fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια.

 

Κάθε ζευγάρι νιώθει αμήχανα όταν είναι αναγκασμένο να καταφύγει σε μία θεραπεία γονιμότητας για να αποκτήσει το πολυπόθητο μωράκι του. Τα συναισθήματα που κυριαρχούν κυμαίνονται από το «πάγωμα» έως την στενοχώρια και την απογοήτευση, με πιο συχνά αυτά της θλίψης, αλλά και της ντροπής. Η θεραπεία γονιμότητας αγχώνει το ζευγάρι που νιώθει πως δεν είναι ικανό να κάνει ένα παιδί, κάτι που για άλλα ζευγάρια φαίνεται εύκολα επιτεύξιμος στόχος. Κάποιοι μάλιστα θυμώνουν με την αδυναμία τους αυτή και πιστεύουν πως ίσως δεν τους αξίζει να γίνουν γονείς. Κάποιοι άλλοι – ευτυχώς όλο και λιγότεροι – ντρέπονται να μοιραστούν με φίλους ή συγγενείς τη διαδικασία που ακολουθούν στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, λόγω της ντροπής που αισθάνονται. 

Συχνά μάλιστα μπορεί να ισχύει ότι ο ένας σύντροφος είναι πιο αισιόδοξος και σίγουρος πως η εξωσωματική «θα πετύχει» και ο άλλος αντιμετωπίζει την όλη διαδικασία με μία σχετική δυσπιστία ή και απαισιοδοξία. Καταλαβαίνουμε πόσο εντείνεται το άγχος, αλλά και πόσο μπορεί να ταράζεται η μεταξύ τους σχέση. Όλα αυτά τα συναισθήματα προκύπτουν σε μία φάση μάλιστα, που το ζευγάρι χρειάζεται μια σχετική ηρεμία για να ξεφύγει από το άγχος που συνοδεύει την περίσταση. Αν προσθέσουμε μάλιστα και το οικονομικό κόστος της διαδικασίας που συχνά επιβαρύνει το ζευγάρι και που προσθέτει ένα επιπλέον στοιχείο ανησυχίας, αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα της κατάστασης. 

Επειδή το άγχος συνήθως είναι σε αυτές τις περιπτώσεις μεγαλύτερο για τη γυναίκα, θα εξετάσουμε πώς θα μπορούσε να την υποστηρίξει σε όλο αυτό το διάστημα ο σύντροφός της. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορεί να γίνει αυτή η αγχωτική διαδικασία καλύτερη και για τους δυο. Τι μπορεί να κάνει ο σύντροφος; Πως μπορεί να βοηθήσει τη σύντροφό του στη διάρκεια αυτής της αγχωτικής περιόδου; 

 

Στηρίξτε την σωματικά και συναισθηματικά 

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει ο άντρας σύντροφος κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι απλά… να είναι εκεί. Να μπορεί να βρίσκεται με τη γυναίκα του, να είναι δίπλα της, να ακούει τις ανησυχίες και τους φόβους της, χωρίς να πρέπει να κάνει κάτι.  Συνήθως, αυτό που βλέπουμε είναι να προσπαθεί να την παρηγορήσει ότι όλα θα πάνε καλά, να της δώσει λύσεις, να ελέγξει τις πιθανότητες, να σχολιάσει, να τις δίνει οδηγίες τι πρέπει να κάνει για να της μειώσει το άγχος και την ανησυχία. 

 

Δείξτε της πόσο την θαυμάζετε  

Η αυτοεκτίμηση της συντρόφου σας μπορεί να μειωθεί λίγο αυτό το διάστημα που εκείνη είναι πιο ευάλωτη. Ας μην ξεχνάμε  ότι υπάρχει και η επίδραση των ορμονών στις εναλλαγές διάθεσης. Σίγουρα δεν χρειάζονται σχόλια κριτικής ή αποδοκιμασίας που μόνο θα πυροδοτήσουν την ένταση ανάμεσά σας. Αντίθετα, εκφράστε της τον θαυμασμό σας, πείτε της και δείξτε της – ακόμα καλύτερα – πόσο υπέροχη είναι, πόσο σημαντική είναι στη ζωή σας -ανεξάρτητα από τον αν θα τα καταφέρετε με τον στόχο-μωρό- και πόσο καλά χειρίζεται την κατάσταση. Εάν δυσκολεύεστε επειδή ίσως εκείνη δεν χειρίζεται και τόσο καλά αυτό το στρεσογόνο διάστημα, μην παρασύρεστε από τη διάθεσή της, παραμείνετε θετικός.  

Θυμηθείτε ότι το τελικό αποτέλεσμα του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να είναι το μωρό που θέλετε τόσο και οι δύο. Μην ξεχνάτε ότι εκείνη διαθέτει το σώμα της για να το κυοφορήσει, να το γεννήσει, αλλά και ότι θα αναλάβει και το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας του βρέφους όταν γεννηθεί. Το ότι κάποιος είναι πρόθυμος να το κάνει αυτό για εσάς, είναι κάτι που πρέπει να εκτιμήσετε. 

 

Βοηθήστε την στην καθημερινότητα 

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι εκείνες που επωμίζονται τις περισσότερες δουλειές στο σπίτι και ας λέμε πώς σήμερα έχουμε ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Συνήθως όταν η γυναίκα επιστρέφει από τη δουλειά της, συνεχίζει με τις δουλειές του σπιτιού.  Μπορεί λοιπόν λόγω του άγχους, αλλά και των σωματικών επιπτώσεων της εξωσωματικής, η σύντροφός σας να αισθάνεται πιο κουρασμένη από το συνηθισμένο. Η δική σας βοήθεια μπορεί να κάνει τη διαφορά.  

Φροντίστε το δείπνο, βοηθήστε στο καθάρισμα, στο πλύσιμο των ρούχων και στο άπλωμα, αναλάβετε την ευθύνη για κάποιες δουλειές του σπιτιού που συνήθως δεν κάνετε. Ξεκαθαρίστε επίσης ότι το κάνετε αυτό επειδή θέλετε να την βοηθήσετε και ότι θέλετε να την αποφορτίσετε όσο μπορείτε από αυτό το βάρος που είναι οι δουλειές του σπιτιού. 

 

Κάντε την έρευνά σας 

Φροντίστε να ενημερωθείτε για τις θεραπείες γονιμότητας, εφόσον η διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αφορά και τους δυο σας. Μοιραστείτε τα αποτελέσματα από όσα μάθατε με τη σύντροφό σας. Θα νιώσετε και οι δύο καλύτερα εάν κατανοήσετε τις επιλογές σας και έχετε ένα οικονομικό πλάνο για το τι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά και τι είστε διατεθειμένοι να κάνετε.  

Τι θα κάνετε για παράδειγμα αν ο πρώτος σας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν πετύχει; Πώς θα προχωρήσετε; Τι καλύπτει η ασφάλειά σας; Πώς θα πληρώσετε για τα φάρμακα γονιμότητας; Η προετοιμασία αυτή θα ανακουφίσει το άγχος και στους δύο σας, καθώς δεν θα πλέετε σε αχαρτογράφητα νερά, τουλάχιστον όχι όσον αφορά στα οικονομικά σας. 

 

Η αγκαλιά πρέπει να είναι συχνή  

Πολλές φορές το να βάλετε τα χέρια γύρω της και να την αγκαλιάσετε είναι καλύτερο από οποιαδήποτε λόγια υποστήριξης σε στιγμές απογοήτευσης. Δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο από το να είστε εκεί, έτσι τόσο απλά. Να είστε εκεί και να ακούτε με ενσυναίσθηση το συναισθηματικό μοίρασμα που θα κάνει η σύντροφός σας μέσα από την ανάγκη της για εκτόνωση. Άλλωστε, δεν σημαίνει πως φταίει κάποιος από τους δύο, ακόμη και αν υπάρχει πρόβλημα σύλληψης. Η ανάγκη της μπορεί να είναι μία απλή αγκαλιά, το κράτημα του χεριού σε μία δύσκολη στιγμή. Η μαγική διαφορά  είναι να νιώσει ότι είστε πραγματικά εκεί. Μην υποτιμάτε λοιπόν τη δύναμη της αγκαλιάς.Σε καθημερινή βάση και ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές. Μην ξεχνάτε ότι η σύντροφός σας είναι περισσότερο ευάλωτη από ποτέ.  

 

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια.