fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

 Μέχρι αυτόν τον Νοέμβριο, ο πλανήτης θα φιλοξενεί 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Παρόλα αυτά, η αύξηση του πληθυσμού δεν είναι τόσο γρήγορη όσο ήταν στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα, τώρα βρίσκεται στον βραδύτερο ρυθμό από το 1950, όμως αναμένεται να κορυφωθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, γύρω στη δεκαετία του 2080 σε περίπου 10,4 δισεκατομμύρια, αν και ορισμένοι δημογράφοι πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη νωρίτερα.  

 

Ο πληθυσμός του κόσμου επεκτείνεται άνισα 

Περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης του πληθυσμού  θα δούμε τα επόμενα 30 χρόνια σε μόλις οκτώ χώρες – τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία. 

Ταυτόχρονα, ορισμένες από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου βλέπουν ήδη μείωση του πληθυσμού, καθώς τα ποσοστά γονιμότητας πέφτουν κάτω από τα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, το οποίο είναι γνωστό ως «ποσοστό αναπλήρωσης». Σε 61 χώρες, αναφέρει η έκθεση, οι πληθυσμοί θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 1% έως το 2050. 

Με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στον κόσμο (στο 1,15 παιδιά ανά γυναίκα), η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο πληθυσμός της πρόκειται να αρχίσει να μειώνεται το επόμενο έτος. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η χώρα εγκατέλειψε την πολιτική του ενός παιδιού το 2016 και εισήγαγε κίνητρα για τα ζευγάρια να αποκτήσουν δύο ή περισσότερα παιδιά. 

Από την άλλη, ο πληθυσμός της Ινδίας συνεχίζει να αυξάνεται και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεπεράσει την Κίνα ως η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο. 

 

Τι κρύβεται πίσω από τα νούμερα 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ποσοστά γονιμότητας μειώνονται παγκοσμίως – ακόμη και σε πολλές από τις χώρες όπου ο πληθυσμός αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή, καθώς οι προηγούμενες γενιές επεκτείνονται, υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν παιδιά, ακόμη και αν μεμονωμένα αυτοί οι άνθρωποι κάνουν λιγότερα παιδιά από ότι οι γονείς τους. 

Η αύξηση επίσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξελίξεις στην Ιατρική και την Επιστήμη, οι οποίες σημαίνουν ότι περισσότερα παιδιά επιβιώνουν, αλλά και περισσότεροι ενήλικες φτάνουν στα γηρατειά. Αυτό το μοτίβο είναι πιθανό να συνεχιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι έως το 2050 το παγκόσμιο μέσο προσδόκιμο ζωής θα είναι περίπου τα 77,2 έτη. 

Ταυτόχρονα, αυτό το μοτίβο σημαίνει ότι το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω προβλέπεται να αυξηθεί από 10% φέτος σε 16% το 2050.  

Και πάλι η κατανομή θα είναι άνιση, με ορισμένες χώρες στην Ανατολική Ασία και τη Δυτική Ευρώπη, να βλέπουν ήδη περισσότερα ακραία φαινόμενα γήρανσης.