fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Αναλύοντας στοιχεία από 1,8 εκατομμύρια γυναίκες που έλαβαν φάρμακα στο πλαίσιο θεραπειών γονιμότητας τα τελευταία 30 χρόνια, ερευνητές από το Kings College του Λονδίνου αξιολόγησαν το εάν τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. 

Τα φάρμακα γονιμότητας που διεγείρουν την απελευθέρωσηωαρίωναπό τις ωοθήκες χρησιμοποιούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 στη θεραπεία υπογονιμότητας με εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά και πιο πρόσφατα στην περίπτωση κατάψυξης ωαρίων. Και οι δύο τύποι φαρμάκων που διερευνήθηκαν στην εν λόγω μελέτη – η κλομιφαίνη και οι γοναδοτροπίνες – διεγείρουν την παραγωγή ωοθυλακίων στις ωοθήκες, που περιέχουν τα ωάρια.Παράλληλα, τα φάρμακα διέγερσης συνήθως αυξάνουν την παραγωγή οιστρογόνων, μιας ορμόνης που μπορεί να δράσει στακύτταρατου μαστού. Κάποιοι ανησυχούσαν ότι αυτή η επίδραση θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που έλαβαν θεραπεία. 

 

Για πόσα χρόνια μελετήθηκαν οι σχεδόν 2 εκατομμύρια γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα 

«Οι γυναίκες πολύ συχνά μας ρωτούν εάν η λήψη των φαρμάκων που διεγείρουν τιςωοθήκες αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξουνκαρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτηςΔρ. Yusuf Beebeejaun από το Kings Fertility.«Για να απαντήσουμε σε αυτό το σημαντικό κλινικό ερώτημα, πραγματοποιήσαμε αυτήν την ανασκόπηση που εξέτασε δεδομένα από σχεδόν 2 εκατομμύρια γυναίκες». 

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Fertility and Sterility,είναι η μεγαλύτερη μελέτη με βάση αυτό το αντικείμενο έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία γυναικών όλων των αναπαραγωγικών ηλικιών από το 1990 έως το 2020, τις οποίες παρακολούθησαν για 27 χρόνια, αφού υποβλήθηκαν σε θεραπείες γονιμότητας. 

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η χρήση φαρμάκων για την διέγερση τωνωοθηκώνστη θεραπεία γονιμότητας δεν έθετε τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού», δήλωσε μία από τους επικεφαλής της έρευνας, η Δρ. Sesh Sunkara, λέκτορας για την υγεία των γυναικών στο Kings, τονίζοντας ότι «η μελέτη παρέχει επαρκή στοιχεία για να καθησυχάσει τις γυναίκες και τα ζευγάρια που αναζητούν θεραπείες για την υπογονιμότητα». 

 

Τα καθησυχαστικά νέα 

Η Δρ. Kotryna Temcinaite από τη φιλανθρωπική οργάνωση Breast Cancer Now, κάνει τα εξής ενδιαφέροντας σχόλια: «Προηγουμένως δεν ήταν σαφές εάν τα φάρμακα γονιμότητας επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και πάντα λαμβάναμε κλήσεις στη γραμμή βοήθειας από γυναίκες που ανησυχούσαν ότι ο καρκίνος του μαστού τους έχει προκληθεί από κάποια θεραπεία γονιμότητας.Η ανάλυση των υπαρχουσών δημοσιευμένων μελετών παρέχει ευπρόσδεκτη διαβεβαίωση ότι οι θεραπείες γονιμότητας είναι απίθανο να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Θεωρώ, όμως, ότι  απαιτούνται περαιτέρω μακροχρόνιες λεπτομερείς μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό για εμάς ότι έχουμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας για να ενημερώνουμε και να καθησυχάζουμε τις γυναίκες που ακολουθούν θεραπείες γονιμότητας και ανησυχούν».