fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Καρκίνος μαστού: 11 τρόποι πρόληψης και η ιδιαίτερη πληροφορία που κάθε γυναίκα πρέπει να ξέρει 

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, σήμερα είμαστε πιο σίγουροι από ποτέ ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού, αν διατηρούν ένα υγιές βάρος, αν είναι δραστήριες σωματικά και αν περιορίσουν την ποσότητα του αλκοόλ που πίνουν. Εφόσον λοιπόν η πρόληψη είναι στο χέρι μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να προστατευτούμε.

 

ΣΤΟΧΕΥΣΤΕ ΣΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ 

Νεότερα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν τη σημασία του σωματικού βάρους στους παράγοντες που διαμορφώνουν τον κίνδυνο για την εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι το αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία μπορούν να πυροδοτήσουν μια σειρά αλλαγών στον οργανισμό που εμπλέκονται στον καρκίνο του μαστού. Για παράδειγμα, τα λιποκύτταρα, ο αριθμός των οποίων είναι αυξημένος σε άτομα με υπερβάλλον βάρος, εκκρίνουν ένα ένζυμο που αυξάνει την παραγωγή των οιστρογόνων, των γυναικείων ορμονών που παίζουν ρόλο στην εκδήλωση του καρκίνου του μαστού. Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να διατηρείτε το σωματικό σας βάρος μέσα στα φυσιολογικά όρια.   

ΠΕΙΤΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ 

Πληθώρα ερευνών τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι η σωματική άσκηση αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει κατά 20-30% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση ρυθμίζει την έκκριση οιστρογόνων και ινσουλίνης, ορμονών που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.  

  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ 

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου έως και 20%, γιατί αυτά περιέχουν ποικιλία βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών και άλλων αντικαρκινικών συστατικών.  

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΡΕΑΤΟΣ 

Η σύσταση όλων των έγκριτων διεθνών φορέων υγείας είναι να περιοριστεί η κατανάλωση κρέατος που στις κοινωνίες της Δύσης είναι έτσι κι αλλιώς αυξημένη. Και αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, σημαντικές επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν σαφή σχέση μεταξύ της μεγάλης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος ή προϊόντων του (π.χ. αλλαντικών) και της εκδήλωσης πολλών μορφών καρκίνου 

  

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ

Σύγχρονα και επιστημονικώς τεκμηριωμένα στοιχεία ανάγουν το ελαιόλαδο (το οποίο πρέπει να προτιμούμε από τα σπορέλαια) σε ασπίδα προστασίας έναντι του καρκίνου του μαστού. Επίσης ο εμπλουτισμός του διαιτολογίου με τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά, όπως λιπαρά ψάρια, μπορεί να αποτελέσει βήμα πρόληψης, καθώς αξιόπιστες μελέτες δείχνουν ότι σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρκίνο μαστού.   

ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ 

Η κατανάλωση αλκοόλ σε ποσότητα μεγαλύτερη των 40 γρ. την ημέρα έχει ταυτιστεί μέσω αρκετών επιστημονικών ερευνών με την αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, κυρίως λόγω της επίδρασής του στα επίπεδα των οιστρογόνων. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τελείως το αλκοόλ, φροντίστε τουλάχιστον να μην υπερβαίνετε το ένα ποτό ημερησίως.  

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ 

Αν και παλαιότερες έρευνες δεν είχαν διαπιστώσει εμφανή συσχέτιση του καπνίσματος με τον καρκίνο του μαστού, νέες έρευνες έρχονται μάλλον ν’ ανατρέψουν τις παλιές πεποιθήσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι και τα στοιχεία έρευνας που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών που υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που καπνίζουν μετά την εμμηνόπαυση, και ιδίως όσες ήταν καπνίστριες για αρκετά χρόνια πριν, έχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, σε σχέση με όσες δεν κάπνισαν ποτέ.   

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ  

Η μαστογραφία είναι μια σπουδαία εξέταση που μπορεί να εντοπίσει την κακοήθεια του μαστού στα αρχικά στάδια, αφού μπορεί να ανιχνεύσει μη ψηλαφητές αλλοιώσεις που η ίδια η γυναίκα ή ο γιατρός της δεν μπορούν να ψηλαφήσουν. Γυναίκες χωρίς επιβαρυμένο ιστορικό θα πρέπει στα 35 να κάνουν την πρώτη τους μαστογραφία, ενώ από την ηλικία των 40 θα πρέπει η εξέταση να επαναλαμβάνεται ετησίως. Το πρωτόκολλο προληπτικών εξετάσεων φυσικά αλλάζει ανάλογα και με το ατομικό ιστορικό και τα ευρήματα, ενώ πλέον υπάρχουν πιο εξιδεικευμένες εξετάσεις που μπορεί να γίνουν συμπληρωματικά για καλύτερη διάγνωση. Επίσης αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό, ειδικές γονιδιακές εξετάσεις μπορεί να δώσουν επιπλέον εναλλακτικές πρόληψης.   

ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΕ ΤΗΝ ΨΗΛΑΦΗΣΗ

Η αυτοεξέταση μαστών, παρόλο που δεν αρκεί από μόνη της ως μέτρο πρόληψης, μπορεί να ωθήσει μια γυναίκα να επισκεφτεί τον γιατρό της. Παρόλα αυτά, έχει βρεθεί ότι πολλές γυναίκες που αυτοεξετάζονται καθυστερούν πολύ να αναφέρουν στο γιατρό κάποιο εύρημα από τον μαστό τους. Παράλληλα λοιπόν με την αυτοεξέταση, εμπιστευτείτε την εξέταση των μαστών σας μια φορά τον χρόνο στον ειδικό μαστολόγο.   

Συνεπώς, πρέπει πάντοτε η μαστογραφία και ο υπέρηχος να συνδυάζεται και με ετήσια ψηλάφηση μαστών από ειδικό μαστολόγο. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να ξεφύγει αδιάγνωστος ένας όγκος στο μαστό. 

  

ΜΑΘΕΤΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΗΚΕΤΕ 

Ο καρκίνος του μαστού σε ποσοστό 30% οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση. Είναι σημαντικό λοιπόν μια γυναίκα να γνωρίζει αν ανήκει στην κατηγορία υψηλού κινδύνου και να δράσει αναλόγως, δεδομένου ότι γυναίκες με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό είναι σημαντικό να εξετάζονται πιο συχνά και από πιο νωρίς, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις, πιθανόν να χρειαστεί να γίνει και γονιδιακός έλεγχος. Συνήθως ο απεικονιστικός έλεγχος πρέπει να αρχίζει να ξεκινά 5 ή 10 έτη πιο νωρίς από την ηλικία που εμφάνισε τη νόσο η συγγενής στην οικογένεια.  

ΜΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΙΔΙ (ΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ) 

Kάθε γυναίκα που τεκνοποιεί σε ηλικία κάτω των 30 ετών έχει λίγο πιο μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου. Όσον αφορά στον θηλασμό, παλαιότερα πιστεύαμε ότι προστατεύει σημαντικά από τον καρκίνο, αλλά σήμερα αυτό δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Όποια και να είναι η αλήθεια, ο θηλασμός κάνει τόσο καλό στο μωρό, που όλοι οι γιατροί τον συνιστούν ανεπιφύλακτα.   

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ: 

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ Η ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΟΠΩΣ Η ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΑΡΙΩΝ, ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΑΙΔΙ.