Με μια πολυετή και πρωτοποριακή μελέτη, φαίνεται ότι διευκρινίζεται το θέμα της ασφάλειας των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού. Καθώς μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν ιδιαίτερα σαφές και τεκμηριωμένο, η έρευνα φαίνεται ότι εξασφαλίζει μία σημαντική διαβεβαίωση ότι οι θεραπείες γονιμότητας δεν είναι πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε υπογόνιμες γυναίκες που έχουν κάνει χρήση αυτών των φαρμάκων στην προσπάθειά τους για τεκνοποίηση.
Το προφίλ της έρευνας
Τη μελέτη διενήργησε το Fetal Medicine Foundation του King΄s College του Λονδίνου. Οι ερευνητές μελέτησαν και ανέλυσαν στοιχεία από κλινικές μελέτες (που είχαν γίνει από το 1990 έως και τον Ιανουάριο του 2020) που συμπεριέλαβαν τον εντυπωσιακό αριθμό των 1,8 εκατομμυρίων γυναικών (το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα), οι οποίες είχαν λάβει θεραπείες υπογονιμότητας και τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 27 χρόνια κατά μέσο όρο μετά τις θεραπείες που έλαβαν. Η μελέτη συμπεριέλαβε επιστημονικά δεδομένα σχεδόν 30 ετών και έδειξε ότι τα φάρμακα της εξωσωματικής είναι ασφαλή για τις γυναίκες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών χρησιμοποιούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα, η εμφάνιση καρκίνου του μαστού στην κατηγορία των γυναικών που είχαν λάβει αγωγή δεν διαφέρει από αυτή του γενικού πληθυσμού. Επιπλέον, δε βρέθηκε σημαντική αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού με τη χρήση κιτρικής κλομιφαίνης ή γοναδοτροπίνης, μόνων τους ή σε συνδυασμό.
Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο γιατρός της Κλινικής King’s Fertility του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, Δρ Γιουσούφ Μπιμπιτζάν, με τη συμμετοχή του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου, Συμβούλου Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Διευθυντή της Κλινικής King‘s Fertility, Δρ. Ιπποκράτη Σαρρή.
Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν τον Νοέμβριο στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής σε συνεργασία με την Immune Recognition Ι.Κ.Ε. Spin – off Εταιρεία του Πανεπιστήμιου Κρήτης και του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Fertility Sterility.
Παρά τα ενθαρρυντικά της αποτελέσματα, αξίζει να παραθέσουμε το σχόλιο του Πρόεδρου της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Καθηγητή Ευγένιου Κουμαντάκη, ο οποίος τόνισε: «Το μήνυμα της μελέτης είναι ότι οι ιατροί αναπαραγωγής δεν πρέπει να εφησυχάζουν, αλλά αντίθετα να θέτουν τον προληπτικό έλεγχο της υπογονιμότητας στην πρώτη γραμμή της καθημερινής πρακτικής τους».
Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της έρευνας επομένως, ο προληπτικός έλεγχος του μαστού δεν θα πρέπει να αμελείται στο πλαίσιο του καθιερωμένου ελέγχου κάθε γυναίκας, ο οποίος προγραμματίζεται ανάλογα με την ηλικία και το ατομικό της ιστορικό, είτε προσπαθεί να συλλάβει με εξωσωματική γονιμοποίηση είτε όχι.