fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Η μικρή Sienna είναι το πρώτο μωρό που γεννήθηκε στην Αγγλία μέσω της κρυοσυντηρημένης ωοθήκης της μητέρας της. 

Οι γονείς της Sienna, Shana και Charles Pear από το Λονδίνο, δήλωσαν στο ITV News ότι πίστευαν ότι δεν θα κατάφερναν ποτέ να αποκτήσουν παιδιά, αφού η Shana διαγνώστηκε με μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού. 

Η διάγνωση της Shana ήρθε μόλις λίγους μήνες μετά τον γάμο του ζευγαριού. Συνήθως η εναλλακτική για τη διασφάλιση της γονιμότητας σε άτομα που διαγιγνώσκονται με καρκίνο είναι η κρυοσυντήρηση ωαρίων ή σπερματοζωαρίων, ανάλογα με το φύλο. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου όμως ήταν τόσο επιθετικός, που δεν υπήρχε χρόνος για τη γυναίκα να υποβληθεί στη διαδικασία διέγερσης ωοθηκών και συλλογής ωαρίων για κατάψυξη πριν την έναρξη της θεραπείας της για τον καρκίνο.  

Όπως η ίδια δήλωσε στο ITV News: «Παντρεύτηκα τον Οκτώβριο του 2017 και διαγνώστηκα τον Φεβρουάριο του 2018. Ήμασταν έτοιμοι με τον σύζυγό μου να ξεκινήσουμε την κοινή μας ζωή όταν πήρα τη διάγνωση και ένιωσα ότι όλη μου η ζωή κατέρρευσε. Είχα καρκίνο σταδίου 3 και για αυτό ξεκίνησα ακτινοθεραπεία αμέσως, πράγμα που σήμαινε ότι δεν υπήρχε χρόνος για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες μέσω της διαδικασίας κρυοσυντήρησης των ωαρίων μου». 

 

Σε ποιο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε η πρωτοποριακή διαδικασία 

Η γέννηση της Sienna οφείλεται σε μια δεκαετία πρωτοποριακής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το NHS μέσω ενός προγράμματος που ονομάζεται Εθνική Υπηρεσία Διατήρησης Παιδιατρικής Γονιμότητας με επικεφαλής την Παιδοογκολόγο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Sheila Lane, στο νοσοκομείο John Radcliffe της Οξφόρδης. 

Η Shana εξηγεί ότι η Dr. Lane της πρότεινε να αφαιρέσει την ωοθήκη προκειμένου να κρυοσυντηρηθεί μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει χημειοθεραπεία. Αυτή η εναλλακτική ίσως να της εξασφάλιζε τη δυνατότητα να αποκτήσει το βιολογικό της παιδί στο μέλλον σύμφωνα με τη γιατρό. Όπως η ίδια δήλωσε: «Ήμουν μουδιασμένη στην αρχή και προσπαθούσα να το ξεπεράσω, αλλά το να έχω την ελπίδα μιας μελλοντικής οικογένειας μου έδινε δύναμη».  

Και πραγματικά, η ομάδα στο νοσοκομείο τα κατάφερε. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας για τον καρκίνο, η Shana έμεινε έγκυος μέσω εξωσωματικής με δικό της ωάριο.  

Όπως η ίδια αναφέρει: «Ήταν τόσο συγκινητικό όταν ακούσαμε τον χτύπο της καρδιάς του μωρού για πρώτη φορά, κλάψαμε. Και η μέρα που γεννήθηκε το μωρό μας ήταν ένα θαύμα που δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε. Το πιο φανταστικό από όλα όμως είναι το γεγονός ότι υπάρχει ελπίδα για μια μελλοντική οικογένεια για οποιονδήποτε άλλο βρεθεί σε παρόμοια θέση». 

 

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία 

Η μικρή Sienna, χωρίς να το συνειδητοποιεί ακόμα, αποτελεί σύμβολο ελπίδας για άτομα και ζευγάρια που λόγω έκτακτων θεραπειών, όπως η χημειοθεραπεία (η οποία ενώ θεραπεύει τον καρκίνο μπορεί να πλήξει τη γονιμότητα σε βαθμό που το άτομο να μην μπορεί να αποκτήσει βιολογικό παιδί), δεν προλαβαίνουν να κρυοσυντηρήσουν τα ωάρια ή σπερματοζωάριά τους. Η αφαίρεση και η κρυοσυντήρηση των ωοθηκών, όπως και η αφαίρεση και κρυοσυντήρηση ιστού από τους όρχεις στην περίπτωση των ανδρών, φαίνεται ότι είναι μια σημαντική εναλλακτική που μπορεί να επιτρέψει την τεκνοποίηση για αυτούς τους ασθενείς.