fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

 

Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι γιατροί κατά τη διάγνωση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία της γυναίκας, σύμφωνα με νέα έρευνα 

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τη λειτουργία των ωοθηκών και μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά σωματικών συμπτωμάτων (ακανόνιστες περίοδοι ή απουσία περιόδου) και μεταβολικών προβλημάτων, όπως αύξηση βάρους.  

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey διαπίστωσαν ότι η χρήση λέξεων όπως «αύξηση βάρους» από τους επαγγελματίες υγείας κατά τη ενημέρωση των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με το Σύνδρομο, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα δυσαρέσκειας για το σώμα τους, άγχος για το βάρος τους, ακόμα και διατροφική διαταραχή, ενώ η χρήση της λέξης «ακανόνιστη περίοδος» μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με τη γονιμότητά τους. 

«Η ενημέρωση μιας γυναίκας σχετικά με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά, αλλά φαίνεται ότι ο τρόπος διαχείρισης αυτών των λεπτών και οι λέξεις που χρησιμοποιούνται μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η γυναίκα την κατάστασή της και να επηρεάσουν την ψυχολογία της μακροπρόθεσμα. Είναι σημαντικό οι γιατροί να έχουν επίγνωση των λέξεων που χρησιμοποιούν και να σκέφτονται πώς τις αντιλαμβάνονται οι ασθενείς», τονίζει η Jane Ogden, Καθηγήτρια Ψυχολογίας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Surrey. 

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Βρετανικό Περιοδικό Γενικής Πρακτικής, συμμετείχαν 147 γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών που ρωτήθηκαν για το πώς ένιωσαν μετά την ενημέρωση που έλαβαν από τον γιατρό τους για τη διάγνωσή τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες  γυναίκες είχαν αισθανθεί άβολα μετά την ενημέρωση ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν μειωμένη εκτίμηση για το σώμα τους, μειωμένη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερες ανησυχίες για την υγεία τους. Πάνω από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων γυναικών ήταν δυσαρεστημένες με τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί διαχειρίστηκαν την αγωνία τους.  

Η Όγκντεν πρόσθεσε πάνω σε αυτό: «Οι λέξεις έχουν σημασία όταν ενημερώνεται ο ασθενής για ένα πρόβλημα υγείας και οι γενικές ασάφειες φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία στις γυναίκες, καθώς αυτόματα σκέφτονται το χειρότερο, όπως για παράδειγμα ότι δεν θα καταφέρουν να αποκτήσουν παιδιά. Αυτό το άγχος τη στιγμή της διάγνωσης μπορεί να τις επηρεάσει αρνητικά το πώς αισθάνονται για τον εαυτό τους καθώς εξελίσσεται η ζωή τους».  

Θα πρέπει ωστόσο να τονίσουμε ότι σπάνια μια γυναίκα με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών δεν θα καταφέρει να τεκνοποιήσει έστω με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ενημερώνεται άμεσα, προκειμένου να μειωθεί το όποιο άγχος της.