Καθυστερημένη εμβρυϊκή ανάπτυξη στο υπερηχογράφημα 20 εβδομάδων βρέθηκε στις γυναίκες που καπνίζουν 14 εβδομάδες πριν και 10 εβδομάδες μετά τη σύλληψη σε σχέση με εκείνες που δεν είναι καπνίστριες.
Δεν επηρεάζεται μόνο το βάρος, αλλά και το ύψος
Ο Δρ Melek Rousian, γυναικολόγος στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Ρότερνταμ στην Ολλανδία, ο οποίος είναι επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Ένα από τα βασικά μηνύματα αυτής της μελέτης είναι ότι η καθυστέρηση στην εμβρυϊκή ανάπτυξη λόγω του καπνίσματος σχετίζεται με μικρότερες εμβρυϊκές μετρήσεις, εκτός από μικρότερο βάρος γέννησης. Προηγούμενες μελέτες, που διερευνούσαν τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος στην προγεννητική ανάπτυξη, είχαν δώσει έμφαση κυρίως στο βάρος και όχι στη συνολική εμβρυϊκή ανάπτυξη. Επίσης, παρέμεινε ασαφές σε ποιο στάδιο της κύησης επηρεάζεται η εμβρυϊκή ανάπτυξη από το κάπνισμα».
Στην έρευνα συμμετείχαν 689 γυναίκες, 96 από τις οποίες ήταν καπνίστριες, μεταξύ 2010 και 2018, και οι υπερηχογραφικές μετρήσεις διήρκησαν 7 έως 10 εβδομάδες. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της μελέτης έδειξε καθυστέρηση 0,9 ημέρες στην εμβρυϊκή ανάπτυξη στις δέκα πρώτες εβδομάδες κύησης και μικρότερο μήκος μηριαίου οστού στις 20 εβδομάδες στις γυναίκες που κάπνιζαν πάνω από δέκα τσιγάρα την ημέρα σε σύγκριση με εκείνες που δεν κάπνιζαν.
Το κάπνισμα πάντως γύρω από τις ημέρες της σύλληψης συσχετίστηκε επίσης και με ένα βάρος γέννησης που ήταν κατά μέσο όρο 228 γρ. μικρότερ στα αρσενικά μωρά και 218 γρ. χαμηλότερο στα θηλυκά μωρά. Όσα μάλιστα περισσότερα τσιγάρα καπνίζει μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση της ανάπτυξης.
Επηρεάζεται και η διαδικασία της εξωσωματικής από το κάπνισμα;
Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας παρατηρήθηκε καθυστέρηση 1,6 ημερών σε καπνίστριες που είχαν συλλάβει μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης και ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI). Η επίδραση ωστόσο του καπνίσματος τις ημέρες πριν από τη σύλληψη σε άτομα που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση ή ICSI για να συλλάβουν είναι κάτι που αναμένεται να διερευνηθεί περισσότερο.
Οι επικεφαλής της έρευνας τόνισαν τη σημασία των πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας για την προώθηση της εκπαίδευσης και της φροντίδας ατόμων που θέλουν να γίνουν γονείς και είναι καπνιστές μέσα από αποτελεσματικά προγράμματα διακοπής καπνίσματος.