fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Είναι γνωστό ότι ένας τρόπος διατήρησης της γονιμότητας σε νεαρούς καρκινοπαθείς και παιδιά είναι μέσω της κρυοσυντήρησης του γενετικού τους υλικού, ώστε να μπορούν μια μέρα να γίνουν γονείς. Ποιο είναι όμως το κατώτερο όριο ηλικίας για την εφαρμογή της μεθόδου;  

Η μικρή Tallulah Cox από τη Μ. Βρετανία θεωρείται η πιο μικρή ασθενής στην οποία γίνεται προσπάθεια για τη διατήρηση της γονιμότητάς της.  

Πιο συγκεκριμένα, το κοριτσάκι είναι μόλις 17 μηνών. Παλεύει με μια σπάνια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου και η θεραπεία της πιθανότατα θα επηρεάσει αρνητικά την γονιμότητά της. Γι΄ αυτόν τον λόγο οι γονείς της συμφώνησαν με τους γιατρούς να γίνει αφαίρεση της μίας ωοθήκης της πριν ξεκινήσει την επιθετική χημειοθεραπεία, με σκοπό να γίνει η κρυοσυντήρησή της, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.  

Η μαμά Zoe, 36 ετών, και ο μπαμπάς Richard, 35 ετών, ελπίζοντας ότι η μικρούλα τους θα τα καταφέρει την μάχη με τον καρκίνο, θέλουν να εξασφαλίσουν για την κόρη τους ότι θα μπορέσει μια μέρα να γίνει μητέρα.  

Η μικρή Tallulah έχει διαγνωστεί με επενδύμωμα, έναν όγκο που αναπτύσσεται στους γεμάτους υγρά χώρους του εγκεφάλου.  Η μητέρα της ανέφερε σχετικά με αυτό: «Ήμασταν συντετριμμένοι όταν έγινε η διάγνωση. Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι τα συμπτώματα της μικρούλας μας, που ήταν συνέχεια άρρωστη, θα μπορούσαν να συνδέονται με κάτι τόσο σοβαρό όσο ένας όγκος στον εγκέφαλο. Το μόνο θετικό ήταν ότι οι γιατροί μας είπαν ότι είχε το μέγεθος ενός σταφυλιού και συνήθως όταν ανακαλύπτονται έχουν το μέγεθος ενός δαμάσκηνου, οπότε τον εντοπίσαμε σχετικά νωρίς». 

Η Tallulah χειρουργήθηκε για την αφαίρεση του όγκου την επόμενη κιόλας μέρα και τώρα υποβάλλεται σε θεραπεία στο νοσοκομείο Christie του Μάντσεστερ. 

Σύντομα, θα ξεκινήσει χημειοθεραπεία, αλλά όχι πριν αφαιρεθεί η ωοθήκη της και στη συνέχεια καταψυχθεί.  

 

Η διαδικασία απαιτεί αφαίρεση και κρυοσυντήρηση της ωοθήκης 

Αυτή η τεχνική συντήρησης διατηρεί το τμήμα της ωοθήκης που παράγει ωάρια. Η κρυοσυντήρηση παγώνει το τμήμα της ωοθήκης – που ονομάζεται φλοιός των ωοθηκών. Στη συνέχεια ο ιστός μπορεί να μεταμοσχευθεί έως και τρεις δεκαετίες αργότερα, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα για μια εγκυμοσύνη. Ο καθηγητής Tim Child εξηγεί πως «είναι μια συναρπαστική τεχνική και προσφέρει πολλές ελπίδες σε αυτές τις περιπτώσεις ασθενών. Εξακολουθεί να μην εκτελείται ευρέως και τείνει να εφαρμόζεται σε ενήλικες ή κορίτσια μετά την εφηβεία. Το 17 μηνών κοριτσάκι είναι η πρώτη τόσο νέα σε ηλικία ασθενής στην οποία θα εφαρμοστεί η μέθοδος».  

 

Έχουν γεννηθεί μωρά με αυτή την μέθοδο; 

Υπάρχουν ανά τον κόσμο περιπτώσεις όπου έχουν γεννηθεί μωρά μετά την αναφύτευση του ωοθηκικού ιστού, αν και το εγχείρημα θεωρείται γενικά δύσκολο.  

Οι γονείς ωστόσο της Tallulah δηλώνουν: «Η κορούλα μας είναι πάντα χαμογελαστή παρά τις ταλαιπωρίες που έχει υποστεί. Πρωτίστως θέλουμε να τα καταφέρει. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε ευγνώμονες για το γεγονός ότι μπορεί να έχει στο μέλλον την ευκαιρία να γίνει μητέρα. Σημαίνει τα πάντα για εμάς».