fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για την υγιή ανάπτυξη, τη φυσιολογική παραγωγή και λειτουργία διαφόρων κυττάρων και ορμονών και κατά συνέπεια απαραίτητος για μια ποικιλία μεταβολικών λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι ένα σημαντικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, της μυοσφαιρίνης καθώς και πολλών άλλων ενζύμων. 

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αδύναμες και κουρασμένες. Στην εγκυμοσύνη, ο όγκος του αίματος στο σώμα σας αυξάνεται, όπως και η ποσότητα σιδήρου που χρειάζεστε. Το σώμα σας χρησιμοποιεί σίδηρο για να παράγει περισσότερο αίμα για να παρέχει οξυγόνο στο έμβρυο.  

 

Πώς μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί η σιδηροπενική αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η συνιστώμενη πρόσληψη σιδήρου είναι 27mg σιδήρου την ημέρα. Οι προγεννητικές βιταμίνες συνήθως περιέχουν σίδηρο. Η λήψη μιας προγεννητικής βιταμίνης που περιέχει σίδηρο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  

Η καλή διατροφή μπορεί επίσης να αποτρέψει την αναιμία από έλλειψη σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι διατροφικές πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν το άπαχο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τα δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα με σίδηρο, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φασόλια και τον αρακά. 

Ο σίδηρος από τη διατροφή λαμβάνεται σε δύο μορφές, στον αιμικό και στο μη-αιμικό σίδηρο. Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα πουλερικά, αλλά και τα θαλασσινά. Ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε φυτικές τροφές, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα. 

Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό μας από ότι ο μη-αιμικός σίδηρος. Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να βελτιώσουν ή να αναστείλουν την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου. Παρακάτω θα δείτε ποια στοιχεία μπορούν να ενισχύσουν ή να εμποδίσουν την απορρόφησή του, καθώς και σε ποια τρόφιμα περιέχονται ,έτσι ώστε να κάνετε τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφίμων για μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου.  

 

Συστατικά που μπορούν να ενισχύουν την απορρόφηση σιδήρου: 
  • Βιταμίνη C. Θα ήταν καλό να συνδυάζουμε ένα τρόφιμο πλούσιο σε σίδηρο μαζί με κάποιο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εξής: εσπεριδοειδή φρούτα και χυμοί, κόκκινες πιπεριές, φράουλες, ακτινίδια, μάνγκο, μπρόκολο και σκουροπράσινα πυκνόφυλλα λαχανικά. Για παράδειγμα, συνδυάστε τις φακές μαζί με μια σαλάτα που περιέχει πιπεριές και ντομάτα ή πιείτε ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι στο πρωινό μαζί με τα εμπλουτισμένα δημητριακά. 

 

  • Αιμικός σίδηρος. Το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και τα θαλασσινά, όχι μονο παρέχουν αιμικό σιδηρό, αλλά μπορούν επίσης να ενισχύσουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, όταν λαμβάνονται μαζί στο ίδιο γεύμα. Συνδυάστε μια ποσότητα κόκκινου κρέατος μαζί με μια σαλάτα με σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι. 

 

Συστατικά που μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση σιδήρου: 
  • Ασβέστιο. Η ταυτόχρονη λήψη ασβεστίου μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση τόσο του αιμικού όσο και του μη αιμικού σιδήρου, ανεξάρτητα από το εάν λαμβάνεται από τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή από συμπληρώματα. Ακόμα, η κατανάλωση ασβεστίου σε μικρή ποσότητα μπορεί να έχει ελάχιστη επίδραση στην απορρόφηση σιδήρου, σε αντίθετη με την κατανάλωση ασβεστίου από 300 έως 600 mg καθημερινά που μπορεί να την μειώσει σημαντικά. Κύρις πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), καθώς και μικρά ψάρια με το κόκκαλο (π.χ. σαρδέλες). Επειδή όμως και το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καλό θα ήταν η κατανάλωση διατροφικών πηγών ασβεστίου να απέχει 2 ώρες από την κατανάλωση ενός συμπληρώματος σιδήρου ή από κάποιο γεύμα πλούσιο σε σίδηρο 

 

  • Φυτικές ουσίες όπως οι τανίνες και η φυτάση. Για μερικούς ανθρώπους, όπως όσοι έχουν ήδη χαμηλές αποθήκες σιδήρου, η αποφυγή κατανάλωσης ροφημάτων που περιέχουν τανίνες όπως το τσάι, το κόκκινο κρασί και ο καφές μαζί με το φαγητό ή αμέσως μετά το γεύμα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της απορρόφησης σιδήρου.