fbpx
Επιλογή Σελίδας

8 πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τη σπουδαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού 

Κάθε ζευγάρι που προγραμματίζει την δημιουργία οικογένειας χρειάζεται να προασπίσει την υγεία του με όλα τα όπλα που διαθέτει η επιστήμη. Και ένα από αυτά είναι το εμβόλιο έναντι του ιού της γρίπης.  

Και πριν πάρει την απόφαση να το κάνει ή να μην το κάνει ή να αξιολογήσει αν χρειάζεται κάποιος άλλος από τα μέλη του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος να εμβολιαστεί, χρειάζεται οπωσδήποτε να γνωρίζει τις παρακάτω πληροφορίες τις οποίες επισημαίνει η Θεοδώρα Φουρκιώτη, Επισκέπτρια Υγείας, 4η ΤΟΜΥ Κατερίνης, Μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας. 

 

  1. Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος και προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να οδηγήσει σε ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές ακόμα και στον θάνατο.  
  2. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.  
  3. Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο–Μάρτιο. 
  4. Οι εποχικές επιδημίες εμφανίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο στο βόρειο ημισφαίριο και από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο στο νότιο ημισφαίριο. Σε τροπικές και υποτροπικές χώρες, η εποχική γρίπη μπορεί να εμφανιστεί όλο το χρόνο. 
  5. Η εποχική γρίπη (ή «γρίπη») προκαλείται συχνότερα από ιούς γρίπης τύπου Α ή Β. 
  6. Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν ξαφνική έναρξη πυρετού, βήχα (συνήθως ξηρός), πονοκέφαλο, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις, πονόλαιμο και καταρροή. Ο βήχας μπορεί να είναι σοβαρός και μπορεί να διαρκέσει 2 ή και περισσότερες εβδομάδες.  
  7. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τον πυρετό και τα άλλα συμπτώματα μέσα σε μια εβδομάδα χωρίς να χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια ή θάνατο σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. 
  8. Σημαντικός παράγοντας στην αύξηση ή επιδείνωση των περιστατικών γρίπης είναι και η κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να μεταβάλει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων του αναπνευστικού επηρεάζοντας τους φορείς και τις ανοσολογικές αντιδράσεις του ξενιστή. Ορισμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη, εμφανίζονται σε τοποθεσίες που δεν είχαν επηρεαστεί προηγουμένως, προφανώς λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συγκεκριμένα, η γρίπη επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή μέσω της αλλαγής θερμοκρασίας. Ερευνητές ανέλυσαν τις εποχές της γρίπης και τις αλλαγές θερμοκρασίας και διαπίστωσαν ότι οι ζεστοί χειμώνες τείνουν να ακολουθούνται από σοβαρή και πρώιμη εμφάνιση γρίπης την επόμενη σεζόν. Μελέτες μοντελοποίησης έχουν δείξει ότι τα κρούσματα γρίπης έχουν θετική συσχέτιση με τις γεωγραφικές διαφορές στην ελάχιστη θερμοκρασία και την ειδική υγρασία. 

 

Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες που χρειάζεται να εμβολιαστούν 

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης έναντι της γρίπης είναι ο εμβολιασμός με το  αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση. Όπως κάθε χρόνο, και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). 

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου  

Άτομα άνω των 60 ετών. Επίσης παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα, όπως: 

  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού (άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), 
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή, 
  • Ανοσοκαταστολή, 
  • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών, 
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία, 
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, 
  • Χρόνια νεφροπάθεια, 
  • Χρόνιες παθήσεις ήπατος, 
  • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα, 
  • Σύνδρομο Down 
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες, 
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία 
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια 

Τέλος, με το εμβόλιο της γρίπης καλό είναι να εμβολιάζονται άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν  ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.