fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Το έχετε σκεφτεί ποτέ; Από τους άνδρες που υποβάλλουν αίτηση για να γίνουν δότες σπέρματος πόσοι φτάνουν τελικά στο τέλος της διαδικασίας; Την απάντηση δίνει μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Οι επικεφαλής της έρευνας  συνεργάστηκαν με μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες σπέρματος στον κόσμο, την Cryos International, προκειμένου να χαρτογραφήσουν το αποτέλεσμα περισσότερων από 11.700 ανδρών που υπέβαλαν αίτηση για να γίνουν δότες σπέρματος. 

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Human Reproduction, δείχνουν ότι πάνω από τους μισούς άνδρες (54,91%) που υπέβαλαν αίτηση για να γίνουν δότες στην τράπεζα σπέρματος στη Δανία και τις ΗΠΑ απορρίφθηκαν. Σχεδόν το ένα πέμπτο των αιτούντων (17,41%) απορρίφθηκαν λόγω προβλήματος υγείας ή επειδή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι ήταν φορείς γενετικής νόσου ή είχαν μολυσματική ασθένεια που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.  

Τα αποτελέσματα τη έρευνας έδειξαν επίσης ότι 1 στους 10 από τους αιτούντες (11,71%) απέτυχε σε ένα ερωτηματολόγιο ελέγχου σχετικά με τον τρόπο ζωής του, ενώ 1 στους 10 (11,20%) απορρίφθηκε επειδή η ποιότητα του σπέρματός του δεν ήταν αρκετά καλή. 

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Allan Pacey, Καθηγητής Ανδρολογίας και Επικεφαλής του Τμήματος Ογκολογίας και Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, ανέφερε μεταξύ άλλων:  

«Η μελέτη με την Cryos αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι να γίνει ένα άνδρας δότης σπέρματος. Δεν αρκεί κάποιος να θέλει να γίνει δότης σπέρματος. Η δωρεά σπέρματος απαιτεί πολλούς ελέγχους και εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί ότι το σπέρμα είναι κατάλληλο για χρήση στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης».  

Η Δρ Άννα-Μπίνε Σκάιτε, Ιατρική Διευθύντρια της Cryos International, από την άλλη υπενθυμίζει ότι για να γίνουν δεκτοί ως δότες σπέρματος οι άνδρες πρέπει να είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών, να είναι υγιείς, με καλή φυσική κατάσταση και καλή ποιότητα σπέρματος. Οι δότες υποβάλλονται σε μια σειρά εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου για γενετικές παθήσεις και μολυσματικές ασθένειες, καθώς και σε ανάλυση του οικογενειακού ιατρικού ιστορικού τους. Αυτός είναι ο λόγος που, από τον αρχικό αριθμό ενδιαφερομένων, ένα πολύ μικρό ποσοστό καταφέρνει τελικά να γίνει δότης σπέρματος.