειώνεται μετά την ηλικία των 40 ετών.

 

Αντιμετωπίστε τυχόν προβλήματα υγείας
Ιατρικές καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση, οι πολύποδες του ενδομητρίου και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) μπορούν να επηρεάσουν τη γυναικεία γονιμότητα. Στους άνδρες, προβλήματα όπως η κακή ποιότητα σπέρματος, ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων ή οι αποφράξεις στο αναπαραγωγικό σύστημα μπορούν να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα.

Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε χωρίς επιτυχία για ένα έτος ή περισσότερο, μπορεί να είναι ώρα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γονιμότητας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην υπογονιμότητα και ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν εμπόδια και να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.

Θυμηθείτε, ο δρόμος προς τη γονεϊκότητα μπορεί μερικές φορές να είναι γεμάτος προκλήσεις, αλλά δεν είστε μόνοι σε αυτό το ταξίδι. Με υπομονή, επιμονή και την κατάλληλη φροντίδα, πολλά ζευγάρια είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους να αποκτήσουν ένα μωρό.

Για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ομάδα μας.