fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Όλο και περισσότερα ζευγάρια με προβλήματα υπογονιμότητας στη Βρετανία επισκέπτονται κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο εξωτερικό, όπου βρίσκουν φιλικότερο νομικό πλαίσιο και χαμηλότερες τιμές από ότι στη χώρα τους.  

Η GlobMed, μια εταιρεία που βοηθά τους ανθρώπους να πλοηγηθούν στην ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη παγκοσμίως, δήλωσε ότι τα ελληνικά συνεργαζόμενα κέντρα υπογονιμότητας έχουν δει τον αριθμό των Βρετανών ασθενών να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο μεταξύ 15% και 20%. 

Η ίδια εταιρεία εκτιμά ότι οι Βρετανοί δυνητικά θα αποτελούν περίπου το 20-30% των συνολικών διεθνών πελατών στα κέντρα εξωσωματικής της Ελλάδας μέχρι το 2026

 

Σε ποιες άλλες χώρες υπάρχει αύξηση ενδιαφερόμενων για εξωσωματική από το εξωτερικό; 

Τα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Τσεχία, τα οποία είναι γνωστά για το χαμηλό κόστος, είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση επισκεπτών τα τελευταία χρόνια, διπλασιάζοντας τον αριθμό των πελατών από το Ηνωμένο Βασίλειο από την περίοδο Covid και μετά. 

Αντίστοιχα, το Τουρκικό Συμβούλιο Ταξιδιών Υγειονομικής Περίθαλψης δήλωσε ότι 2.623 Βρετανοί ήρθαν στην Τουρκία για θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης το 2021 και 4.147 το 2022. 

 

Το οικονομικό κόστος ο βασικός λόγος, αλλά όχι ο μόνος 

Η Δρ. Channa Jayasena, Ενδοκρινολόγος Αναπαραγωγής που εργάζεται στο Imperial College του Λονδίνου και στο νοσοκομείο Hammersmith, δήλωσε ότι τα ζευγάρια που χρειάζονται εξωσωματική γονιμοποίηση για να συλλάβουν συχνά εξετάζουν επιλογές στο εξωτερικό λόγω του χαμηλότερου κόστους. Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος λόγος. Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή κέντρου είναι ότι στις διάφορες χώρες της Ευρώπης ισχύουν διαφορετικοί κανόνες σχετικά με την ανωνυμία των δοτών ωαρίων και σπέρματος. «Στην Ελλάδα, ο δότης μπορεί να επιλέξει να είναι μόνιμα ανώνυμος, σε σύγκριση με το να μπορεί το παιδί να μάθει για αυτόν όταν γίνει 18 ετών, πράγμα που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε.  

Οι υποψήφιοι γονείς έχουν το δικαίωμα να μπορούν να επιλέξουν αν το παιδί που θα φέρουν στον κόσμο θα έχει την επιλογή να μάθει για τη γενεαλογία του.  

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι από την άποψη της ανωνυμίας, ακόμα κι αν ένα ζευγάρι θέλει έναν ανώνυμο δότη, θα πρέπει να ξέρει ότι σήμερα με τα τεστ DNA δεν είναι κανείς πραγματικά ανώνυμος. Για αυτό σε κάθε περίπτωση ενθαρρύνονται πάντα οι γονείς να ενημερώνουν από νεαρή ηλικία το παιδί τους για τον τρόπο της σύλληψής του αν έχει χρησιμοποιηθεί δότης ή δότρια, καθώς οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι αυτό έχει καλύτερες επιπτώσεις στην ψυχολογία του και στις οικογενειακές σχέσεις.