fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Φιλελεύθερη ευγονική 
Οι διαφορετικές απόψεις  

Η αλήθεια είναι ότι η επιστήμη σήμερα μπορεί να εξασφαλίσει στους γονείς τη δυνατότητα να επιλέξουν ψηλότερα, εξυπνότερα, υγιέστερα παιδιά. Είναι όμως κάτι νόμιμο αυτό;  

Ο Rafal Smigrodzki είναι πατέρας της Aurea, που φαίνεται να είναι το πρώτο παιδί που γεννήθηκε μετά από έναν νέο τύπο εξέτασης DNA που εξετάζει τη βαθμολογία πολυγονιδιακού κινδύνου. Βασίζεται σε πολλαπλές κοινές γονιδιακές παραλλαγές, που η καθεμία θα μπορούσε να δημιουργεί υψηλότερες ή χαμηλότερες πιθανότητες για πολλές κοινές ασθένειες. 

Οι γονείς της υποβλήθηκαν σε θεραπεία γονιμότητας το 2019 και έπρεπε να επιλέξουν ποιο από τα τέσσερα έμβρυα εξωσωματικής γονιμοποίησης θα εμφυτευτεί. Στράφηκαν σε μια νέα εταιρεία που ονομάζεται Genomic Prediction και επέλεξαν το έμβρυο με τις καλύτερες γενετικές πιθανότητες αποφυγής καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου στην ενήλικη ζωή. 

Ποιος ακριβώς, όμως, είναι ο Smigrodzki; 

 

Οι απόψεις για το θέμα της φιλελεύθερης ευγονικής συγκρούονται 

Ο Smigrodzki, νευρολόγος στη Βόρεια Καρολίνα με διδακτορικό στην ανθρώπινη γενετική, υποστηρίζει ότι οι γονείς έχουν καθήκον να δώσουν σε ένα παιδί το πιο υγιές δυνατό ξεκίνημα στη ζωή. «Μέρος αυτού του καθήκοντος είναι να διασφαλίσουμε την πρόληψη των ασθενειών, γι’ αυτό κάνουμε εμβολιασμούς. Και οι πολυγονιδιακές εξετάσεις, όμως, είναι ένας άλλος τρόπος πρόληψης των ασθενειών», αναφέρει ο ίδιος σε άρθρο του στο The New England Journal of Medicine τον Ιούλιο. 

Το άρθρο του πάντως εγείρει ανησυχίες ότι οι εταιρείες που εμπορεύονται την επιλογή εμβρύων θα χρησιμοποιούν μια «φουσκωμένη» υπόσχεση. Χρησιμοποιούν δηλαδή τον δελεασμό ενός υγιούς μωρού, όταν οι βαθμολογίες των τεστ δίνουν μόνο πιθανότητες, όχι εγγυήσεις, και όταν οι περισσότερες διαφορές μεταξύ των εμβρύων είναι πιθανό να είναι πολύ μικρές. 

Τα ζητήματα είναι τόσο περίπλοκα, που αντίστοιχες δημοσιεύσεις 13 συγγραφέων για το θέμα αυτό στο επιστημονικό έντυπο New England Journal φαίνεται να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης της πολυγονιδιακής βαθμολόγησης εμβρύων 

Οι περισσότεροι από αυτούς πιστεύουν ότι ο πολυγονιδιακός έλεγχος εμβρύων θα πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως σε ερευνητικό περιβάλλον 

 

Κατά παραγγελία πιο έξυπνα παιδιά 

Η επιλογή μωρών με βάση τη νοημοσύνη είναι ένα θέμα τόσο καυτό με την ηχώ του να αποτελεί ένα ναρκοπέδιο, δηλώνει ο Smigrodzki. «Οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να στείλουν τα παιδιά τους στο καλύτερο σχολείο, προκειμένου να γίνουν και πετυχημένα και έξυπνα». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν είναι εγωιστικό να θέλεις ένα παιδί να είναι έξυπνο.  

Είναι νόμιμο αυτό;
Είναι νόμιμο στις ΗΠΑ για μια εταιρεία να προσφέρει πολυγονιδιακές βαθμολογίες σχετικά με τη νοημοσύνη, το ύψος, το βάρος και άλλα, σύμφωνα με τη Michelle Meyer, ειδική στην βιοηθική στο Geisinger Health System στην Πενσυλβάνια. Οι βαθμολογίες των τεστ είναι αναμφισβήτητα ένας νέος τρόπος ώστε να γίνει έλεγχος στα έμβρυα για ασθένειες οφειλόμενες σε γονίδια – κάτι που προσφέρουν οι κλινικές εδώ και πολλά χρόνια, αναφέρει η ίδια. Παρόλα αυτά το FDA δεν ρυθμίζει νομοθετικά τον προεμφυτευτικό έλεγχο εμβρύων και για αυτό μέχρι στιγμής εκτός από τα ηθικά διλήμματα υπάρχουν και πολλά νομικά κενά σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα.