fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

 

Είναι γνωστό ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση καθιστά δυνατή την επιλογή φύλου. Παρόλα αυτά, υπάρχουν προϋποθέσεις για την επιλογή φύλου, που συνήθως συνδέονται με την πρόληψη σοβαρών φυλοσύνδετων προβλημάτων υγείας. Στις περισσότερες χώρες, μεταξύ αυτών και στο Ισραήλ, οι νόμοι απαγορεύουν στα κέντρα εξωσωματικής να παρέχουν υπηρεσίες επιλογής φύλου, εκτός εάν η οικογένεια πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. 

 

Για παράδειγμα, οι Ισραηλινοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε μια ειδική επιτροπή εάν έχουν τέσσερα παιδιά του ίδιου φύλου. Εάν η επιτροπή συμφωνήσει, μπορούν να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση επιλογής φύλου. Ωστόσο, όσοι έχουν χρήματα μπορούν να ταξιδέψουν στη Δυτική Όχθη και να πληρώσουν για να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους ανά πάσα στιγμή σε ιδιωτικές κλινικές. Αυτό φυσικά εγείρει κάθε είδους ηθικά ερωτήματα. 

 

Μια 29χρονη γυναίκα από Ισραήλ μοιράστηκε την εμπειρία της σε μέσα μαζικής ενημέρωσης του Ισραήλ. «Ήθελα έναν αδερφό για τον πρωτότοκο γιο μου. Δοκιμάσαμε τον φυσικό τρόπο, αλλά αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποκτήσω τρία κορίτσια. Η επιτροπή στο Ισραήλ δεν μου επιτρέπει την επιλογή φύλου για το πέμπτο παιδί που θέλω να αποκτήσω, καθώς έχω ήδη έναν γιο και τρεις κόρες. Έτσι, δοκίμασα τη διαδικασία εξωσωματικής με επιλογή φύλου στη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη. Εκεί μου εμφύτευσαν τρία αρσενικά έμβρυα για να αυξήσουν τις πιθανότητες να εμφυτευθεί ένα από αυτά. Όμως, επιβίωσαν και τα τρία και έτσι απέκτησα άλλους τρεις γιους». 

Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ηθική της τεχνολογίας επιλογής φύλου, η οποία εξελίσσεται ραγδαία από τη δεκαετία του 1980.  

 

Οι πατριαρχικές κοινωνίες που προτιμούν τα αγόρια μπορεί να διαταράξουν την πληθυσμιακή ισορροπία μεταξύ των δυο φύλων 

 

Από το 2005 το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έχει ιδρύσει μια ειδική επιτροπή, που αποφασίζει σε ποια ζευγάρια θα επιτρέπεται να προβούν σε επιλογή φύλου. 

Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι αιτήματα που δέχεται η επιτροπή του Ισραήλ αποσκοπούν σε απόκτηση αγοριών. 

 

Μεταξύ 2005 και 2015, η επιτροπή έλαβε 784 αιτήματα από γονείς που ήθελαν να επιλέξουν το φύλο του μωρού τους. Περίπου το 70% των αιτημάτων προέρχονταν από Εβραίους και το 30% από Άραβες, με το 70% του συνόλου των ζευγαριών (και το 100% των αραβικών ζευγαριών) να ζητούν αγόρι. Μεταξύ 2018 και 2020 έλαβαν 394 αιτήματα για επιλογή φύλου (262 από αυτά για αγόρι), αλλά μόνο 70 εγκρίθηκαν. Η επιτροπή χρειάζεται από δύο έως τρεις μήνες για να επεξεργαστεί τα αιτήματα. 

 

Αντίθετα, η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη δεν έχει σαφή πολιτική για το θέμα. Ως αποτέλεσμα, οι γιατροί και τα κέντρα γονιμότητας εκεί είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν γρήγορα και μάλιστα με χαμηλότερες τιμές τα ζευγάρια, επιτρέποντας την επιλογή φύλου κατά τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. 

 

Παρόλο πάντως που οι Ισλαμιστές επιτρέπουν την επιλογή φύλου, δεν συμφωνούν όλοι στην Παλαιστίνη με αυτό. Ο Μαχούρ Φαουάζ, επικεφαλής του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Συμβουλίου έχει δηλώσει ότι: «Το φύλο του εμβρύου δεν θα πρέπει να προσδιορίζεται με ιατρική παρέμβαση, εκτός εάν έχει διαγνωστεί φυλοσύνδετη ασθένεια». 

Το γεγονός πάντως ότι στις περισσότερες χώρες οι άνθρωποι προτιμούν τα αρσενικά παιδιά εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το ποια θα είναι η πληθυσμιακή ισορροπία μεταξύ των δυο φύλων στο μέλλον.