fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Νέα μελέτη υπαινίσσεται ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της αναπαραγωγικής γήρανσης εξασφαλίζοντας καλύτερης ποιότητας ωάρια. 

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern εξέθεσαν σκουλήκια (ένας συνηθισμένος οργανισμός-μοντέλο στη βιολογική έρευνα) σε εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), δηλαδή σε μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους. Παραδόξως, αυτή η θεραπεία βελτίωσε την ποιότητα των παραγόμενων ωαρίων από τα ηλικιωμένα θηλυκά σκουλήκια. 

Ως αποτέλεσμα, η έκθεση σε SSRIs μείωσε τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες στους επιζώντες απογόνους περισσότερο από δύο φορές. Κάτω από το μικροσκόπιο, τα ωάρια φαίνονταν επίσης νεότερα και υγιέστερα, εμφανιζόμενα στρογγυλά και με μεγαλύτερο όγκο αντί για μικροσκοπικά και παραμορφωμένα, κάτι που παρατηρείται συχνά λόγω της γήρανσης. 

Έκπληκτοι από τα αποτελέσματα, οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα σε μύγες – έναν άλλο συνηθισμένο οργανισμό-μοντέλο- και κατέληξαν στο ίδιο αποτέλεσμα. Για άλλη μια φορά, η έκθεση στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα βελτίωσε την ποιότητα των ωαρίων για τις μεγαλύτερες σε ηλικία θηλυκές μύγες. 

 

Πώς μπορούν αυτά τα ευρήματα να μεταφραστούν στο ανθρώπινο είδος 

Παρόλο που τα σκουλήκια, οι μύγες και οι άνθρωποι μπορεί να φαίνονται πολύ διαφορετικοί οργανισμοί, έχουν περισσότερα κοινά από ότι νομίζουν οι περισσότεροι. 

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Ilya Ruvinsky, Καθηγητής στο Weinberg College of Arts and Sciences του Northwestern, το νευρικό σύστημα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σε διάφορα ζώα. Περισσότερη σεροτονίνη στον εγκέφαλο ωθεί τα ζώα να επικεντρωθούν στο φαγητό αντί να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους. Αυτό ισχύει για τα θηλαστικά, τις μύγες και τα σκουλήκια. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ακόμα αν αυτό το εύρημα ισχύει και για τους ανθρώπους αλλά έχουμε μια πρώτη ένδειξη. Αν μπορέσουμε να προσθέσουμε ένα ή δύο χρόνια στο παράθυρο γονιμότητας μιας γυναίκας, αυτό θα έκανε μεγάλη διαφορά στη μάχη με την υπογονιμότητα.  

 

Η μελέτη σε ανθρώπους είναι το επόμενο βήμα 

«Η μελέτη με αντικαταθλιπτικά σε ανθρώπους είναι αναμφισβήτητα στα άμεσα σχέδιά μας. Όσο καλύτερα κατανοούμε το αναπαραγωγικό σύστημα  τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχουμε για την ανάπτυξη πρακτικών παρεμβάσεων» τόνισε ο Καθηγητής Ruvinsky. 

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτά τα ευρήματα παρέχουν νέες ευκαιρίες για τη διερεύνηση φαρμακολογικών παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τα προβλήματα υπογονιμότητας στους ανθρώπους, βελτιώνοντας την ποιότητα των ωαρίων και καθυστερώντας την έναρξη της αναπαραγωγικής γήρανσης. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικόDevelopmental Biology.