fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Ένας γενετικός παράγοντας βοηθά ορισμένα σπερματοζωάρια να ανταγωνίζονται άλλα για να φτάσουν πρώτα στο ωάριο και να το γονιμοποιήσουν. 

 

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής Max Planck στο Βερολίνο ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη RAC1, η οποία παίζει ρόλο στην κίνηση των κυττάρων, ελέγχει την κινητικότητα και την ανταγωνιστικότητα των σπερματοζωαρίων στα ποντίκια. 

 

«Η ανταγωνιστικότητα κάθε μεμονωμένου σπερματοζωαρίου φαίνεται να εξαρτάται από το ιδανικό επίπεδο της ενεργής RAC1. Τόσο η μειωμένη όσο και η αυξημένη δραστηριότητα της RAC1 παρεμβαίνουν στην αποτελεσματική κίνηση του σπερματοζωαρίου προς τα εμπρός», δήλωσε η Δρ Alexandra Amaral, συγγραφέας της μελέτης. 

 

Σύμφωνα με την κλασική γενετική, όλα τα σπερματοζωάρια έχουν ίσες πιθανότητες στον αγώνα για γονιμοποίηση του ωαρίου. Ωστόσο, μια μετάλλαξη φαίνεται να παραβιάζει αυτούς τους κανόνες κληρονομικότητας, αυξάνοντας την πιθανότητα γονιμοποίησης των σπερματοζωαρίων που την φέρουν. 

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο PLOS Genetics, δείχνουν ότι τα σπερματοζωάρια στα ποντίκια που έφεραν αυτήν τη μετάλλαξη κολύμπησαν γρηγορότερα και σε ευθεία συντεταγμένη γραμμή προς το ωάριο, ενώ η κίνηση των υπόλοιπων σπερματοζωαρίων χωρίς τη μετάλλαξη ήταν αργή και χαοτική, χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση. 

 

Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε επίσης ότι η μετάλλαξη περιέχει ορισμένους γενετικούς παράγοντες που ονομάζονται παραμορφωτές, που αναστέλλουν την πρόσθια συντεταγμένη κίνηση των σπερματοζωαρίων. 

 

«Τα σπερματοζωάρια με τη μετάλλαξη καταφέρνουν να απενεργοποιήσουν τα σπερματοζωάρια χωρίς τη μετάλλαξη. Το κόλπο είναι ότι η μετάλλαξη «δηλητηριάζει» όλα τα σπερματοζωάρια, αλλά ταυτόχρονα παράγει ένα αντίδοτο, το οποίο δρα μόνο στα σπερματοζωάρια που έχουν τη μετάλλαξη και τα προστατεύει», δήλωσε ο καθηγητής Bernhard Herrmann, διευθυντής του Τμήματος Αναπτυξιακής Γενετικής στο Max. Planck Institute for Molecular Genetics και συγγραφέας αυτής της μελέτης. 

 

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η μη φυσιολογική δραστηριότητα της RAC1 μπορεί να εξηγήσει ορισμένες μορφές υπογονιμότητας στους άνδρες και σχεδιάζουν να διερευνήσουν την επίδραση της δραστηριότητας της RAC1 στην κινητικότητα του ανθρώπινου σπέρματος. 

 

«Η ακινησία του σπέρματος είναι πολύ σημαντική στην ανδρική υπογονιμότητα. Η διερεύνηση των επιπέδων αυτής της πρωτεΐνης σε ανθρώπινα δείγματα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη κατάλληλων θεραπειών», δήλωσε ο καθηγητής Herrmann.