fbpx
Επιλογή Σελίδας
Τα πόσα εκατομμύρια έφτασε ο πληθυσμός της Γης 

 

Πόσες χώρες στον πλανήτη μαστίζονται από υπογονιμότητα;  

Ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια στις 15 Νοεμβρίου 2022 σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε πρόσφατατο World Population Prospects 2022 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού. 

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με τον βραδύτερο ρυθμό του από το 1950, έχοντας πέσει κάτω από το 1% το 2020. Οι τελευταίες προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να αυξηθεί σε περίπου 8,5 δισεκατομμύρια το 2030 και 9,7 δισεκατομμύρια το 2050. Προβλέπεται να φτάσει στο αποκορύφωμά του περίπου στα 10,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2080 και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2100. 

Το World Population Prospects 2022αναφέρει ότι η γονιμότητα έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες για πολλές χώρες. Σήμερα, τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν σε μια χώρα ή περιοχή όπου η γονιμότητα σε όλη τη ζωή είναι κάτω από 2,1 γεννήσεις ανά γυναίκα, περίπου το επίπεδο που απαιτείται για μηδενική αύξηση μακροπρόθεσμα για έναν πληθυσμό με χαμηλή θνησιμότητα. Οι πληθυσμοί 61 χωρών ή περιοχών προβλέπεται να μειωθούν κατά 1% ή περισσότερο μεταξύ 2022 και 2050, λόγω των συνεχιζόμενων χαμηλών επιπέδων γονιμότητας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω των αυξημένων ποσοστών μετανάστευσης. 

 

Ποιες χώρες έχουν αύξηση πληθυσμού; 

Περισσότερο από το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050 θα συγκεντρωθεί σε οκτώ χώρες: τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Ηνωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας. Οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται να συνεισφέρουν περισσότερο από το ήμισυ της αναμενόμενης αύξησης έως το 2050. 

«Η σχέση μεταξύ της αύξησης του πληθυσμού και της βιώσιμης ανάπτυξης είναι πολύπλοκη και πολυδιάστατη», δήλωσε ο Liu Zhenmin, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Οικονομικές και Κοινωνικές Υποθέσεις. «Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού καθιστά δυσκολότερη την εξάλειψη της φτώχειας, την καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού και την αύξηση της κάλυψης των συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης. 

Αντιστρόφως, η επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με την υγεία, την εκπαίδευση και την ισότητα των φύλων, θα συμβάλει στη μείωση των επιπέδων γονιμότητας και στην επιβράδυνση της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού». 

 

Ποια ηλικιακή ομάδα αυξάνεται σε πληθυσμό; 

Το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω προβλέπεται να αυξηθεί από 10% το 2022 σε 16% το 2050. Σε αυτό το σημείο, αναμένεται ότι ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω παγκοσμίως θα είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των παιδιών κάτω των 5 ετών και περίπου ο ίδιος με τον αριθμό κάτω των 12 ετών. Οι χώρες με γηράσκοντα πληθυσμό θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την προσαρμογή των δημόσιων προγραμμάτων στον αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων, μεταξύ άλλων με τη θέσπιση καθολικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και μακροχρόνιας περίθαλψης και με τη βελτίωση της βιωσιμότητας των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης. 

 

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής 

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση έφτασε τα 72,8 έτη το 2019, μια βελτίωση σχεδόν 9 ετών από το 1990. Περαιτέρω μειώσεις της θνησιμότητας προβλέπεται να οδηγήσουν σε μέση παγκόσμια μακροζωία περίπου 77,2 ετών το 2050. Ωστόσο, το 2021, το προσδόκιμο ζωής για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες υστέρησε 7 χρόνια πίσω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.