Περίπου 6 στα 10 από τα γονιμοποιημένα ωάρια κατά τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν φτάνουν ποτέ στο στάδιο της βλαστοκύστης.
Αντίθετα, σταματούν να αναπτύσσονται περίπου τρεις ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, όταν αποτελούνται από λίγα μόνο κύτταρα. Ως εκ τούτου, θεωρούνται ακατάλληλα για εμφύτευση.
«Το γιατί κάποια έμβρυα σταματούν να αναπτύσσονται αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο», λέει ο Andrew Hutchins από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Shenzhen της Κίνας.
Η λύση του μυστηρίου αυτού θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να δημιουργήσουν θεραπείες που θα ωθούν τα έμβρυα να αναπτύσσονται κανονικά.
Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα
Η μέχρι τώρα γενική πεποίθηση είναι ότι χρωμοσωματικές ανωμαλίες στο DNA πιθανόν ευθύνονται για αυτή την αναπτυξιακή διακοπή. Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία που να επιβεβαιώνουν με σιγουριά αυτή την υπόθεση. Χάρη όμως στην εν λόγω έρευνα, οι επιστήμονες αρχίζουν να φτάνουν πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου.
Το RNA και όχι το DNA πιθανόν κρύβεται πίσω από τη λύση του μυστηρίου
Για να φτάσει πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου, η ομάδα του Hutchins μελέτησε 17 συλληφθέντα με τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης έμβρυα, δίνοντας έμφαση στον μηχανισμό αλληλουχίας του RNA τους, δηλαδή των κλώνων γενετικού υλικού που δείχνουν ποια γονίδια είναι ενεργά.
Είναι γνωστό ότι το RNA χρησιμοποιείται ως οδηγός για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εμβρύου.
Η ομάδα εξέτασε επίσης τα χρωμοσώματα των συλληφθέντων εμβρύων στο DNA τους.
Οι επικεφαλής της μελέτης επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι τα συλληφθέντα έμβρυα που οδηγήθηκαν σε αναπτυξιακή διακοπή δεν είχαν υψηλότερα ποσοστά χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο DNA τους από τα υγιή έμβρυα. Ως εκ τούτου, τίθεται η υποψία ότι οι μηχανισμοί RNA πιθανόν να εμπλέκονται στο μυστήριο της διακοπής ανάπτυξης των εμβρύων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στην εύρεση νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.